Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bütçe delin! Rusya'da bütçe açık vermeye başladı - Dünyadan Haberler - Para Haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere Rusya'ya uygulanan yaptırımlar bu ülkede bütçenin açık vermesine yol açtı.

        Rusya'da devlet bütçesi yılın ilk 7 ayında 500 milyar Ruble fazla verirken sadece ağustos ayında 360 milyar ruble (5.9 milyar dolar) açık verildi. Ekonomistler ağustosta verilen yüksek açığın nedeninin enerji ihracatındaki düşüş olduğuna işaret etti.

        Söz konusu ayda Rusya'nın Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatı savaş öncesi dönemin 5'te 1'ine kadar geriledi. Eylül ayı başında Rus hükümeti bunun yanında Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya gaz akışı sağlayan Kuzey Akım 1 boru hattının yaptırımlar kaldırılana kadar kapalı kalacağını duyurdu.

        REKLAM

        Bunun yanında Rusya'nın bütçesine önemli katkıda bulunan petrolün fiyatında da gerileme kaydedildi. Haziran ayında 120 doların üzerinde olan petrolün varil fiyatı uluslararası piyasalarda 100 doların altına geriledi.

        ENERJİ DIŞI GELİRLER DE DÜŞTÜ

        Bunların sonucu olarak bütçe gelirlerinin yarısını oluşturan petrol ve gaz gelirleri yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 düştü. Bunun yanında petrol ve doğalgaz dışı bütçe gelirleri de resmi verilere göre geçen yıla göre yüzde 37 geriledi.

        Rusya şubat ayında başlayan işgal girişiminin ardından ilk başta Batının yaptırımlarına karşı dirençli görünüyordu ancak tablo son aylarda değişmeye başladı. Rus doğalgaz devi Gazprom yılın ilk 8 ayında üretiminin geçen yıla oranla yüzde 15, ihracatının ise yüzde 24 düştüğünü açıkladı.

        Tüm bu gelişmelerin gölgesinde Rus ekonomisi temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.3 daraldı. Rusya Merkez Bankası geçen hafta yayımladığı raporda ihracatta düşüşün devam etmesini beklediğini belirterek ekonomik görünüme ilişkin uyarıda bulundu.

        KÜÇÜLME BEKLENİYOR

        Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 2.9 küçülmesini beklediklerini belirterek, “Bütçe ağustos itibarıyla açık vermeye başladı. Tüm seviyelerdeki bütçeler şu anda vergi gelirlerinden daha fazla para harcıyor” dedi.

        Reşetnikov, Rus rublesi döviz kurunun mevcut seviyesine kıyasla zayıflamasını beklediklerini aktararak, “Ancak ruble döviz kurunun gelecek 5 yıl boyunca geçtiğimiz 5 yıla kıyasla yüzde 10 ila 15 arasında daha güçlü olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

        Rusya Başbakanı Mikhail Mishustin de 2023 yılında bütçe açığının 3 trilyon rubleyle GSYH'ye oranının yüzde 2'yi bulmasını beklediklerini açıkladı. Oranın 2025'te yüzde 0.7'ye gerilemesini beklediklerini ifade etti.

        "BÜTÇE 3 YIL BOYUNCA AÇIK VERECEĞİZ"

        Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, ülkesindeki bütçenin gelecek 3 yıl boyunca açık vereceğini söyledi.

        Mişustin, başkent Moskova’da düzenlenen hükümet toplantısında, Rusya'nın 2023-2025 yıllarını kapsayacak bütçe çalışmalarında sona yaklaşıldığını bildirdi.

        Bütçenin, Rus ekonomisinin yeni koşullarla uyum sağlaması için alınacak önlemleri içerdiğini belirten Mişustin, söz konusu önlemler arasında ihracatın yeniden yönlendirilmesi ve teknolojik bağımsızlığın da bulunduğunu söyledi.

        İç talebin karşılanması için hükümetin gerekli harcamaları yapacağını aktaran Mişustin, “Ekonomik büyüme 2024 itibarıyla yüzde 2’yi geçmeli.” dedi.

        Bütçe gelirlerinin 2023’te 26 trilyon rubleyi (yaklaşık 435 milyar dolar) geçeceğini bildiren Mişustin, “Harcamaların ise ufak bir artışla 29,5 trilyon rubleye çıkmasını bekliyoruz. Bütçe 3 yıllık planlama boyunca açık verecek. Bütçe açığının kapanması için ağırlıklı olarak hükümet borçlanması yapılacak.” diye konuştu.

        Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov da dün yaptığı açıklamada, Rus hükümetinin vergi gelirlerinden daha fazla para harcadığını söylemişti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Selim Karahan
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ