Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağrı kesici kullanırken bunlar aklınızda bulunsun!

        HABERTURK.COM/SAĞLIK HABERLERİ SERVİSİ

        Günlük yaşamda her yaştan kişinin, en ufak bir ağrı karşısında derman aradığı ve sıklıkla başvurduğu yöntemlerden biri olan ağrı kesici ilaçlar, bilinçsiz kullanıldığında birçok olumsuzluğu da beraberinde getiriyor.

        Genellikle baş ağrısı, karın ağrısı, eklem ve diş ağrısı gibi günlük yaşantıyı dayanılmaz hale getiren, hafif şiddetli ağrıları geçirmek için kullanılan ilaçlar, çoğu zaman ağrıyı geçirmekten çok, kişiyi psikolojik olarak rahatlatıyor. Fakat her türlü ağrı için vazgeçilmez olarak görülen bu ilaçlar, doktora başvurulmadan alındığında, özellikle mide başta olmak üzere birçok organı etkilediği gibi; oluşabilecek hastalıkları da tetikleyebiliyor.

        İç Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Terci ile “bilinçsizce kullanılan ağrı kesicilerin vücudumuzda yol açabileceği hastalıklar” hakkında konuştuk.

        HER RAHATSIZLIĞINIZDA ÇAREYİ AĞRI KESİCİLERDE ARAMAYIN

        Günümüzde çoğu insanın en basit bir baş ağrısı karşısında bile hemen kullandığı, ağrı kesici (Nonsteroid antienflamatuar ilaçlar) olarak bilinen ilaçların, yararı olmakla birlikte birçok zararı ve yan etkisi olabilmektedir. Özellikle sindirim sistemi ve barsaklarda ciddi sonuçlar doğurabilen bu ilaçların, vücutta ve organlarda oluşturduğu olumsuz etkiler çoğu kişi tarafından bilinmiyor.

        DOĞRU DOZDA KULLANILMAYAN AĞRI KESİCİLER SİNDİRİM SİSTEMİNE DE HASAR VERİYOR

        Ağrı kesici ilaçların yan etkilerinin başlıca nedeni, cox enzimlerini baskılamasına dayanmaktadır. Sindirim sisteminde ciddi hasarlar yaratabilen ağrı kesici ilaçlar, mide mukozasının korunmasında önemli rol oynayan prostaglandinlerin oluşumuna engel olup çeşitli mekanizmalarla hasar vererek, kişilerin sindirim sisteminde ülser, gastrit, kanama gibi birçok sindirim sistemi hastalığına yol açabiliyor. Ağrı kesiciler rastgele alındığında, pıhtılaşma faktörlerini bozabilmekte ve kişide baş dönmesi, kusma, bulantı, hazımsızlık gibi yan etkiler gösterebilmektedir.

        MUTLAKA REÇETELİ VE DOKTOR KONTROLÜNDE İLAÇ KULLANIN

        Genel olarak, baş ağrısı gibi hafif ağrılarda kullanılan ağrı kesiciler, özellikle eklem rahatsızlıkları için de insanlar tarafından büyük ölçüde tercih edilmektedir. Eklem ağrıları için uzun süreli ve bilinçsizce kullanılan antiromatizmal ilaçlar, en büyük hasarı böbreklere ve karaciğere vermektedir. Aşırı dozda kullanılan bu ilaçlar böbrek yetmezliğine neden olabilirken, kişide tansiyonu yükseltip, kalbe de zarar vererek kalp krizine yol açabilmektedir. Bu yüzden ilaçlar mümkün olabildiğince doktor kontrolünde ve tavsiye edilen dozlarla kullanılmalıdır.

        AĞRI KESİCİ KULLANIRKEN AKLINIZDA BULUNSUN

        -10 günden fazla ağrı kesici kullanılmamalıdır.

        -Uzun süreli ağrılarda direkt ilaç kullanmak yerine, mutlaka doktora başvurulmalıdır.

        -Ağrı kesicilerin dozu doktor veya eczacı tarafından belirlenmelidir.

        -Ağrı kesiciler olabildiğince tok karnına ve su ile birlikte alınmalıdır.

        -Ağrı kesici veya herhangi bir ilaçla birlikte alkol tüketilmemelidir.

        -Sindirim sistemi, kalp veya böbrek rahatsızlığı olan kişiler doktor kontrolünde ilaç kullanmalıdır.

        -Ağrı kesiciler ağrı başlamadan ve düzenli olarak alınmalıdır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ