Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler H. Bunu Konuşuyor 'Protest bir çizgim var'

        HT MAGAZİN / ZAFER AKBAŞ/ ÖZEL RÖPORTAJ

        İstanbul Fashion Week'te Redd adlı rock grubunun canlı performansı eşliğinde sunduğu sıradışı defilesiyle alkış olan modacı Nihan Buruk, Redd'in kreatif direktörü oldu. Nihan Buruk'la Teşvikiye'deki atölyesinde buluştuk ve modacılığı üzerine röportaj yaptık. Yakın dönemin ünlü futbolcusu ve şimdilerin A Milli Futbol Takımı antrenörlerinden Okan Buruk ile evli olan Nihan Buruk, can sıkıntısından modacılığıa başlamadığını diplomalı modacı olduğunu söyledi.

        İstanbul Fashion Week'teki defilenizde Redd grubunun eşliğinde bir defile düzenlediniz. Bu fikir nasıl doğdu?

        İFW'de 2013 İlbahar-Yaz Kolleksiyonumla katıldım. Teması doğanın insanoğlu tarafından katledilmesiydi. Bunun üzerine bir kurgu yapmak istedim... Koleksiyonumun adı yeni dünya; yeni başlangıç yeni insan. İnsanın verdiği zararı insana döndürmek ve insanın doğayla bütünleşmek zorunda olduğunun aksi takdirde insanın doğayı katledemeyeceği doğanın insanı sonunda yokedeceği vurgulamak istedim. Elimde buna yardımcı doneler olmalıydı. İnsanlara defilede ellerine metin veriyorum ama birçok kişi o metni okumayabiliyor. Ne demek istediğim basın yoluyla da ulaşmıyor.

        Nasıl bir yol izlediniz bu durumda?

        Bunun üzerine işitsel olarak bunu daha rahat anlatabilirim diye düşündüm. Koleksiyonu şarkılarla ve sözlerle anlatmak istedim. Bazı müzik türlerinin mesela rock müziğin zaten altyapısında bir resim gösterme derdi vardır. Rock müziğin hep bir derdi vardır. Benim resmettiğim varolan dünyayı kaybedip yenidünyaya ulaşan erdemli insan atmosferini hangi müzik türüyle betimleyebilirim sorusunun sonucunda Red grubunun bir iki şarkısı çok hoşuma gitti ve serüvenim orada başladı. Onlarla işbirliği yapmaya karar verdim.

        Fashion Week'teki bu sıradışı defileyle amacınıza ulaştınız mı?

        Hem markamın kimliğini anlatabildim. Çünkü bir önceki solo defilemi görmeyen kitle görmüş oldu işimi.

        Markanızın sınıfı nedir?

        Protest bir çizgim olduğu söylenebilir. Dünya moda gözüyle baktığınız zaman sınıflara ayırırsanız avangarde ve protest tasarımcılar arasında yer alabilir benim tasarımlarım ve yaratmak istediğim marka.

        2012-2013 ilkbahar-yaz koleksiyonlarında moda nedir?

        Ben kendi koleksiyonumda konumla bütünlük olsun diye ham bez kullandım.Yani diğer adıyla Amerikan bezi. Bu bütün dünyanın tanıdığı en ilkel doğal kumaştır. Fakat bu koleksiyonumun şov kısmıydı. Benim alternatif kumaş kartelem ve renklerimle sunuldu bu satın almacılara. Fashion Week'te Ortadoğulu satın almacılarla buluştuk ve ben siparişimi aldım. Bunu alternatif kumaş ve renklerle aldım. Bunların içinde ne vardı: Bu kolleksiyon lcyra kumaşlarla uygulanabilir ve renklerim ekru, turkuvaz, siyah, beyaz. Benim için önümüzdeki yazın vurucu rengi turkuvaz. Suya, denize, doğaya dönerken benim gördüğüm renk turkuvazdır.

        'YA OKUL YA MANKENLİK DEDİM'

        Parlak bir modelken birden podyumları bıraktınız. Erken değil miydi?

        Benim okula başladığım yıl ile Elite Model Look'a başvurduğum yıl aynıdır. Bu bir tesadüf değildi. Benim yarışmada derece yaptığımda aldığım bir para ödülü vardı. 17 yaşındaydım o dönem. Yolda yürürken ajans sahipleri falan modellik teklif ediyordu. O dönem bunu değerlendirmek istedim. O dönem bir okul okuyordum ve ekstra bir iş yapmak istiyordum. Sosyalleşmek, dünyaya çıkmak, gezmek istiyordum. Modelliğe başladım. Kazandığım parayla da okulun masraflarını çıkardım. Bu işi yapmak Allah'ın bir lütfuydu. Ne zamanki ben 3. yılımda arkadaşlarımla aynı dönem okulu bitirmek istedim. Artık zamanım yoktu ya okulu bitiremeyecektim ya da mankenlik yapacaktım. Okulu bitirdim.

        Dedikodular çıkmıştı Okan Buruk ile evlendi podyumu bıraktı diye...

        Bu dedikodular her zaman ve her iş kolunda olur. Mankenlik yaparken de moda tasarımcılığı yaparken de olur. Özellikle eşinin maddi imkanı iyi olan bir kadına ataerkil bir toplumda bazı sınıflandırmalar ve etiketlendirmeler yapılıyor. Bu çok normaldir. Ama ne demek istediğimi nasıl yaşayacağımı, ne yapacağımı hedeflerimi hayata geçirdiğimde işimle bunların cevabını vereceğim. Bugün bunun cevabını veremem size uzun vadede yaptığım işlerle cevapları alacak herkes.

        İşadamı ve ünlü erkeklerin eşleri can sıkıntısından modacılığa başladı diye bir söyleniyor. Ne düşünüyorsunuz bu konuda?

        Ben moda ve tekstil tasarımı mezunuyum. Bu diplama çok önemli. Ben bu diploma sayesinde Moda Tasarımcıları Derneği'ne üye olabildim. Bugün derneğin yönetim kurulundayım. İFW kapsamında defilelerimi yapmaya başladım. Amacım sınırların dışına çıkmak. Moda işi asla sermayesiz olmaz. Bankada belli bir sermayeniz olması gerekiyor. Genç insanların zaten sermayesi olamaz. Mutlaka ailesinden eşinden para alması gerekiyor. Yani eşimden destek almak beni ilgilendir.

        Eşiniz Okan Buruk'un ünlü olması sizin için bir avantaj mı dezavantaj mı?

        Olayın sonu tamamen ataerkil yapıya geliyor. Kadınların başarı elde ettikçe bunun bir erkeğe "eşe, babaya" mal edilmesi dünyaya mahsus bir şey. Tarihten gelen bir konu. Bu bir sorun. İnsanların zihin yapısını değiştirmesi gerekiyor.

        Çoğu ünlü kadın evlenince soyadından vazgeçmiyor ama siz vazgeçtiniz...

        Çünkü Medeni Kanun'a göre evlenince kadınlar eşlerinin soyadını almak zorunda. Normali bu. Buruk çok güzel bir soyisim. Yani olaya duygusal bakmıyorum. Ben soyadımı Buruk yapıp markamı yapmayabilirdim. Nihan olarak da çıkabilirdim. Bana fonetiği çok güzel geldi. Altında bir mana yok.

        'SAÇ ÇOK KISA YA DA ÇOK UZUN OLMALI'

        Çok konuşulan ve beğenilen upuzun saçlarınızı bir anda çok kısa kestirdiniz. Nasıl verdiniz bu zor kararı?

        Bir kadın bence ya çok uzun saçlı olmalı ya da çok kısa saçlı olmalı. Benim saçlarım çok konuşulurdu. Pantene güzeli bile seçilmişti. Ters bir anıma denk gelip kısa kestirdim. İnsanlar şok oldu. Bu bir dışavurum. Görsel hafımaza bir çok bilgi atıyoruz. Acaba kadın neler yaşadı, neler okumaya başladı. Neden etkilendi ki kendinde böyle bir değişiklik yaptı diye söylerim kendi kendime.

        Eşiniz ne dedi saçlarınızı kısa kestirmenize?

        Benim hayatımda üç insanın görüşü önemliydi. O üç insanın içinde de eşim vardı. Estetik görüşüne güvendiğim için eşim olduğu için değil. Bunun sevgiyle alakası yok. Üç kişinin estetik gözüne güveniyorum biri de eşim.

        Oğlunuzun futbolcu olmasını ister misiniz?

        Sporla uğraşmasını isterim. Spor yapan insanların gözü başka parlıyor. O yüzden hayatı boyunca spor yapmasını isterim. Profesyonel olarak ne yeteneği varsa onunla devam etmesinden yanayım. Ben çocuğuma şurada okusun şu mesleği yapsın diye bir senaryo yazamam. O bir insan bir robot değil. Önemli olan insan olabilmesi.

        Redd grubuyla başka projelerde de bir araya gelecek misiniz?

        Redd grubunun keratif direktörlüğünü yapmaya başladım. Grubun imajını değiştireceğim. Grubun giyim kuşamından müziklerine her şeyi bana teslim. Bu insanların karakterlerini müzik türlerini nasıl daha ön plana çıkarabilirim sorusunu soruyorum. Bu aslında erkek koleksiyonu hazırlamak kadar yoğun ve ciddi bir iş. Bununla birlikte erkek giyiminde de kendimi göstermek istiyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ