Patara'da deniz kaplumbağası yuva sayısında rekor
Pamukkale Üniversitesi'nden Prof. Dr. Eyup Başkale, Patara kumsalında yuva sayısı rekoru kırıldığını belirterek, "Patara kumsalında tek yılda kaydedilen en yüksek yuva sayısı, 2020 üreme döneminde 434 olarak tespit edildi. 2023 yılı üreme döneminde ise 524 yuva kaydedildi. Şu ana kadar 20 binin üzerinde yavruyu denizle buluşturduk" dedi
ABONE OLPamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyup Başkale, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından 2023 yılı içerisinde, Antalya´nın Kaş ve Muğla´nın Fethiye ilçeleri sınırlarında yer alan Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde 15 Mayıs'tan bu yana kesintisiz yürütülen koruma çalışmaları kapsamında, yavru kaplumbağaların denizle buluşmaya devam ettiğini açıkladı.
Dişi deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bırakmak için kumsala gelmeye devam ettiğini anlatan Prof. Dr. Başkale, "Mayıs ayı başından bu yana yürüttüğümüz koruma ve izleme çalışmaları sonucunda şu ana kadar sevindirici yuva sayısına ulaştık ve yuvalama dönemi tamamlandı. Nadiren de olsa yeni yuvalar tespit ediyoruz.
Patara kumsalı, koruma çalışmalarının devam ettiği 30 yılı aşkın süre zarfında en yüksek yuva sayısına doğru tarihi bir rekor kırdı. Patara kumsalında tek yılda kaydedilen en yüksek yuva sayısı 2020 üreme döneminde 434 yuva olarak tespit edildi. 2023 yılı üreme döneminde ise şu ana kadar 524 yuva kaydedildi" dedi.