Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Limonlu su içmek zayıflatır mı? Yemek yerken su içilmeli mi?
        1

        Vücudumuzun yaklaşık %60’ı sudan oluşur. Durum böyleyken, vücudumuzun hayati fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için suyun rolü oldukça büyüktür. İçtiğimiz her yudum su kana karışarak toksinleri uzaklaştırır, vücut sıcaklığını belirli sınırlar içinde tutar, böbrek fonksiyonlarını düzenler ve diğer organların düzenli olarak çalışmasını sağlar. Yediğimiz besinlerin de kolay sindirilmesine yardımcı olur.

        Günlük hayatta yoğun tempo nedeniyle su tüketimini ihmal edebiliyoruz. Yeterince su içmemenin etkilerini Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu Oğuz anlattı, “Başta dehidrasyon, erken yaşlanma, tansiyon ve sindirim problemleri olmak üzere pek çok önemli sağlık sorunu gelişebilir” uyarısında bulundu.

        2

        Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu Oğuz, günlük olarak 8-12 bardak su içmenin en doğru tercih olacağını söyledi. Su tüketiminde dikkat edilmesi gereken faktörlere de değinen Uzman Oğuz, bunlar arasında cinsiyet, ne kadar egzersiz yapıldığı ve hava sıcaklığı gibi daha birçok etkenin olduğunu belirtti.

        “Tıp Enstitüsü (IOM), yetişkin erkekler için toplam 13-15 bardak (yaklaşık 3 litre) su tüketilmesi gerektiğini öneriyor. Kadınlar için ise her gün 9 bardak (2 litreden biraz fazla) su tüketilmesi gerektiğini söylüyor” dedi.

        3

        PEKİ AÇ KARNINA LİMONLU VEYA SİRKELİ SU İÇMEK FAYDALI MI?

        Sabahları metabolizmayı hızlandırmak ve yağ yakımını artırmak için aç karnına limonlu veya sirkeli su içmek insanlar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Aç karnına limonlu veya sirkeli su içmek faydalı mı, ılık su mu tercih edilmeli, soğuk su mu tercih edilmeli? Beslenme ve Diyet Uzmanı Oğuz soruları yanıtladı ve önerilerde bulundu.

        4

        “KALP YETMEZLİĞİ VE BÖBREK HASTALIĞINIZ VARSA AŞIRI SU TÜKETİMİNDEN KAÇINMALISINIZ!”

        Günlük alınması gereken su tüketiminin yanı sıra, aşırı su tüketiminin de zararları bulunuyor. Sıvı elektrolit dengesini bozarak sağlığımızı tehdit edebiliyor. Uzman Oğuz, “Kalp yetmezliği veya böbrek hastalığınız varsa sıvı alımınızı sınırlamanız gerekebiliyor. Zira çok su içtiğiniz zaman böbrekleriniz fazla suyu atamazsa, 'hiponatremi' denilen tablo ortaya çıkabiliyor. Bu, kanınızdaki minerallerin seyreldiği veya sulandığı anlamına geliyor. Sonuç olarak, kandaki sodyum seviyeleri düşüyor, vücudunuzun su seviyesi yükseliyor ve hücreleriniz şişiyor. Bu durum oldukça ciddi, hatta yaşamı tehdit eden sorunlara yol açabiliyor" dedi.

        5

        AÇ KARNINA SU İÇMEK DOĞRU MU?

        Özellikle sabahları kalkar kalkmaz içilen 500 ml suyun kan akışını hızlandırdığı ve yeni kan hücrelerini artırdığı, cilt sağlığına iyi geldiği kanıtlanan bir durumdur. Aynı zamanda bağırsakların çalışmasında fayda sağlayan aç karnına su tüketimi fazla kiloların atılmasına da yardımcı oluyor. Açlık hissiyatını azaltarak tok tutma süresini uzatıyor. Toksinlerin vücudumuzdan atılmasına yardımcı oluyor.

        Bunlarla beraber metabolizmayı hızlandırıyor ve saçlara canlılık veriyor. Mide ekşimelerini hafifletiyor, böbrek taşı ve mesane enfeksiyonlarının oluşumunu engelliyor. Bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor.

        6

        LİMONLU VE SİRKELİ SU İÇMEK YARARLI MI?

        Sabahları içilen limonlu veya sirkeli suyun faydalı olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu Oğuz sebeplerini sıraladı: "Sirke ve limondaki potasyum kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olabiliyor. Sabahları ılık limonlu su içmekten alacağınız C vitamini, kardiyovasküler hastalık ve felç riskini azaltabiliyor. Aynı zamanda hastalıklarla ve aşırı asidik ortamda gelişen kötü bakterilerle savaşan vücut pH'ını yükseltiyor, sağlıklı hücre işlevini ve yapısını destekliyor, bakteri ile virüsleri vücuttan uzaklaştırıyor" dedi. Ancak asidik içerikleri yüksek olduğu için reflü veya gastrit gibi mide problemleriniz varsa, limonlu veya sirkeli suyu tüketmemeniz öneriliyor.

        7

        SU YUDUM YUDUM İÇİLMELİ

        Su içmenin en doğru şekli, bir bardak suyu 10-15 saniye zaman diliminde yudum yudum içmektir. Suyu öğünlerinizden yarım saat önce ve yarım saat sonra tüketmeniz, midenizin genişlemesinin önüne geçmenize yardımcı oluyor. Tek seferde çok fazla su tüketmek midede şişkinliğe ve rahatsızlığa yol açabiliyor.

        8

        YEMEK YERKEN SU İÇMEK

        Yemek yerken beraber tüketilen su yemeklerin sindirilmesini zorlaştırıyor. Bu nedenle yemek yedikten yarım saat sonra su içilmesi tavsiye ediliyor. Yemekle beraber su içilmesi mide asidi ve safranın işlevini etkileyebiliyor. Bu durumda fazla şişkinliğe sebebiyet verebiliyor.

        9

        SOĞUK SU MU, ILIK SU MU?

        Su tüketirken uzmanlar, genellikle ılık suyun tercih edilmesi gerektiğini söylüyor. Soğuk su içilmesinin harareti alacağı gibi tartışmalar bulunsa da aslında soğuk su içilmesi harareti önlemez tam tersine artırıcı özelliği bulunur. Bu nedenle egzersizlerden sonra soğuk su yerine ılık su tercih edilmesi öneriliyor.

        10

        SU İÇMEK ZAYIFLATIR MI?

        Yapılan araştırmalarda, suyun metabolik hızı yüzde 30'a kadar arttırdığı tespit edilirken, yemeklerden önce içilen suyun tokluk hissi oluşturduğu ve bu sayede daha az yememizi sağladığı ortaya konmuş. Başka bir çalışmada, öğünlerden önce içilen suyun bu etkileri sayesinde ortalama 75 kalori daha az almamızı sağladığı belirtilmiş. Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu Oğuz, metabolizmamıza etki eden büyük etmenlerin ise genler ve yaşımız olduğunu vurgulayarak, "Bunlar müdahale edemediğimiz iki faktördür. Müdahale edebileceğimiz faktörler ise yeterli ve kaliteli uyku, yeterli beslenmek, egzersiz yapmak diyebiliriz.

        Su içmenin metabolizma hızı üzerinde pozitif bir etkisi vardır. Ancak bu etki, kilo verme hedeflerini önemli ölçüde etkileyemeyecek kadar küçüktür. Yani biz metabolizmamızı hızlandırmak için daha büyük etkileri olan faktörlere odaklanmalıyız" şeklinde konuştu.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ