Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Mikroplarla mücadelede en etkili silah el yıkamak, El Hijyeni, El Temizliği, Vücut Temizliği

        HT MAGAZİN

        Hastalıklardan korunmanın başlıca yolu kişisel hijyene özen göstermekten geçiyor. Özellikle ellerin temizliği mikroplarla mücadelede çok önemli bir rol oynuyor. Ellerinizi yıkarken suyla birlikte mutlaka sabun da kullanmamız gerekiyor.

        Kişisel hijyen, hastalık yapıcı mikropların vücuda bulaşmasını ve çevreye yayılmasını önlemede çok önemli bir rol oynuyor. Kişisel temizliğimizde özellikle ellerin temizliği büyük önem taşıyor. Günlük yaşantıda çevremizle her türlü bağlantımızı sağlayan, gün boyunca sürekli kirlenen ellerimiz bol miktarda bakteri barındırabiliyor. Çoğu zararsız olan bu bakteriler ve mikroplardan bazıları ellerimizi yıkamadığımızda nezleye, gribe ya da ishale neden olabiliyor. Özellikle tuvaletten sonra iyi yıkanmamış ellerde ve tırnaklarda kalan mikroplar; sarılık, tifo, dizanteri, kıl kurdu gibi pek çok hastalığın yayılmasına yol açıyor.

        MUTLAKA SABUN KULLANILMALI

        Ellerin yıkanması mikroplarla mücadelede en etkili silah olarak görülüyor. Ellerimizi uygun yöntemlerle sık sık yıkamamız gerekiyor. Ellerimizi sadece suyun altına tutarak yıkamak yeterli olmuyor. Çünkü su sadece ellerimizdeki görünür kirin temizlenmesini sağlıyor. Hijyeni sağlamak ve mikroplardan tamamıyla arınmak için ellerimizi yıkarken suyla birlikte mutlaka sabun kullanmamız gerekiyor.

        Genel vücut temizliğinde nelere dikkat edilmeli?

        Genel vücut temizliğinin de kişisel hijyenin sağlanmasında önemli bir yeri bulunuyor. Derimiz genel olarak mikroplar için iyi bir beslenme ve barınma kaynağı olduğundan vücut temizliğine çok dikkat etmek gerekiyor. Genel vücut temizliği için haftada en az 2 kez banyo yapılması gerektiğine dikkat çekiliyor. Saç dipleri de mikropların yaşaması için çok uygun bir zemin niteliği taşıyor. Bu nedenle saçlarımızın temizliğine ve bakımına dikkat etmemiz, saçlarımızı düzenli olarak yıkamamız, sabah kalkınca ve akşam yatmadan önce kendimize ait bir tarakla taramamız öneriliyor. Tırnaklar özellikle de uzun tırnaklar mikropların en sevdiği yerler arasında yer alıyor. Tırnakların düzenli olarak kesilmesi, banyo yaparken de tırnak fırçasıyla fırçalanarak temizlenmesi gerekiyor.

        Ellerimizi ne zaman yıkamalıyız?

        Yemek hazırlamadan önce

        Yemek sofrasını hazırlamadan önce

        Yemek yemeden önce

        Küçük bebekleri sevmeden önce

        Dişlerimizi fırçalamadan önce

        Dışarıdan eve gelince

        Oyundan sonra

        Çiğ besinleri elledikten sonra

        Burnumuzu sildikten sonra

        Öksürdükten sonra

        Hapşırdıktan sonra

        Hasta bir arkadaşımızla el sıkıştıktan sonra

        Hayvanları elledikten sonra

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ