Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Seyahat Maymunlar cenneti Nepal, Katmandu'da gezilecek yerler! Katmandu hakkında tavsiyeler

        Nazenin Tokuşoğlu, HT Cumartesi'de maymunlar cenneti olan Katmandu'yu kaleme aldı. Katmandu gezdiğim sıradışı şehirler arasında kendimi en “evimde gibi”hissettiğim yerlerden biriydi. Bize benzediklerinden mi, kültürel yakınlıktan mı? “Hayır!” “Din” desen hiç değil. Ama rahat hissettim kendimi işte. Bu sevimli “çekik gözlü” kardeşlerimiz Hindistan’dakiler, Mısır’dakiler gibi rahatsız etmediler. Turiste yalakalık olsun diye Batılı gibi davrananını da görmedim.

        Harita

        AMAN!

        Katmandu’da ciddi bir maymun popülasyonu var. Onları yakından görmek isterseniz gideceğiniz yer Monkey Temple. Ama sevmeye falan kalkmayın. Göz teması da kurmayın. Alman bir turist kadına fotoğrafını çekiyor diye tuğla atmış bir tanesi. Katmandu’da olduğum dönemde bu hikâye dilden dile dolaşıyordu. Kadın ölmüş maalesef. Mutlaka görmeniz gereken diğer tapınaklar da Buddhanat ve kentin dört kilometre doğusundaki Paşupatinat.

        GÜLEN İNSANLAR

        Sınıra en yakın havaalanında ağlamak üzereyken bir Nepalli gülümseyerek yanıma geldi. “Katmandu?” dedi. Şanslı günümdeymişim; yerel Yeti Airlines’ta ve günün son seferinde, son koltuğu aldım. Bir başka ‘gülen’ Nepalli beni hızla havaalanına yetiştirdi. Bir başka ‘gülen’ uçağa götürdü. ‘Gülen’ pilot derken anladım ki gülen falan yok, suratları böyle. Gerçekten gülümsediklerinde gözleri tamamen yok oluyor. Öyle ayırt ediyorum gülümseyip gülümsemediklerini.

        HEM SPOR HEM EĞLENCE

        Onları görünce siz de gülümseyerek dolaşmaya başlıyorsunuz. Zaten Katmandu’ya giden turistler genelde dağcılık, rafting gibi ekstrem sporlarla uğraşan sıra dışı tipler. Böyleleri hayatı çözmüş, komplekslerinden arınmış oluyor. Yalnız gezmeyi sevenler için de iyi bir seçim Katmandu. Tanışmalar o kadar doğal oluyor ki... Katmandu’yu yeni tanıştığım bir Kübalı ve Alman’la beraber gezdik. Yolda bir de İngiliz bulduk, Temel fıkrası gibi...

        REKLAM

        CANLI BELGESEL

        Nepalli Hindular Hintlilerden çok daha açık görüşlü. Meşhur ölü yakma seremonilerini Hindistan’da da izledim ama orada fotoğraf çekmeye izin yoktu. Katmandu’da neredeyse belgesel çektim, kimse laf etmedi. Katmandu, Hinduizm adına doyurucu bir yer. Bagmati Nehri de bu konuda bir cennet.

        UÇUŞLARINIZI KONTROL EDİN

        Hindistan’daki son durağım Varanasi’den Nepal’in başkenti Katmandu’ya uçacaktım. Nee!!! Uçuş iptal mi? Ve haber vermediniz!!! Onlar için normal bir durumdu. Ben de araba kiralayıp Nepal sınırına doğru gaza bastım. Yürüyerek ‘Welcome To Nepal’ yazısının altından geçtim. Bakın bu eğlenceliydi. Ekstra macera sevenlere tavsiye ederim. Ama önümde Everest’i de aşmayı gerektiren 16 saatlik bir yol vardı.

        YEREL TATLARI ES GEÇMEYİN

        Daal-bhaa (Mercimek, pirinç ve baharatlı sebze) mutlaka denenmeli. Tanduri adlı baharatlı tavuk, Çapati ve Nan denen ekmekler de lezzetli.

        REKLAM

        HİNDU TANRI HEYKELİ ALIN

        Polar, kışlık mont, doğa sporları malzemeleri, bitki çayları, keçeden yapılmış hediyelik eşyalar ve Hindu tanrılarının heykelleri.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ