Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya LİBYA'YI SEL VURDU! Son dakika haberi: 5 bin kayıp, yüzlerce yaralı! Bilanço ağırlaşıyor| Libya'da son durum nedir?
        1

        Libya Ulusal Birlik Hükümeti tarafından yapılan açıklamada, selde hayatını kaybedenlerin sayısının 6 bine yükseldiği belirtildi.

        2

        Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu.

        3

        "HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI İKİ KATINA ÇIKABİLİR"

        Libya'nın doğusundaki yönetimin Sivil Havacılık Bakanı Hichem Abu Chkiouat, Reuters'a verdiği demeçte ölü sayısının iki katına çıkabileceğini söyledi

        4

        Libya Ulusal Birlik Hükümeti tarafından yapılan açıklamada, selde hayatını kaybedenlerin sayısının 6 bine yükseldiği, binlerce kişinin de kayıp olduğu belirtildi.

        5

        Birleşmiş Milletler, sel felaketi nedeniyle 30 binden fazla kişinin yerinden edildiğini açıkladı.

        6

        TRABLUS BÜYÜKELÇİSİ HABERTÜRK'E KONUŞTU

        Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz, Habertürk TV'ye Libya'da yaşanan sel felaketine ilişkin gelişmeleri aktardı.

        Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Yılmaz, "AFAD ve Kızılay ekipleri de dün itibariyle bölgeye intikal etti ve çalışmalara başladı, maalesef can kaybı sayısının artmasından endişe ediliyor." dedi.

        7

        Enerji ve iletişimde yaşanan sorunlar nedeniyle sık bir şekilde resmi açıklama yapılamadığını belirten Yılmaz, "İlerleyen günlerde ciddi bir konut sıkıntısı ve sağlık sorunları yaşanacağını düşünüyoruz. Sahada ihtiyaç duyulacak tüm malzemelerin sağlanması için temas halindeyiz" ifadelerini kullandı.

        8

        SELDEN ZARAR GÖREN TÜRK VATANDAŞI MI?

        "Selden zarar gören Türk vatandaşı var mı?" sorusunu yanıtlayan Yılmaz, "Bize böyle bir bilgi gelmedi" dedi.

        Yılmaz, yaşanan felaket hakkında "Yağışın büyük etkisi var ancak baraj sularının boşalmasıyla bu felaket meydana geldi. Yerleşim yerlerine yayıldı ve sürükleyip deniz doğru götürdü." açıklamasında bulundu.

        9

        3 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

        Libya'da Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, ülkede yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenler için 3 günlük yas ilan edildiğini duyurmuştu.

        10

        Libya'nın doğusundaki yetkililer, fırtına nedeniyle tüm kamu ve özel eğitim kurumlarında derslere ara verilmesi, dükkanların kapatılması ve sokağa çıkma yasağını içeren bir dizi önlem almıştı.

        11

        YAĞIŞ MİKTARI "40 YILIN EN YÜKSEĞİ"

        Libya'da Ulusal Birlik Hükümeti Sözcüsü Muhammed Hammude, ülkenin doğu bölgelerindeki yağış miktarının 40 yıldan uzun süredir kaydedilen en yüksek yağış miktarı olduğunu ifade etti.

        12

        Hammude, meteoroloji verilerinin Cebel el-Ahdar bölgelerinde kaydedilen yağış miktarının yaklaşık 400 milimetreyi gösterdiğini ve bu miktarın Libya'da 40 yıldan uzun süredir kaydedilen en yüksek yağış miktarı olduğunu belirtti.

        13

        TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

        Libya Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Musa el-Kuni, ülkede yaşanan sel felaketi sonrasında Türkiye'ye sağladığı destek için teşekkür etti.

        14

        Başkanlık Konseyi medya ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Kuni'nin, Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden Denizcilik, Havacılık ve Hudut Genel Müdür Yardımcısı Ferit Orçun Başaran ve Orta Doğu Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Barbaros Dicle ile başkent Trablus'ta bir araya geldiği bildirildi.

        15

        Açıklamada, görüşmede Türkiye'den gelen heyetin Derne şehri başta olmak üzere Libya'nın doğusunu etkileyen sel felaketinde hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye adına başsağlığı dilediği belirtildi.

        16

        Başkan Yardımcısı Kuni ise, "Libya halkının karşı karşıya kaldığı tüm sıkıntılarda Türkiye'nin destek olduğunu" ifade ederek, felaket sonrasında kurtarma sürecinde ve sel sularına kapılan kayıplara ulaşılmasında Türkiye'den gelen uzman ekiplerin katkı verdiğini kaydetti.

        17

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TÜRKİYE, LİBYA HALKININ YANINDADIR

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye, Libya halkının yanındadır. AFAD'ımızın koordinasyonunda bu sabaha karşı Bingazi'ye iniş yapmak üzere 3 uçuş organize edilmiştir." ifadesini kullamıştı.

        18

        Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Libya'da meydana gelen sel felaketi nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilemişti.

        19

        Libya halkına "geçmiş olsun" dileklerinden bulunan Erdoğan, "Türkiye, Libya halkının yanındadır. AFAD’ımızın koordinasyonunda bu sabaha karşı Bingazi’ye iniş yapmak üzere 3 uçuş organize edilmiştir. Uçaklarımızda ilk etapta arama kurtarma ve diğer çalışmalara destek amacıyla 168 personel, 2 arama kurtarma aracı, 2 kurtarma botu; barınma ve diğer ihtiyaçların giderilmesi amacıyla da 170 çadır, 600 battaniye, 400 gıda ve hijyen kolisi, 20 jeneratör, 1000 yağmurluk, 500 çizme ve 500 el feneri bulunacaktır." bilgisini vermişti.

        20

        AFAD'ın yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığından personelinin saha çalışmalarına katılacağını bildiren Erdoğan, "Personelimizin içerisinde 65 kişiden oluşan su altı ve su üstü arama kurtarma ekibi, barınma ve insanı yardım malzemelerinin kurulum ve dağıtım çalışmalarında yer almak üzere Kızılay, UMKE ve STK mensupları yer almaktadır." açıklamasında bulunmuştu.

        21