Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Faris Özdemir: "PKK, Jitem ve Ergenekon birlikte çalışıyor"

        Batman'da, PKK tarafından yola döşenen mayının patlaması sonucu hayatlarını kaybeden Özdemir kardeşlerin amca çocuğu, DYP eski Batman Milletvekili Faris Özdemir, "Bazen askerin yaptığını PKK, bazen de PKK'nın yaptığı gibi görünen olayların asker tarafında yapıldığı ortaya çıkıyor. PKK, JİTEM ve Ergenekon birlikte çalışıyor. Artık bunları görmemek için kör olmak lazım. Bazıları bu kavganın bitmesini istemiyor. Çünkü birileri için rant aracı haline geldi. Bir şiddet endüstrisi oluştu." dedi.

        Batman'da, PKK'nın döşediği mayınların patlaması sonucu HEP'in Batman İl Başkanı Salih Özdemir, İHD eski Yöneticisi Sadi Özdemir ve Sıtkı Özdemir kardeşlerin hayatlarını kaybetmesinin yankıları sürüyor.

        Aile, olayın bir an önce aydınlatılmasını isterken, ölümlerinin, ülkede yürekleri yangın yerine çeviren olayları bitireceğine inanıyor. Özdemir ailesi, "Yeter ki bu ateş sönsün. Mezardaki kardeşlerimin yanında yatmaya razıyım." diyor.

        1 Ağustos gecesi, Batman Demirbilek Köyü yakınlarında bulunan TPAO'ya ait petrol üretim kuyusunun PKK'lılar tarafından ateşe verilmesi üzerine olay yerine giderken Sıddık Özdemir, Sadi Özdemir, Salih Özdemir ve Sedat Özevin, araçla olay bölgesine giderken, yola döşenin mayının patlaması sonucu hayatlarını kaybetmişti. Cenazeler köye defnedilirken, köy meydanında kurulan dev çadırlarda baba Süleyman Özdemir, çocukları ile yeğeni DYP eski Batman Milletvekili Faris Özdemir, taziyeleri kabul ediyor. Her gün binlerce kişi başsağlığına geliyor. Taziyede insanların tek kelime etmeden saatlerce sessizce beklemesi dikkat çekiyor.

        Aile, taziyenin bitmesine kadar konuşmama kararı almış. Aile, önümüzdeki günlerde düzenleyeceği bir basın toplantısı ile geniş kapsamlı bir açıklama yapacak. DYP eski Batman Milletvekili Faris Özdemir, ailelerinin misyonunu anlatırken, "Ölen kardeşlerimiz başta olmak üzere biz aile olarak yıllardır bu ateşin sönmesi için çaba gösteriyoruz. Kimsenin burnunun kanamasını bile istemiyorduk. Allah hakkımızı yerde bırakmasın." dedi.

        Özdemir, kardeşlerinin, hayattayken bu yangını söndüremediklerini, ancak cenazelerinin bu ateşi söndüreceğine inandığını söylerken, "Yeter ki bu ateş bitsin. Ben bu mezarda kardeşlerimin yanında yatmaya razıyım." dedi.

        "TEK AMACIMIZ KANIN DURMASIYDI"

        Zaman zaman gözyaşlarına hakim olamayan Faris Özdemir, "Tüm amacımız, bu kanın bir an önce durmasıdır. Bizim ailemizin misyonu bu ülkede herkesin insanca yaşaması şiddetin biran önce durması barış ve kardeşliğin hakim olmasıydı. Yıllarca hep bunun için çalıştık. Başka bir amacımız olmadı. Biz bir karıncanın bile incinmesini istemedik. Bizim bütün çabamız silahların bir an önce susmasıydı." şeklinde konuştu.

        Özdemir, 30 yıldır bu ülkede on binlerce Özdemir kardeşlerin, amacı belli olmayan bir yolda öldüğünü kaydetti. "Kardeşlerimin yerine bir başkasının ölmesi halinde aynı acıyı yine yaşayacaktık." diyen Özdemir, "Eğer bizim kardeşlerimizin yerine askerler ya da bir çoban olsa yine üzülürdük. Eğer bir çoban olsa ne diyecektik. Buna sevinecek miydik. Aynı acıyı yaşayacaktık." ifadelerini kullandı.

        "BU ATEŞİ BİZİM ÖLÜMÜMÜZ SÖNDÜRÜR"

        Özdemir, bu olayın bugüne kadar yaşananlardan çok farklı olduğuna dikkat çekti. Bölgenin, olayın ardından adeta derin bir şoka girdiğini anlatan Özdemir, şunları söyledi:

        "Bu olay, bu yangını söndürecek. Ben buna inanıyorum. Bu kanın durması ve ülkede huzur ve kardeşliğin sağlanmasına bir vesile olur bizim ölülerimiz. Bu olay 30 yıldır yaşanan bu çatışma için bir kırılma meydana getireceğine inanıyorum. Bu, aynı zamanda herkesin temennisidir. Herkes artık bir çözüm istiyor. Huzur ve barış istiyor. Bu kan dursun şu an mezarda yatan kardeşlerimin yanında yatmaya razıyım. Yeter ki bu kan dursun, artık analar ağlamasın kan ve gözyaşı dökülmesin."

        HERKES ARTIK GÖRÜYOR

        Faris Özdemir, bu çatışmanın arkasında kimlerin olduğunu bildiklerini söyledi. "Bazıları bu şiddetin devam etmesini istiyor." ifadesini kullanan Özdemir, çünkü onlar bu işin artık bir rant aracı haline geldiğine dikkat çekti. İnsanların artık her şeyin farkında olduğunun altını çizen Özdemir, "Artık herkes her şeyi görüyor, yaşananların farkında. Kimin yaptığı belli değil. Bazen askerin yaptığını PKK, bazen de PKK'nın yaptığı gibi görünen olayların asker tarafında yapıldığı ortaya çıkıyor. Yani at izi ile it izi birbirine karışmış durumda. PKK, JİTEM ve Ergenekon birlikte çalışıyor. Artık bunları görmemek için kör olmak lazım. Bazıları bu kavganın bitmesini istemiyor. Çünkü birileri için rant aracı haline geldi. Bir şiddet endüstrisi oluştu." diye konuştu.

        AİLE KONUNUN BİR AN ÖNCE AYDINLATILMASINI İSTİYOR

        Özdemir, olayın bir an önce yetkililer tarafından açığa çıkarılmasını beklediklerini dile getirdi. Özdemir, "Bu konu bir an önce aydınlatılsın. Kimsenin yanında kar kalmasın. Biz kimlerin yaptığını biliyoruz. Ama devlet bunu tüm delilleri ile ortaya koysun. Karanlıkta bir şey kalmasın. O zaman bazı şeyleri daha rahat konuşuruz, söyleriz. Zaten taziyemizin ardından olayla ilgili bildiklerimizi, düzenleyeceğimiz bir basın toplantısı ile kamuoyuna açıklayacağız."

        BDP'Lİ KIŞANAK'A TEPKİ

        Öte yandan, BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak, aileye başsağılığı ziyaretinde bulunmuştu. Kışanak, "Bu savaş her gün bir arkadaşımızı, dostumuzu, yoldaşımızı bizden alıyor. Biz birileri gibi çıkıp 'temizleyin buraları' deyip savaş naralarını atmıyoruz" derken, kardeş Sabri Özdemir ise ağabeylerinin 30 yıldır barış ve demokrasi mücadelesi yürüttüğünü, bu uğurda çok bedel ödediğini ve işkencelerden geçirildiğini belirterek, "Ama iradesini kimseye teslim etmedi. Yıllardır barış savunuculuğu yapan ağabeyime ödül olarak sadece kara bir mayın geldi. Acımız büyük ne diyeceğimi bilemiyorum" demişti.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ