Oyuncular Sendikası'ndan açıklama
Oyuncular Sendikası, RTÜK'ün, 'Arka Sokaklar', 'Deha', 'Sahipsizler' ve 'Yabani' dizilerine verilen yayın durdurma ve idari para cezalarıyla ilgili açıklama yaptı
ABONE OLOyuncular Sendikası'ndan yapılan açıklama şöyle:
'Arka Sokaklar', 'Deha', 'Sahipsizler' ve 'Yabani' adlı dizi filmler RTÜK tarafından 'Toplumun milli ve manevi değerlerine aykırılıklar' bulunduğu gerekçesiyle 2'şer kez yayın durdurma ve yüzde 3 idari para cezalarına çarptırıldı.
Bizler bu konuda yakın zamanda benzer sansürlerle karşılaşmış ve aşağıdaki metni yayınlamıştık. Hiçbir şeyin değişmemiş olmasının üzüntüsüyle aynı metni tekrar yayınlıyoruz.
"Tiyatro, sinema, dizi film gibi sanatın her alanında sıkça gördüğümüz sansür uygulamalarının normalleştirilmesi, sansürün kendisinden daha tehlikeli sonuçlar doğuracaktır. Cezalandırma, yasaklama, soruşturma, hedef gösterme, tehdit etme, korkutma, aşağılama, engelleme, fiziki ve sözlü saldırı, kriminalize etme, ötekileştirme gibi yöntemlerle karşımıza çıkan sansür, tüm yaratıcı alanların varoluşunu tehdit etmekte ve bir korku iklimi yaratmaktadır.
Sansür, evrensel düzeyde tüm yaratıcı alanların ortak mücadele konusu olmuştur. Ülkemizde de Anayasa'nın 64. Maddesi açık ve nettir! "Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır." Anayasa'da belirtildiği gibi sanat faaliyetleri, bizlerin tabiriyle "Sanatsal İfade Özgürlüğü” yasalarla koruma altındadır.