Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Özel Röportajlar "Piyasa tam bir dizi çöplüğüne döndü"

        Ahu Türkpençe, altın günlerini yaşıyor! Uzun zamandır hiçbir projede yer almayan Türkpençe, bir tiyatro oyunu, dizi ve sinema filmiyle geri döndü. Aynı anda üç projede yer alan Türkpençe, “Oyunculuğa olan açlığımı ancak böyle giderebilirim” diyor. Tiyatro oyunu ‘Sondan Sonra’, televizyon dizisi ‘Ateşe Yürümek’ ve sinema filmi ‘Denizden Gelen’ ile oldukça hareketli günler yaşayan ünlü oyuncu, yorulmak nedir bilmiyor.

        HT MAGAZİN / Özge TURNA

        *** Uzun süredir sizi bir projede görmüyorduk. Ardından Emre Kınay’la birlikte ‘Sonradan Sonra’ adlı tiyatro oyunuyla karşımıza çıktınız. Televizyon dizilerinin zirve yaptığı bir dönemde öncelikli olarak tiyatroyu tercih etmenizin özel bir nedeni var mı?

        Aslında bu oyun, Emre Kınay’la ‘Karamel’ adlı dizide birlikte rol alırken ortaya çıkan bir proje. Dizi çekimleri sırasında ikimiz de bir tiyatro oyunu arıyorduk. Sonra “Neden birlikte yapmayalım?” dedik ve beraber rol alacağımız bir oyun aramaya başladık. Duru Tiyatro’da sergilenen oyun böyle ortaya çıktı.

        "ŞİDDET HER DÖNEM HAYATIMIZIN İÇİNDE"

        *** Peki neden bu oyunda karar kıldınız?

        Bu oyundan önce çok oyun okuduk. ‘Sondan Sonra’yı okuduğumuzda ikimiz birden “İşte budur” dedik. Bu oyunda anlatılmak istenenlere maşa olmak bana da Emre’ye de büyük keyif veriyor. ‘Sondan Sonra ’, 11 Eylül’den sonra insanların paranoyaklaşmasını ve bu yüzden kendini diğer insanlardan uzaklaştırmasını anlatıyor. Oyun, gücü eline almak isteyen kişinin başkalarını nasıl bastırdığını gösteriyor. Hikâyenin derinliklerinde, karşısındaki kişiye gücünü kabul ettirmek için insanların nasıl şiddet kullandıkları var. Şiddet bir kere kullanılmaya başlandığında devamı geliyor ve bir yerden sonra olay faşizme dönüyor.

        *** ‘Sondan Sonra’nın bugünkü hayatımızla kesişen noktaları var mı?

        Şiddet, her dönemde olduğu gibi içinde bulunduğumuz zamanda da varlığını sürdürüyor. Fiziksel şiddetin yanı sıra daha kötüsü, psikolojik şiddetin de hayatımızın içinde olduğunu düşünecek olursak ‘Sondan Sonra’nın günlük yaşantımızla ilintili olduğu gözler önüne seriliyor. Oyunda “Dikkat edin, siz de böyle olabilirsiniz” mesajı veriyoruz. İzleyiciler oyundan çıkınca “Aslında beni de çok zorlasalar bunu yapabilirim” diye düşünebilir.

        *** Genelde komedi oyunlarının sahnelendiği bir dönemde ‘Sondan Sonra’yı insanlara ulaştırmak ne ölçüde zor?

        Birçok özel tiyatro bu oyunu sahnelemek istemeyebilir ama Emre hiç düşünmeden kabul etti. Evet, haklısınız, daha çok komedi oyunları tercih ediliyor, ikinci sırada ise özel oyunlar ilgi çekiyor. Bizim oyun da bu kategoride; çok özel ve butik bir oyun. Oyunumuzun bir muadili olmadığı için rakip olarak gördüğümüz başka bir iş yok.

        "DİZİLER PARA İÇİN ÇEKİLİYOR"

        *** Ayrıca ‘Ateşe Yürümek’ dizisinde oynamaya başladınız. Bu dizide ne ölçüde iddialısınız?

        Hikâyesi çok farklı değil, ama sıradan da olduğunu düşünmüyorum. Diğer işlerden farkı, her iki başrol oyuncusu da arada kalıyor. Derya’nın intikam dürtüsüyle aşkı arasında kalması ilgi çekecek.

        *** Sizce bir dizinin uzun ömürlü olması için hangi kriterler gerekli?

        Artık diziler, insanlar iyi vakit geçirsinler diye çekilmiyor, sadece para kazanmak için çekiliyor. Kanalların derdi reklam pastası. O yüzden sabırsız davranıyorlar ve işler kısa ömürlü oluyor. Yaptıkları işe biraz daha şans tanısalar, her iş hak ettiği yeri bulur bence. Bunun farkına varmaya başladılar, çünkü herkes piyasanın dizi çöplüğüne döndüğünü söylemeye başladı.

        *** Tiyatro oyunu ve televizyon dizisinin yanı sıra bir de ‘Denizden Gelen’ adlı sinema filminde rol aldınız. Üç alanda boy göstermek kendi isteğinizle mi gerçekleşti, yoksa tesadüf mü oldu?

        Bu benim tercih ettiğim bir şeydi. Oyunculuk açlığımı ancak böyle bastırabilirim diye düşündüm. ‘Denizden Gelen’ filmi oyunculuğu, yönetmenliği, kısaca her şeyiyle izlenebilir bir film oldu. Canlandırdığım Yaren karakterinden de büyük keyif aldım. Aynı zamanda yönetmen Nesli Çölgeçen'le çalışmak benim için büyük bir deneyimdi.

        "OYUNDA ŞİDDET VE SEKS VAR"

        *** ‘Sonradan Sonra’ oyununa yaş sınırı getirilecek kadar sakıncalı olan ne var?

        Yoğun bir şiddet ve bir parça da cinsellik var. Cinsellik ve şiddet dışında, ilk planda işlenen faşizm konusu çocuklarda kafa karışıklığı yaratmasın diye sınırlama Emre'nin insiyatifiyle getirildi. Yoksa hiçbir merci böyle bir karar almadı. Eğer ebeveynler uygun görürse, elbette çocuklar aileleriyle izleyebilir.

        "GÜZELLİK SADECE PAZARLAMA ARACIDIR"

        “İzleyici kitleleri farklıdır, kimi güzel kadın ve yakışıklı seksi erkek görmek, kimi de ailece vakit geçirmek ister. İzleyiciye keyifli vakit geçirtmek amacındaysan oyuncunun daha önce manken olup olmadığı önemli değildir. Örneğin, Brad Pitt bir mankendi. Ben, bu işi meslek olarak seçip elinden gelen herşeyi yapan kişilerin takdir edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Mesela, bizden de Kenan İmirzalıoğlu bir modeldi. Ama bakın kendini nasıl geliştirdi. Güzellik ve yakışıklılık sadece pazarlama aracıdır, o kadar.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ