Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Geç Kalma Bugün Gel! Kanser Tarama Tırı

        Sağlık Bakanlığı'nın planları dahilinde yaklaşık 8 ilde hizmet verecek 10 kanser tarama tırı, şehrin belli bölgelerinde park edecek.

        'GEÇ KALMA, BUGÜN GEL'

        Kanser tarama tırı pembe renk... Rengin pembe olmasının nedeni ise, meme kanserinin kadınlarda bir numaralı kanser olması, kadınların daha fazla taramaya katılmaları isteniyor.

        "ARAÇTA RAHİM AĞZI, MEME VE KOLON KANSERLERİNİN TARAMASI YAPILACAK"

        İlk olarak eğitim videoları izlettirilecek ardından ise hastanın kaydı yapılacak. Kanser tarama aracı küçük bir hastane gibi. Araca adım attığınız ilk anda kontrol rahim ağzı kanseri taramasıyla başlıyor, mamogrofiyle yani meme kanseri taramasıyla devam ediyor.

        Taramaya gelen kadınlardan biri şunları söyledi: "Erken yakalayınca kurtulma şansım varmış onu öğrendim, gelip yaptırayım dedim, çünkü korkunun ecele faydası yok."

        "ARAÇTA 4 KADIN PERSONEL ÇALIŞACAK"

        Araçta dört kadın personel çalışacak. Bunlardan biri hemşire, üçü ise radyoloji teknisyeni...

        KADINLARDA EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRÜ MEME KANSERİ...

        Türkiye'de yılda her 100 bin kadının 45'ine teşhis konuluyor. Tırda bulunan dijital mamografi, özellikleri açısından yüksek çözünürlüklü, meme kanserini yakalamada yüksek çözünürlüğün faydasının olacağı düşünülüyor.

        PEKİ SONUÇLAR NE ZAMAN NASIL ALINIYOR?

        Kamyon nerede olursa olsun, alınan örnekler Ankara'da kurulan Mega HPV Laboratuvarı'na gönderiliyor ve 10 gün içinde sonuçları çıkıyor. Eğer kişide kitle çıkmışsa veriler Ankara'da basılacak ve kişinin aile hekimine kargolanacak.

        Bakanlık, araçların hangi bölgede hizmet vereceğine ilişkin planlamasını en kısa sürede tamamlayacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ