Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Omicron varyantı belirtileri neler? Omicron varyantı nasıl anlaşılır, belirtileri neler ve kaç günde belli olur?

        Bilim insanları Güney Afrika'da mutasyona uğramış yeni bir Covid-19 varyantı tespit ettiklerini duyurdu. Çok sayıda farklı mutasyonları barındırdığı açıklanan B.1.1.529 varyantı endişelerin artmasına sebep oldu.

        Araştırmacılar, B.1.1.529 varyantının, vücudun savunmasından kaçarak daha fazla hastalık dalgasını tetikleyebileceği açıklamasında bulundu.

        Dünya Sağlık Örgütü yeni varyanta isim olarak Yunana Alfabesi'nden Omicron'u seçti.

        OMICRON VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR?

        Koronavirüsülün ilk belirtileri arasında yüksek ateş ve öksürük yer alırken Omicron varyantında ise bu belirtiler daha az oranda seyrediyor. Omicron varyantında şimdiye kadar tespit edilen en yaygın belirtiler ise şu şekildedir:

        • Burun akıntısı
        • Baş ağrısı
        • Yorgunluk
        • Hapşırma
        • Boğaz ağrısı
        • Eklem ağrıları

        OMICRON VARYANTINA KARŞI AŞILANMA ÇAĞRISI

        Kovid-19 Yoğun Bakım Ünitesi'nde görev yapan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Gizem Er, AA muhabirine, bulaşma oranı yüksek olan Omicron varyantına karşı vatandaşları daha dikkatli olmaları konusunda uyardı. Ekibiyle kentteki Kovid-19 hastalarının tedavi ve takibini yaptıklarını belirten Er, 2 yıldır tüm dünyanın bu hastalığı yenebilmek için mücadele verdiğini aktardı. Yeni varyantlardan korunmak için herkesin zamanı gelen aşılarını yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Er, şöyle konuştu:

        "Virüsün gittikçe mutasyona uğraması öngörülüyordu. Omicron mutasyonu daha çok bulaşıcı. Kovid'in dünyada bir milyar kişiyi, Omicron'un ise önümüzdeki 3 ay içinde 3 milyar insanı enfekte edeceği ön görülüyor. O nedenle bu 3 ay ile maske, mesafe ve aşı çok önemli. İnsanların koruyucu olarak aşı olması, mutlaka maske ve mesafeye dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle genç nesil aşıya karşı ama bunlar da aşı olmalı. Omicron varyantı nedeniyle hastanelerin yoğunluğu ile yoğun bakımlarda yatışların da artacağı ön görülüyor."

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Fatih Berktaş
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ