Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Son dakika: Manhattan Kırmızı Beyaz Boyandı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        ABD'de Türk diplomatlarının Ermeni terör örgütü ASALA tarafından şehit edilmelerine tepki amacıyla ilk olarak 1981'de düzenlenen ve daha sonraki yıllarda geleneksel hale gelen Türk Günü Yürüyüşü'ne New York Belediye Başkanı Eric Adams, Washington Büyükelçisi Murat Mercan, TBMM'den gelen bir heyet, New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir olmak üzere üst düzeyde katılımla gerçekleşiyor.

        OKULLAR BANDO TAKIMIYLA YÜRÜYÜŞ YAPACAK

        REKLAM

        Yaklaşık 90'a yakın ABD'de kurulan Türk dernekleri temsilcilerinin ellerinde kırmızı beyaz bayraklarla yürüyüşü, Manhattan'ın ünlü Madıson Caddesi'nden başladı.Türk Günü Yürüyüşüne ayrıca, New York Polis departmanında çalışan Türk kökenli polislerin katılımı dışında, Manhattan'da önemli okulların bando takımları yürüyüşte gösteri yapacaklar. On binlerce Türkün Manhattan sokaklarında Türkiye'nin tanıtımı için bir araya gelir iken, , Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğunca mehter takımı da yürüyüşte hazır bulundu.

        TÜRK GÜNÜ ÇOCUK ŞENLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

        Türk günü yürüyüşün tamamlanması sonrasında Birleşmiş Milletlerin yanında bulunan Dag Hammarskjold parkında Türk festivali çerçevesinde Konya Büyükşehir Belediyesinin katkısıyla Selçuk Üniversitesi tarafından halk oyunları gösterisi ile İzmir Dans Sanat Halk Dansları gösterisi yapılacak ve sanatçı Hande Yener'in de performans serpileceği çeşitli konserler verilecek.Ayrıca, Etkinlikler kapsamında aynı gün Türkevi'nde Türk Günü Çocuk Şenliği de gerçekleştirilecek.

        TÜRK BAYRAĞI WALL STREET'TE DALGALANIYOR

        39. Türk Günü Yürüyüşü ve Festivali çerçevesinde, dünde Türk-Amerikan toplumu liderlerinden İbrahim Kurtuluş'un önderliğinde, Cumhuriyet Okulunun organize ettiği Wall Street Bayrak Çekme töreni, Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonun düzenlediği Türk Günü Balosu ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Dairesi Başkanlığı'nın organize etti "Türkiye-ABD Tarihi ve Geleceği" adli konferans düzenlenmişti.

        AA'nın haberine göre yürüyüşün festival bölümünün gerçekleştiği Manhattan 2. Cadde 47. sokak kesişimindeki Dag Hammarskjold'da Türk Amerikan toplumuna hitap eden Mercan, "Amacımız Türk kimliğimizi koruyup yeni nesillere aktarmak, Bu yürüyüş sayesinde birlik ve beraberliğimiz güçlenecek. Etkinliğin gerçekleşmesine katkıda bulunan tüm derneklerimize teşekkür ediyorum." dedi.

        Mercan, ABD'de doğup büyüyen Türk çocuklarının Türkçe öğrenmesi için Türkiye'den Türkçe öğretmenler getirdiklerini ve okullarda görevlendirdiklerini belirtti.

        New York Başkonsolosu Reyhan Özgür de son 10 yılın en görkemli Türk Yürüyüşünün gerçekleştiğine işaret ederek, “Son dönemdeki en önemli yürüyüşü hep birlikte gerçekleştirdik.Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümünde, gelecek sene daha fazlasını yapacağız. Bugün buradaki görkemli yürüyüşü tertipleyen herkese tek tek teşekkür ederim.” ifadesini kullandı.

        Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Zarifçe Muradoğlu ise "Bizi bugünlere taşıyan atalarımıza teşekkür ediyoruz. Gazi ve şehitlerimize minnetlerimizi sunuyoruz. Bu yürüyüş birlik ve beraberliğimizin önemli göstergesi olmuştur. Bu oluşuma destek verenlere teşekkür ediyorum.“ diye konuştu.

        FESTİVALE KATILIM BÜYÜK OLDU

        İletişim Başkanlığının destek ve koordinasyonuyla gerçekleşen etkinliğin hem yürüyüş hem de festival kısmına Türk Amerikan toplumunun ilgisi büyük oldu.

        Kovid-19 salgını döneminde yapılamadığı için özlenen etkinliğe bu sene ilgi büyük olurken resmi kaynaklara göre yürüyüş ve festival alanında 5 bine yakın kişi toplandı.

        Dag Hammarskjold parkındaki festival alanına gelen New York Belediye Başkanı Eric Adams da Türk Amerikan toplumuna sevgi ve dostluk gösterisinde bulundu.

        Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehter Takımı tarafından marşlar sonrasında, Konya Büyükşehir Belediyesinin katkısıyla Selçuk Üniversitesi halk oyunları ekibi ve İzmir Dans Sanat Halk Dansları topluluğu Türk folklor kültüründen örnekler sundu.

        New York'ta 39. "Türk Günü Yürüyüşü" kutlamaları programının finalinde sahneye çıkan şarkıcı Hande Yener, festival katılımcılarına coşkulu anlar yaşattı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ