Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik AK Parti mi, AKP mi?

        GÜLİN YILDIRIMKAYA

        gulinyildirimkaya@haberturk.com

        CEMİL ÇİÇEK Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı

        Resmi kısaltma Ak Parti'dir, başka bir isim kullanmak doğru değil

        Ak Parti yerine başka bir şeyin kullanılması doğru değil. Tüm resmi işlemlerde Ak Parti olarak geçiyor, bizim partimizin resmi kısaltması bu. Benim ismim Cemil, sizin isminiz Gülin. Ben size Gülin yerine başka bir isimle hitap etsem olur mu? Saygısızlık olmaz mı? Nüfus cüzdanlarımızda bu isimler yazıyor, değil mi? Siyasi partiler de nüfus cüzdanlarını İçişleri Bakanlığı ve Yargıtay Başsavcılığı'na verdikleri dilekçeyle belirler. Partiyi kurarken kısaltılmış ismini Ak Parti olarak tanımlamışız. Oy pusulalarına bakın, YSK'nın ilanlarında Ak Parti yazıyor. Niye buna rağmen Ak Parti denilmiyor? Bunun bir anlamı var. Bilmeden yapanlara bir şey diyemem ama bilerek yapılıyorsa nedenine bakmak lazım.

        AHMET İYİMAYA TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ak Parti milletvekili

        Kısaltmayı belirleme hakkı partinindir

        İsim hakkı isim verilen kişinin veya tüzel kişinin medeni hukuk tarafından korunmuş olan bir hakkıdır. Özellikle siyasi partiler bakımından bu ad siyasi hukukla da korunmaya alınmıştır. Kısaltmayı belirleme hakkı da siyasal partiye aittir. Siyaset ahlakı ve hukukun ortaya koyduğu yaklaşım buna saygı duymayı gerektirir.

        HİKMET SAMİ TÜRK Adalet eski bakanı

        Başbakan haklı, Ak Parti demek gerekiyor

        Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kısaltması tüzüğünde Ak Parti olarak yazılı. Hepsinde kötü niyet aramıyorum ama Ak Parti dememek için bazıları AKP diyor. Başbakan'ın alınganlık göstermesini haklı buluyorum, Ak Parti demek gerekiyor. Tüzüğünde böyle belirlemiş, kuruluş dilekçesini böyle vermiş çünkü. Partinin resmi kısaltması Ak Parti.

        SABİH KANADOĞLU Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı

        İsteyen Ak Parti der, isteyen AKP

        Ak tanımlamasını kullanmak için Ak Parti isminde ısrar ediyorlar. AKP denince de Ak Parti'den bahsedildiği anlaşılmıyor mu? Herkes istediği gibi kullanır, isteyen Ak Parti isteyen AKP der. Bu konuda zorunluluk olamaz.

        PROF. DR. SÜHEYL BATUM Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi

        Ak Parti diyen demokrat, AKP diyen muhalif ayrımı yapılıyor

        İçişleri Bakanlığı'na verilen dilekçede hangi ad kullanıldı ise o geçerlidir. Partinin ismi Adalet ve Kalkınma Partisi'dir. AK Parti ise kendi kendilerine verdikleri addır. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kısaltılmış hali AKP'dir ve ben de öyle kullanıyorum. İsteyen AK Parti der, Akape der, Akepe der, bu kişinin kendi tercihidir. Biz böyle kullanıyoruz, siz de kullanacaksınız diye bir zorunluluk yoktur. Bazı yerlerde insanlar ikiye bölünmeye çalışılıyor bu isimlendirmeyle; AK Parti diyenler demokrat, AKP diyenler muhalif. Partinin adı Cumhuriyet Halk Partisi ise CHP diyeceksin diye bir zorunluluk yoktur. Bu kullanım dayatılarak Ak Parti, Kara Parti gibi bir ayrım yapılmaya çalışılıyor. İsim üzerinden ilk defa siyasal farklılık yaratıldığını gördüm.

        HASİP KAPLAN DTP milletvekili

        Kendisi de saygı göstersin, DTP'nin adını anmayıp 'O parti' diyor

        Tüzükte belirlenmiş kısaltma neyse odur. Bizim de başımıza geliyor. Meclis

        tutanaklarına bile partimizin adı yanlış yazılabiliyor. Kıyameti koparmanın gereği ne, anlayamadım. Başbakan madem buna saygı bekliyor, önce kendisi saygılı olup bizden 'O parti' diye bahsetmesin. Partimizin adını bile anmıyor. Bizim partimizin adı Demokratik Toplum Partisi kısaltması da DTP'dir. O parti diye birşey yoktur.

        DENİZ BÖLÜKBAŞI MHP milletvekili

        AKP ile Ak kelimesinin yanyana gelmesi şaka gibidir

        Sayın Başbakan siyasi zarafet ve nezaketten uzak. Bir üslup kirliği de malumdur. Son zamanlarda iyice ölçüyü kaçırdığı anlaşılıyor. AKP'nin yedi yıla yakın icraatını düşündüğümüzde AKP ile "Ak" kelimesinin yan yana gelmesi şaka gibidir. Biz AKP demeye devam edeceğiz.

        ATİLLA KART CHP milletvekili

        Ak Parti kısaltma olamaz, nitelemedir

        İktidar kendini AK Parti olarak nitelendirebilir. Bu durum AKP söylemini ortadan kaldırmaz. Başbakan bu söylemle bir taraftan dayatmacı kimliğini

        gösteriyor, bir taraftan da kompleksini ortaya koyuyor. Yani ak olmaya duyduğu özlemin şekilci boyutunu gösteriyor. İnsanlara ben "Ak"ım diye dayatması psikolojinin, siyaset biliminin çok ciddi araştırmalarına konu olacak önemde. AKP'yi bir zıtlaşma duygusuyla söylemiyorum. Bir siyasi kutuplaşma olarak söylemiyorum. Nasıl MHP ya da Milliyetçi Hareket Partisi diyorsak, AKP ya da Ak Parti'nin açılımı Adalet ve Kalkınma Partisi diyoruz. İsminde yer alan ifadeleri karşıladığı için değil, AKP'nin açılımı olduğu için. "AK Parti" dilbilgisi ve gramere uygun olmadığı gibi "AK Parti" ifadesi bir nitelendirmedir. İşin içine eleştiri girer.

        TDK: Ak Parti kısaltması kurallara uygundur

        Yazım Kılavuzu'nun "Kısaltmalar" bölümünde "Kuruluş adlarının kısaltmaları

        genellikle her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır: *TBMM* (Türkiye Büyük Millet Meclisi) kuralı bulunmaktadır. Bu kuraldan ve bugüne kadar oluşan gelenekten hareketle parti adlarının kısaltmalarında da aynı yol izlenmiştir.

        Ancak kurumlar, kuruluşlar, dernekler adlarını belirledikleri gibi adlarının kısaltmalarını da belirleme özgürlüğüne sahiptir. Bu adlar ve kısaltmaları ilgili yasal mevzuat gereğince yasa, yönetmelik ve tüzüklerde yer almaktadır.

        Kısaltmaların baş harflerden değil de hecelerden oluştuğu örnekler de vardır. Anavatan Partisinin ilk kısaltması olan ANAP, partinin açık adıyla farklılık göstermektedir. "Ana Vatan Partisi" adında geçen "vatan" sözüne kısaltmada yer verilmemiştir.

        "Adalet ve Kalkınma Partisi"nin kısaltması da addaki ilk iki sözün baş harfleriyle bir hece oluşturularak yapılmıştır. Bu kısaltma söz konusu partinin tüzüğünde de yer almıştır. Başka pek çok örnek göz önünde bulundurulduğunda açık adı "Adalet ve Kalkınma Partisi" olan kuruluşun kısaltmasının tüzükte "AK Parti" olarak belirtilmesinden dolayı böyle bir

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ