Meitneriyum nedir, nerelerde kullanılır? Meitneriyum kullanım alanları, özellikleri, periyodik tablodaki simgesi ve yeri
Süper ağır elementlerden biri olan meitneriyum, ismini bilim insanı Lise Meitner'den almıştır. Sentetik, radyoaktif, transaktinit geçiş metallerinden biridir. Özelliklerinin birçoğu tahmin edilen meitneriyumun, hassiyumdan sonra en yoğun ikinci element olduğu öngörülmektedir. Meitneriyum nedir, nerelerde kullanılır? Meitneriyum kullanım alanları, özellikleri, periyodik tablodaki simgesi ve yeri nedir? İşte, detaylar.
Element, Ağır İyon Laboratuvarı'nda 1982'de Almanya'nın Darmstadt kentinde keşfedilmiştir. Kimyasal özellikleri bakımından asal metallere benzemesi beklenmektedir. Ağır izotopları, hafif izotoplarından daha kararlı olan meitneriyumun izotopların yarılanma ömürleri 1,7 milisaniyeden 6 dakikaya kadar değişiklik göstermektedir. Meitneriyum nedir? Nerelerde kullanılır? Meitneriyum simgesi, sembolü ve periyodik tablodaki yeri nedir? Kullanım alanları ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen detaylar.
Meitneriyum Nedir?
Bir kadın fizikçinin adıyla isimlendirilen ikinci element olan meitneriyum, geçiş metalleri element serisinde yer alan radyoaktif bir elementtir. Görünüşü bilinmemektedir ancak gözlemlenebilecek kadar fazla miktarda sentezlenebilseydi soluk gümüşi beyaz ya da metalik gri olabileceği tahmin edilmektedir. Oda sıcaklığında, normal basınç altında katı bir metal olacağı öngörülmektedir. Meitneriyumun birçok özelliği bilinmiyor. Bilinen özelikleri de grubundaki veya bölgesindeki diğer elementlerin özelliklerinden öngörülmektedir. İyonizasyon potansiyeli, atomik ve iyonik yarıçaplarının iridyum ile benzer olduğu tahmin edilmektedir.
Meitneriyum Nerelerde Kullanılır?
Şimdiye kadar sadece küçük miktarlarda meitneriyum elde edilebilmiştir. Bundan dolayı şu anda sadece bilimsel araştırmalarda kullanılmaktadır.
Meitneriyum Simgesi
Elementin simgesi “Mt” harfleriyle ifade edilmektedir. Laboratuvar ortamında yapay olarak elde edilen element, doğada bulunmamaktadır. İzotopları çok kararsız ve radyoaktiftir. Bilinen 15 izotopu bulunmaktadır ancak 9 izotopunun yarılanma ömrü bilinmemektedir. En kararlı izotopu olarak bilinen Mt-278’in yarılanma ömrü 7,6 saniyedir.
Meitneriyum Sembolü
Element periyodik tabloda “Mt” sembolüyle temsil edilmektedir. Hayvanlar ve bitkiler için bilinen bir biyolojik rolü bulunmayan meitneriyumun radyoaktif olması sebebiyle toksik olabileceği ve çevre için de tehlikeli olabileceği tahmin edilmektedir.
Meitneriyum Periyodik Tablodaki Yeri
Periyodik tabloda 9. Grup, D-Blok, 7. dönem elementlerinden biri olan meitneriyumun atom numarası 109'dur.
Meitneriyum Kullanım Alanları
Şu anda araştırma amacıyla kullanılması dışında herhangi bir kullanım veya uygulama alanı bulunmamaktadır.
Meitneriyum Özellikleri