Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler Kredi notu nedir ve nasıl düzeltilir? Kredi notunuzu yükseltmek için bunları yapın - Merak Edilenler Haberleri
        1

        Düşük kredi notu; kişinin, bankalarla sorun yaşamasına yol açar. Kişi, bir bankadan ne kredi ne de kredi kartı alabilir. Bunu düzeltmek bir süreç gerektirse de kredi notu yükseltilebilir. Peki, kredi notu nedir ve nasıl düzeltilir? İşte, detaylar...

        2

        KREDİ NOTU NEDİR?

        Kredi notu, bankalarla olan finansal geçmişinizi anlatır. Bankalar, kredi veya kredi kartı almak isteyen müşterilerin önce kredi notuna bakar.

        Yani, banka çapında yaptığınız her türlü işlemin kredi notunda bir karşılığı vardır. Kredi kartının borcunu geciktirmek, krediyi zamanında ödememek gibi durumlar kredi notuna olumsuz yansır.

        3

        DÜŞÜK KREDİ NOTU NASIL YÜKSELTİLİR?

        Düşük kredi notunu birkaç günde yükseltmek mümkün değildir. Bunun için en az birkaç ay gerekir. Bu, banka ve kişi arasında yeniden bir güven oluşturmayla ilgilidir. Düşük kredi notunuzu yükseltmek için takip edebileceğiniz birkaç adım vardır;

        4

        Borçlarınızı kapatın

        Kredi notunuzu yükseltmek için yapabileceğiniz ilk şey, tüm borçlarınızı kapatmaktır.

        O ana kadar olan borcunuzu kapatmanız ve bunu uzun bir süre kesintisiz bir şekilde yapmanız gerekiyor. Örneğin, kredi kartı borcunuzu her ay düzenli ödemeli ve buna aralıksız devam etmelisiniz.

        5

        Düşük limitli bir kredi kartı alın

        Kredi notunuzu yükseltecek diğer bir faktör ise düşük limitli bir kredi kartı kullanmaktır. Elbette, bu kredi kartına da düzenli ödeme yapmalı hatta hesap kesim tarihinden önce ödeme yapmalısınız. Bu, güvenilir bir finansal dengeniz olduğuna dair bir göstergedir.

        6

        Düzenli gelirinizin olduğunu kanıtlayın

        Başka bir yöntem olarak da ilgili bankada vadesiz bir hesap açtıktan sonra maaş gibi düzenli gelirlerinizin bu hesaba yatırılmasını sağlamak olacaktır.

        Hatta, birkaç fatura için otomatik ödeme talimatı vermek; güvenilir ve disiplinli biri olduğunuzu gösterir.

        7

        KREDİ NOTU PUANLARI NE ANLAMA GELİR?

        1 - 699 puan arası: En riskli gruptur. Bu grupta yer almanız halinde finansman başvurularınız reddedilir.

        700-1099 puan arası: Orta riskli grubu ifade eder. Bu grupta yer alıyorsanız başvurularınızın reddedilme olasılığı yüksektir.

        1100-1499 puan arası: Az riskli olarak nitelendirilen bu gruba dahilseniz gelirlerinize odaklı incelenen başvurunuzun kabul edilme olasılığı bulunmaktadır.

        8

        1500-1699 puan arası: İyi olarak nitelendirilen bu gruba ait bireylerin başvuruları yüksek ihtimalle kabul edilir.

        1700-1900 puan arası: Çok iyi olarak ifade edilen bu gruba dahilseniz başka nedenlerden kaynaklı pürüzler çıkmaması durumunda başvurularınızın onaylanabileceğini düşünebilirsiniz.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ