Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem KPSS ORTAÖĞRETİM 2022 PUAN HESAPLAMA: KPSS Ortaöğretim puan hesaplama ve net sayısı nasıl öğrenilir? KPSS'de 4 yanlış 1 doğruyu götürür mü?
        1

        ÖSYM tarafından gerçekleştirilen KPSS Ortaöğretim sınavında binlerce aday memur olabilmek için 6 Kasım Pazar günü ter döktü. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen KPSS ortaöğretim sınavına katılım sağlayan olan adaylar saat 10:00'dan sonra sınav salonlarına alınmadı. Sınav sonuçları ÖSYM'nin resmi sitesi üzerinden açıklanacak olup adaylar tarafından doğru yanlış ve puan hesaplaması ise en çok merak edilenler arasında. Atanmak için yeterli puana sahip olması gereken adaylar için hesaplamalar oldukça büyük önem arz ediyor. "KPSS'de 4 yanlış 1 doğruyu götürür mü?", "KPSS Ortaöğretim net sayısı nasıl hesaplanır?" soruları 130 dakika sürecek olan sınavın bitmesinin ardından en çok aratılan konular arasında olacak. İşte KPSS Ortaöğretim puan hesaplama

        2

        KPSS'DE 4 DOĞRU 1 YANLIŞI GÖTÜRÜYOR MU?

        2022-KPSS Ortaöğretim hesaplanırken yanlış sayıları dikkate alınmalıdır. Çünkü KPSS puanı hesaplanırken 4 doğru 1 yanlışı götürmektedir.

        3

        KPSS ORTAÖĞRETİM BARAJ PUANI NEDİR?

        Kamu kurumlarına alımlarda, KPSS sonuçları belirleyici oluyor. Kurumlar yayınladıkları ilanlarda puanları da belirtiyor. Bu kapsamda genellikle en az 60 ve üzeri puanla alımlar yapılıyor.

        4

        KPSS ORTAÖĞRETİM PUANI KAÇ YIL GEÇERLİ?

        Sınav sonuçları, sonuçların açıklanmasından itibaren iki yıl süreyle geçerlidir. Yeni bir sınavın yapılamaması durumunda ise sınav sonuçları, bir sonraki sınav sonuçlarının açıklanmasına kadar geçerli olmaya devam eder.

        5

        KPSS ORTAÖĞRETİM/LİSE PUANI HESAPLAMA FORMÜLÜ (KPSSP94)

        KPSS Puanları hesaplanırken o yıla ait Ortaöğretim ÖSYM sayısal verileri kullanılmaktadır.

        KPSS Puanı Formül (KPSSP94) = 70 + (30*[2*(ASP-X)-S]) / ([2*(B-X)]-S)

        ASP: Ağırlıklı Standart Puan

        X : ASP Dağılımının Ortalaması

        S : ASP dağılımının standart sapması

        B : ASP dağılımındaki en yüksek ASP

        En doğru KPSS Ortaöğretim/Lise Puanını hesaplayabilmek için yukarıda belirtilen tüm parametrelere ihtiyaç duyulmaktadır.

        6

        KPSS ORTAÖĞRETİM PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

        Sınavda yer alan her test kendi içinde değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Her testte, örneğin Genel Yetenek'te, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar bulunacak, bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar hesaplanacaktır.

        Bir testte, en az 1 ham puanı (net) bulunmayan adaylar bu test için yapılacak hesaplamalara alınmayacaklar ve bu adaylara bu test için standart puan hesaplanmayacaktır. Buna göre bir adayın KPSS puanının hesaplanabilmesi için Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin her ikisinden de en az 1 ham puanı (1 net) olması gerekmektedir.

        7

        Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinden elde edilen standart puanlar ağırlıklandırılarak KPSS puanları hesaplanacaktır. KPSS puanları içinde Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin her birinin ağırlığı 0,5 olacaktır. Bu ağırlıklara göre, testlerden elde edilen standart puanlar kullanılarak ağırlıklı standart puanlar (ASP) hesaplanacaktır. Bir aday için herhangi bir ASP'nin hesaplanabilmesi için bu adayın söz konusu ASP'nin hesaplanmasına dahil edilen testlerin her birinden standart puanı olması gerekir.

        Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

        8

        Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı tarafından cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda, bu doğrultuda güncellenen cevap anahtarı esas alınmak suretiyle puanlama yapılacaktır.

        Adayların ASP'leri kullanılarak, ortaöğretim düzeyi için KPSSP94 puanları hesaplanacaktır. KPSS puanlarının hesaplanmasında aşağıdaki formül kullanılacaktır. Böylece her KPSS puan türü için 100 üzerinden KPSS puan dağılımı elde edilmiş olacaktır. B Grubu Kadrolara yerleştirme ÖSYM tarafından KPSS puanları esas alınarak yapılacaktır.

        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ