Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rusya anlaşmayı askıya aldı: Türkiye'nin tahıl krizinin çözümü için diplomasi trafiği sürüyor! - En son haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasını askıya almasının ardından Türkiye diplomasi trafiğini sürdürmeye devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan'dan tahıl krizinin aşıldığına ilişkin açıklama geldi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dün Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmemizin ardından Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Bakanımız Akar'a tahıl sevkiyatının aynen süreceğini söyledi." ifadelerini kullandı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Rusya Savunma Bakanlığı da "Rusya, Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasına devam edecek" açıklamasında bulundu. Rusya Savunma Bakanlığı ayrıca Kiev'den yazılı güvence alındığı da belirtti.

        Açıklamada, "BM'nin katılımı ve Türkiye'nin desteği sayesinde tahıl anlaşmasıyla ilgili Ukrayna tarafından gerekli yazılı garantiler alabildik." denildi.

        Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tahıl koridorunda yeniden sevkiyata başlandığını duyurdu.

        Rusya, geçtiğimiz günlerde tahıl koridorunda gemilerin sevkiyatının durdurulduğunu açıklamıştı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, sosyal medya hesabından tahıl koridorunda tekrar sevkiyata başlandığını duyurdu. Kirişci paylaşımında, "Tahıl koridorunda kesintiye uğrayan tahıl sevkiyatı, Sayın Cumhurbaşkanımızın girişimleriyle yeniden başlamıştır. Türkiye, gıda arz güvenliğinin teminatı ve mazlum milletlerin ümidi olmaya devam etmektedir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a şükran borçluyuz." ifadelerini kullandı.

        BM ANLAŞMADAN MEMNUN

        ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, tahıl anlaşmanın yeniden hayata geçmesinden "memnun olduğunu" söyledi.

        CNN This Morning'e verdiği demeçte, "Anlaşma dünyaya ihtiyaç duyulan gıdayı sağlıyor, bu yüzden Rusya nihayet buna devam etmeleri gerektiğine ikna oldu, tüm dünyaya gıda sağlamanın önünde duramazlar" dedi.

        PUTİN'DEN TAHIL AÇIKLAMASI

        Rusya Devlet Başkanı Putin açıklamasında "Ukrayna'dan Karadeniz'deki saldırıların tekrarlanmaması için garanti istedik. Garantinin ihlal edilmesi halinde çekilme hakkımızı saklı tutuyoruz." dedi.

        Putin açıklamasında "Anlaşmadan çekilirsek, gelecekte Ukrayna'dan Türkiye'ye yapılacak sevkiyatı engellemeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

        ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ

        Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesine tahıl krizi ele alındı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, tahıl sevkiyatına ilişkin İstanbul Mutabakatının uygulanmasıyla ilgili sorunların çözümü noktasında tüm taraflar nezdinde gerekli girişimlerde bulunmayı sürdürdüklerini belirtti.

        Birçok konu gibi bu meselede de çözüm odaklı bir iş birliğini tesis edeceklerine emin olduğunu ifade eden Erdoğan, tahıl krizini yapıcı yaklaşımla çözmeleri durumunda müzakerelere dönüş yolunda atılacak adımları da teşvik etmiş olacaklarını vurguladı.

        REKLAM

        KREMLİN'DEN GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN AÇIKLAMA

        Diğer yandan Kremlin'den görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilme sebebini anlattığı ifade edildi.

        Putin görüşmede, Ukrayna'nın anlaşmaya katı bir şekilde uyması ve insani koridorun askeri amaçlarla kullanılmaması konusunda gerçek garantilerin verilmesi halinde yeniden anlaşmanın mümkün olduğunu belirtti.

        ERDOĞAN-SCHOLZ GÖRÜŞMESİ

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Türkiye’nin, Karadeniz Tahıl Girişimi aracığıyla Ukrayna'dan tahıl ihracatının sürdürülmesi konusundaki faaliyetini takdir ettiği bildirildi.

        Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, Scholz ve Erdoğan’ın bölgedeki duruma ilişkin görüş alışverişinde bulunduğunu aktaran Hebestreit, "Şansölye Scholz, Türkiye’nin Karadeniz Tahıl Girişimi aracığıyla Ukrayna'dan tahıl ihracatının sürdürülmesine ilişkin faaliyetini takdir etti." ifadesini kullandı.

        REKLAM

        ÇAVUŞOĞLU LAVROV İLE İKİ KEZ GÖRÜŞTÜ

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 31 Ekim ve 1 Kasım tarihlerinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü. Bakanlıktan yapılan bilgilendirmeye göre, Çavuşoğlu ve Lavrov'un telefon görüşmesinde tahıl koridoru ele alındı.

        Bakan Çavuşoğlu görüşmelere ilişkin yaptığı açıklamada, "Rusya'nın saldırılar sonrası güvenlik talebi var, çabamız devam ediyor" ifadelerini kullandı.

        AKAR'IN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

        Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ve Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ile görüştü.

        Tahıl sevkiyatına ilişkin son durumun ele alındığı görüşmede Bakan Akar, bugüne kadar yaklaşık 10 milyon ton tahılın ihtiyacı olanlara sevk edilerek küresel gıda krizinin çözümüne büyük katkı sağlayan ve sorunların iş birliği ve diyalogla çözülebileceğini gösteren tahıl girişiminin sürdürülmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

        REKLAM

        Bakan Akar ayrıca Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile de telefonda görüşmüştü.

        Tahıl sevkiyatına ilişkin son durumun ele alındığı görüşmede Bakan Akar tarafından, "küresel gıda krizinin çözümüne büyük katkı sağlayan ve tüm sorunların iş birliği ve diyalogla çözülebileceğini gösteren tahıl girişiminin sürdürülmesinin büyük önem taşıdığı, çatışma koşullarından ayrı tutulması gereken ve tamamen insani bir faaliyet olan tahıl sevkiyatı inisiyatifinin askıya alınması kararının yeniden değerlendirilmesinin beklendiği" ifade edildi.

        TAHIL KRİZİ İSTANBUL'DA ÇÖZÜLMÜŞTÜ

        Küresel gıda krizinin çözümü için Türkiye'nin koordinasyonunda yürütülen tahıl sevkiyatı anlaşması, 22 Temmuz'da İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanmıştı.

        Rusya, 29 Ekim'de Ukrayna'dan tahıl ürünlerinin çıkışına ilişkin anlaşmayı süresiz olarak askıya aldıklarını duyurmuştu.

        Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'yı tahıl ihracı için oluşturulan insani koridoru örtü olarak kullanıp Sivastopol'daki deniz üssünde Rus Karadeniz Filosu'nun gemilerine ve altyapısına insansız hava araçlarıyla hava ve deniz saldırıları düzenlemekle suçlamıştı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ