Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Pompeo ile Kral Selman yeniden bir arada!

        ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile Al-Yamamah Sarayı'nda bir araya geldi.

        ABD Dışişleri BakanıPompeo, Kral Selman ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile bir araya geldi.

        Bin Selman'ın Yemame Sarayı'ndaki ofisinde gerçekleşen görüşmede, bölgesel ve uluslararası arenadaki gelişmeler ile bu bağlamdaki çabaların ele alındığı ve iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın değerlendirildiği aktarıldı.

        Pompeo burada Trump'ın Suriye ile ilgili Türkiye'yi tehdit mesajlarına ilişkin açıklamada bulunurken, İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin ise, "Kaşıkçı cinayetinden sorumlu her bir kişi hesap vermeli" dedi.

        Görüşmenin ardından gazetecilere konuşan Pompeo, Kral Selman ve Veliaht Prensi ile Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin "soruşturma ve yargı sürecini" konuştuğunu açıkladı. Pompeo, "Kral ve Veliaht Prensi, Kaşıkçı’yı öldürenlerden hesap sorulması gerektiği ile ilgili hemfikir" ifadesini kullandı.

        REKLAM

        Söz konusu görüşmelere Suudi Arabistan tarafından Washington Büyükelçisi Halid bin Selman, Devlet Bakanı Musaid bin Muhammed el-Ayban, Dışişleri Bakanı İbrahim bin Abdülaziz el-Assaf, Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr, ABD tarafından ise Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu Sorumlusu Müsteşar Vekili David Satterfield, Küresel Koalisyon Özel Temsilcisi James Jeffrey ve diğer bazı yetkililer de katıldı.

        Öte yandan ABD'nin Riyad Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamada isePompeo'nun, Veliaht Prens Bin Selman ile Yemen'deki çekişmelere son vermenin tek yolu olan kapsamlı siyasi çözümün kaçınılmazlığı konusunda mutabık kaldığı ifade edildi.

        Yemen'deki ateşkese ve İsveç'te imzalanan anlaşma maddelerine bağlılığın önemi konusunda fikir birliğine varanPompeoile Bin Selman'ın, özellikle Hudeyde'deki ateşkesin önemine vurgu yaptıkları aktarıldı.

        POMPEO ORTA DOĞU TURUNU YARIDA KESECEK

        ABD Dışişleri BakanıPompeo'nun ülkesinde katılması gereken bir cenaze nedeniyle Orta Doğu turunu yarıda keseceği bildirildi.

        Göreve başladığı tarihten bu yana gerçekleştirdiği ikinci Orta Doğu turu kapsamında dün Katar'dan Suudi Arabistan'a geçenPompeo, Riyad'da Adil el-Cubeyr ve Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Halid bin Selman tarafından karşılanmıştı.

        REKLAM

        Cubeyr vePompeo, karşılama töreninden sonra ABD-Suudi Arabistan ilişkileri ile ortak konuları ele aldıkları bir görüşme gerçekleştirmişti.

        Suudi Arabistan KralıSelmanbin Abdulaziz Ekim ayında da Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra kaybolmasıyla alakalı görüşmeler yapmak üzere ülkesini ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı MikePompeo'yu kabul etmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ