Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Estetik Cerrahi Estetik hakkında bilinen şehir efsaneleri ve gerçekler!

        Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Belma Şahin, günümüzde estetik hakkında birçok doğru bilinen yanlış olduğunu belirtti.

        Estetik yaptırmanın yıllar önce çekinilen bir durum olduğunu, şimdi ise ameliyat sonrası hasarları kapatmak, doğuştan gelen bazı kusurları ortadan kaldırmak ve yaşlılığın izlerini silmek için estetik yaptırmanın fiziksel ve psikolojik sağlık için önemli hale geldiğini ifade eden Dr. Belma Şahin, "Ancak yine de günümüzde estetik hakkında birçok doğru bilinen yanlış vardır.

        Kurgu 1; tamamen dış görünüş üzerine etkili.

        Gerçek 1; hastaların büyük bir çoğunluğu, dış görünüşlerinin genel sağlık ve mutlulukları üzerinde önemli bir rol oynadığını düşünüyor" dedi.

        Hastaların yüzde 88'inin gerçekçi beklentilerle plastik cerrahi operasyonu olduklarını ifade eden Op. Dr. Şahin, şöyle konuştu: "Sonrasında hastalar kendilerini daha sağlıklı, daha az endişeli ve daha fazla güvenli hissediyorlar.

        Kurgu 2; çok pahalı.

        Gerçek 2; plastik cerrahi ile ilgili girişimler, artık varlıklı insanların lüksü olmaktan çıktı. Teknoloji sayesinde daha az cerrahi girişim ile daha az maliyetli ve oldukça tatmin edici sonuçlar elde edilmektedir. Yapılan bir çalışma sonucuna göre toplam cerrahi olmayan prosedürlerin sayısı son yıllarda 10 kat kadar artarken, maliyet yönünden ise bir düşüş olduğu gösterilmiştir.

        Kurgu 3; göze hoş görünmeyen izleriniz olacak.

        Gerçek 3; tüm cerrahi girişimler sonucunda kesi yapılan bölgenin iyileşme sürecinde kesi yerinde iz oluşur. Plastik cerrahlar estetik sanatıyla eğitim aldıklarından bu yara izlerini gizleme ve minimize etme yeteneğine ve eğitimine sahiptirler. Örneğin göğüs büyütme ameliyatında kesi yerinde oluşan iz koltuk altına veya göğüs ucuna gizlenirken, yüz germe ameliyatlarında saç çizgisine veya kulak arkasına, karın germe ameliyatlarında ise bikini veya iç çamaşırı çizgisine saklanabilir.

        Kurgu 4; liposuction ile kilolarımdan kurtulurum.

        Gerçek 4; liposuction ameliyatı kilo verdirme ameliyatı değildir. Bu ameliyatı yaptıran kişilerin liposuction ile kilo kaybının aynı şey olmadığını bilmeleri gerekir. Liposuction vücutta kontür düzelmesini sağlar ancak kilo alındığı taktirde başka yerlerden yağ olarak geri alınabilir. Liposuctiondan sonra yapılan sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yağlanmanın oluşmasını engelleyecektir.

        Kurgu 5; kozmetik medical estetik uygulamalar ve plastik cerrahi aynı şey değildir.

        Gerçek 5; plastik cerrahi uzmanlık eğitimi ortalama 6 yıldır. Bu süre zarfında cerrahi dışındaki estetik uygulamalar olan lazer, botoks ve dolgu uygulamaları teorik ve pratik olarak eğitimi verilen konular arasındadır.

        Kurgu 6; bütün botokslar aynıdır.

        Gerçek 6; bütün botokslar aynı değildir, botoks bir marka adıdır ve çizgili kas üzerine kasılmayı engelleyici etken madde Botilinium toksin A'dır. Disport markası içinde de vardır ve hazırlanışlarına ve içindeki miktara göre farklı dozlarda etkilidirler.

        Kurgu 7; göğüs implantları güvenli değildir.

        Gerçek 7; Amerikan FDA kurulu çok detaylı bilimsel araştırmalarla birçok silikon göğüs implantını medikal kullanım için uygun bulmuştur. Bu araştırmalar rutin olarak devam etmektedir. Göğüs implantlarının göğüs kanseriyle direkt olarak bir bağlantısı yoktur. Bununla beraber göğüs kanseri kontrolü düzenli olarak implant olsun veya olmasın yapılmalıdır.

        Kurgu 8; göğüs implantları emzirmeyi etkiler.

        Gerçek 8; birçok kadın göğüs büyütme operasyonundan sonra güvenli olarak emzirebilir. Meme büyütme operasyonlarında süt bezlerinin olduğu glandüler bölge hasar görmez. Genellikle protez kas altı, kas üstü ya da kas fasyası altına yerleştirilir.

        Kurgu 9; plastik cerrahi çok riskli.

        Gerçek 9; plastik cerrahide de diğer tüm cerrahi branş uygulamalarında olduğu kadar risk vardır. Bu riskleri minimuma indirmenin tek yolu plastik cerrahınızın güvenilir ve iyi bir cerrah olup olmadığını araştırmaktan ve bu şekilde plastik cerrahi operasyonuna karar vermekten geçer.

        Kurgu 10; estetik uygulamalarını sadece bayanlar yaptırmaktadır.

        Gerçek 10; 1997 ile 2013 yılları arasında yapılan araştırmalarda erkek hasta sayısının plastik cerrahiye eğiliminin yüzde 273 oranında arttığı belirtilmiştir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ