Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Pizza dilimi ve bildiğimiz anlamda medeniyetin sonu

        Pizzanın ana yurdu tabii ki İtalya’dır.

        Ancak göçmenlerle ilk önce New York’a gelen pizza, şehrin kültürüne fena halde damgasını vurmuş veNew York pizzayı İtalya’dan daha fazla sahiplenmiştir.

        Bir felsefe doktora dersinde"Hayatın anlamı nedir?"sorusu ne kadar derin tartışılıyorsa New York’ta da pizza dilimi o kadar derin tartışmaların ve kavgaların konusudur.

        Üçgen kesilmiş pizza dilimi bir New York icadıdır.İtalyanlar bunu akıl edemediğinden değil burada fast food ve barbarlar gibi yürürken yemek adeti olduğundan bu böyle olmuştur.

        Gençliğimin nerdeyse tamamında esas diyetim pizza üzerine kurulmuş olduğundanideal pizza diliminin nasıl olması gerektiğine takmışlığım vardır.

        Böylece çok pizza yemeyi de oburluğuma değil ideal pizza diliminin tanımını bulmak idealine adanmışlığımla açıklayabiliyordum.

        Bu bilimsel çalışmalarımnedeniyle hayatımın ilk kırk yılında ideal ölçülerde bir obez oldum.Son20 küsur yılda ise hayatım zayıflamaya çalışmakla geçiyor.Bunun çok anlamlı sayılabilecek bir hayat olmadığının farkındayım ama hala pizza yemekten vazgeçmiş değilim, bu esrar bağımlılığı gibi bir şey. Ağzınız bir defa değdi mi durmanız mümkün olmuyor.

        Çünkü hamur, domates, peynir ve sarımsak karışımını tek bir dilim üzerine birleştirmeyi düşünmek bence dehanın net tanımını oluşturmalı.

        İDEAL PİZZA DİLİMİ

        İdeal pizza diliminin nasıl olması gerektiği konusunda büyük gruplaşmalar ve neredeyse deklere edilmemiş bir iç savaş yaşanmakta.

        Bana göre ideal ölçüt şudur; bir defahamurun dış çevresi ve altı biraz fırında kararmış olarak çıkarılmalı, yani çıtır olmalı, yanmış değil.

        Yuvarlak hamur üçgen kesildikten sonra ucundan tutulup alındığında üçgen dilim havada yere paralel durmalı yani eğer ucundan aşağıya doğru sarkarsa bence onu hemen çöpe atmak gerekiyor.

        Yaniyatay da olsa dik duruşlu, dik tavırlı pizza diliminden yanayım benilke olarak.

        İLK ÖNCE NE KONULMALI

        Hamurun üzerinin nasıl döşeneceği üzerine de kavga var.

        Bir kısım ilk önce peynirin konulmasını istiyor. Diğerleri de ilk önce domates püresinin sürülmesinden sonra peynirin konulmasının doğru olduğunu savunuyor

        REKLAM

        Ben son yaşadığım acı olaydan önceilk önce peynirin konulmasını sonra salçanın sürülmesinden yana olanlardandım.

        Ama dediğim gibi son derce acı biçimde öğrendikten beri ilk önce domates püresinin sürülmesinden yanayım artık. Bu konuda taviz vermem mümkün değil.

        Eğerson derece trajik bir olayı okumaya hazırsanızgeçen eylül ayında yaşadıklarımı da anlatacağım şimdi.

        O GÜN OLANLAR

        Yazdan kalma bir sıcak vardı. Şortla çıkmıştım. Manhattan’da vilage bölümünde bildiğim bir pizza dükkanına gittim.Eskiden böyle yalnız çıkışlarımda spontane seks ihtimali heyecan veriyordu, şimdi ise ideal pizza yemek ihtimali daha çok heyecan veriyor.Ve evet eskiden yatak odasının tavanında duran aynayı artık mutfağa taşıyanlar kuşağındanım ben.

        REKLAM

        O gün ideal pizza dilimi testimi o dükkanda yapmaya karar vermiştim.

        Bir dilim sucuklu pizza aldım ve testimi hemen uyguladım.

        Baktım hamur güzel pişmişti. Pizza dilimini ağzıma doğru ucundan kavrayarak tuttum ve yatay olarak kıvrılmadan düz durup durmadığına bakmaya başladım.

        Ama sonrabence kaos teorisine uygun bazı gelişmeler olmaya başladı.

        Pizza diliminin yatay düz duracağını beklerken üzerindeki malzeme kaymaya başladı. Meğer hamurun üzerine ilk önce peynir konulursa bu olabilirmiş. Ve bütün malzeme kaydı ve ben kendimi bilimsel çalışmaya adamış olduğumdan faciaya hiç müdahale etmeden deneyi sürdürdüm.

        Olayın vahametinidaha iyi anlayasınız diye olay mizansenini size şöyle tarif edeyim. Dükkanın caddeye bakan camlı bölümde bir iskemleye oturmuş pizza deneyimi yapmaktaydım.

        REKLAM

        Şort giymiş durmadayımve klima nedeniyle bacağım donmuş durumda.

        Ama bu durum fazla sürmedi çünkükucağıma düşen olağanüstü sıcak pizza malzemesi nedeniyle bacağıma doğru hoş bir sıcaklık yayılmaya başlamıştı.

        Kucağımda ise hoş bir sıcaklık değil insanı çıldırtacak kadar dehşet verecek bir yanma hissi vardı.

        Şimdi size çoktan seçmeli cevabı olan bir soru yönelteceğim. Bilin bakalım bir insanın kucağına düşen olağanüstü sıcak pizza malzemesi nedeniyle hangi organı korkunç bir şekilde haşlanmış olabilir;

        1- kafası

        2- burnu

        3- sağ kulağı

        4- sol kulağı

        5- yukarıdakilerin hiçbirisi değil.

        Bu size belki sürpriz olacaktır ama doğru cevap beşinci maddeydi.Sorunun asıl doğru cevabını bulmayı sizin hayal gücünüze ve anatomi bilginize bırakıyorum.

        Eve dönerken bu yeni ağır yaralanmamın tam da o noktada olmasını sevgili eşim Rana’ya nasıl açıklayabileceğimi düşündüm ama buna makul bir cevap da bulamadım.

        Eskiden beri güvendiğiniz bir pizzacıda bunun olabilmesi aslında bildiğimiz anlamdaki medeniyetin de sonuydu bana göre.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ