Binlerce kontenjan iptal!
YÖK, devlet üniversitelerinde yaşama geçecek radikal kararlar alıyor...
ABONE OLHer yıl üniversite kontenjanlarını ortalama yüzde 20 oranında artıran YÖK, bu yıl devlet üniversitelerinde başta fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimler bölümlerini “kapatma” yoluyla kontenjan düşürüyor.
YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) devlet üniversitelerinde yaşama geçecek radikal kararlar alıyor. Bunlardan biri, Milli Eğitim Bakanlığı’nın talebiyle eğitim fakültelerindeki “ikinci öğretim programları”nın kapatılması. Bir diğeri ise İstanbul, Ankara, İzmir dışındaki üniversitelerde “Dolmuyor” denilerek fizik, kimya, biyoloji gibi temel eğitim veren programları kapatmak. Kapatılması düşünülenlere, yine kontenjanı doldurma sorunu yaşayan “deniz ürünleri” gibi bölümlerin eklenmesi planlanıyor.
25 BİNLİK AZALMA
YÖK’ün bu kararıyla devlet üniversitelerinin lisans programlarında en az 25 bin kontenjan azalacak. Ancak “kapatılacak programlar listesinin” henüz kesinleşmediği belirtilerek bu rakamın daha da yükseleceği belirtiliyor. Akademisyenler ise temel bilimleri “dolmuyor” diye kapatmanın temel eğitime darbe vurmak olduğunu söylerken, “YÖK, dolmayan kontenjanlar sorununu bölüm kapatarak, çözmeye çalışıyor” diyor.
67 BİN BOŞ KONTENJAN