Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya 7 ay sonra Taliban'ın elinden kurtuldu

        New York Times muhabiri olan Rohde, 10 Kasım'da bir Afgan meslektaşı ve bir şoförle birlikte başkent Kabil'in güneyinde kaçırılmıştı.

        New York Times gazetesinde yer alan haberde, Rohde ve Afgan meslektaşının bir Taliban komutanı ile mülakat yapmak üzere Logar eyaletine seyahat ederken, militanlar tarafından yollarının kesildiğini ve kaçırıldıklarını bildirdi. Haberde, militanların Rohde ve Afgan gazeteci Tahir Ludin'i(35) daha sonra Pakistan'ın Kuzey Veziristan bölgesine naklettikleri belirtildi. Yaklaşık yedi aylık esaretin ardından Rohde ve Ludin'in tutsak oldukları yerin duvarını tırmanarak kaçmayı başardıkları ifade edildi.

        Gazetecilerin, militanların elinden kurtulduktan sonra bölgede devriye gezen bir Pakistan askeri birliğiyle temas kurduğu ve en yakındaki askeri üsse hareket ettikleri kaydedildi.

        New York Times gazetesi, gazetecilerin daha sonra Pakistan'dan ABD'nin Afganistan'daki Bagram Hava Üssü'ne götürüldüklerini bildirdi.

        ABD askeri sözcüsü Christine Sidenstricker, gazetecilerin Bagram'a nakil işleminde ordunun görev almadığını belirtti ancak bunun ABD Dışişleri Bakanlığı veya CIA'nın girişimleri sayesinde gerçekleştiğine dair de bilgi vermedi.

        Hava Üssü yetkilileri, Rohde ve Ludin'in sağlık durumlarının iyi olduğunu ancak Afgan şoförün hala Taliban'ın elinde bulunduğunun öğrenildiğini söyledi.

        Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs ise, Rohde'nin güvende ve eve dönecek olmasından büyük mutluluk duyduklarını belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton ise, Rohde'nin güvenli bir şekilde ABD'ye gönderilmesindeki yardımlarından dolayı Pakistan ve Afganistan hükümetlerine teşekkür etti.

        Afgan yetkililer, 10 Kasım'daki kaçırma olayını kısa bir süre sonra doğrulamış ancak Rohde'nin kurtarılmasına yönelik girişimlere zarar verebileceği düşüncesiyle New York Times, haberin yayınlanmaması ricasında bulunmuştu. AP ve diğer diğer önde gelen haber ajansları da bu isteğe saygı göstererek kaçırma olayıyla ilgili haberler yapmamışlardı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ