Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Seks nasıl daha heyecanlı hale gelir?

        Cinsel yaşam bir çok evliliğin ilerleyen yıllarında monotonlaşma tehlikesi ile karşı karşıya kalır. Bu durum çok sık görülse de normal olarak değerlendirilemez, çünkü sağlılık bir evlilik süreci sağlıklı ve düzenli bir cinsel hayat gerektirir.

        Cinsel hayatın monotonlaştığı evliliklerde farklı iletişim problemleri ve dolaylı olarak da başka bir takım problemler görülebilmektedir.

        Monotonlaşmanın sebepleri;

        Evliliğin ilk yıllarındaki öncelikler zamanla ve bir takım sosyo- ekonomik koşulların etkisi ile değişebilmekte, özellikle cinsel hayat geri planda kalabilmektedir.

        Hamilelik ve loğusalık dönemlerinde de cinsellik olumsuz etkilenebilir.

        Evlilik ile birlikte eşler arasında kişisel mahremiyetlerin paylaşılması doğal olmakla birlikte , bazı çiftler aralarındaki cinsel cazibeyi ve uyarıları olumsuz etkileyebilecek düzeyde paylaşımlar yaşamakta,( tuvaleti birlikte kullanma, sürekli çıplak dolaşmak gibi…) dolayısı ile cinselliğin gizemi ve büyüsü kaybolabilmektedir.

        Ayrıca günlük hayattaki koşuşturmalar , iş hayatının zorlukları , ekonomik kaygılar , bir takım sağlık problemleri gibi çeşitli nedenler de cinsel hayatı olumsuz etkileyebilmekte ve ilişki sıklığı azalabilmektedir.

        Monoton bir cinsel hayatın yarattığı olumsuzluklar;

        Düzenli ve doyurucu bir cinsel hayatı olmayan çiftlerin evlilikleri zamanla ev arkadaşlığına dönüşür. Cinsel hayatlarının monotonlaştığını fark etmeyen ve bu konuda tedbir alıp , çaba göstermeyen çiftler bu sonuçla yüzleşmek durumunda kalır.Bu çok tehlikeli bir süreçtir ve diğer konularda da evliliğin gerektirdiği bütünlük sağlanmaz hale gelir. Eşlerin birbirlerine olan hoşgörü, anlayış gibi olumlu tutumları sarsılır. Cinselliği sağlıklı yaşayamayan çiftler hem aile içerisinde hem de iş ve sosyal hayatlarında agresif ve tahammülsüz davranışlar sergiler.

        Cinsel hayatı monotonlaşan çiftler farkında olmadan birbirlerinden uzaklaşabilmekte, farklı sosyal aktivitelere yönelmekte hatta daha da tehlikelisi evlilik dışı ilişkilerde heyecan arayabilmektedir.

        Her iki taraf için de tatminkar bir cinsel hayat, evliliği bu gibi tehlikelerden korur.

        Cinsel hayatın monotonlaşmasını engellemek için;

        Eşler birbirlerine sevgi duymalarının yanı sıra ,birbirlerinin ilgi ve isteklerine karşı duyarlı olmalı, kişisel bakımlarına özen göstermeye dikkat etmelidirler. Özellikle kadınlar eşlerinin ilgisini sürekli kılmak için daima temiz , bakımlı olmaya dikkat etmelidir.Her kadın erkeğinin ilgini nasıl çekebileceğini bilir , fakat çoğu kadın özellikle evlendikten sonra bu konuda özensiz davranmaya başlar. Eşler evlenerek birbirlerine sahip olduklarını ve ilk günlerdeki heyecanın hep süreceğini düşünürler. Oysa ki bu heyecanı korumak çaba gerektirir.

        Erkekler kadınlara göre kişisel bakımları konusunda daha az hassas olduklarından eşleri tarafından yönlendirilmelidirler.

        Evlilik hayatı çoğu zaman eşlerin birlikte hareket etmelerini gerektirse de , hem kadınlar hem de erkekler kimi zaman yalnız veya ayrı kalmaya ihtiyaç duyabilirler. Eşlerin birbirinden uzak kalması özlem duygularının pekişmesini sağlayabilmekte, eşler bu süreçte birbirlerin değerini anlayabilmektedir.

        Çiftlerden herhangi birinin cinsel problemi var ise, bu konu ertelenmemeli ve çözüm yolu için bir uzmandan yardım alınmalıdır. Cinsel problemlerini çözmekten kaçınan ve sorunu yadsıyan çiftler zamanla cinsellikten tamamen soğuyabilirler.

        Cinsel problemlerin tedavi süreçleri sanıldığının aksine kısa ve basittir.

        Monotonluktan kurtulmak için sadece fiziksel görüntüde değişiklikler yapmak yeterli olmayabilir. Cinsel hayatı renklendirecek fanteziler ve farklı istekler eşler arasında konuşulabilmeli, bu konuda öneride bulunmaktan kaçınılmamalıdır.Cinsel isteklerinizi paylaşmak hem partnerinizin işini kolaylaştıracak hem de sizin kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

        Cinselliği yaşadığınız mekan sadece yatak odası ile sınırlı olmak zorunda değildir. Mekan değişikliği gibi, ilişkinin süresi, flörtleşme ve ön sevişme gibi detaylar da ilişkiyi canlandıran unsurlardır.

        Eşlerin birbirlerinin özel günlerini hatırlaması ve kutlaması, hediyeleşmek, baş başa kalmak, iltifat etmek, seyahat etmek, tatile çıkmak ilişkide romantizmi ve heyecanı tetiklemeye yardımcıdır.

        Eşler birbirlerini ne kadar arzuladıklarını göstermekten çekinmemelidir. Özellikle kadınlar için cinsellik sadece sexten ibaret değildir ve fiziksel tatminin yanı sıra ;kadınlar sevildiğini, beğenildiğini ve değerli olduğunu hissetmek isterler.

        Sevgi ile oluşturulmuş evliliklerde eşler birbirlerine değer vermekte, cinsel hayatlarının monotonlaşmasına izin vermemektedirler.

        Sağlıklı bir cinsellikte ideal olan bedensel ve ruhsal haz duymaktır. Cinsellik eşlerin birbirlerine sevgilerini gösterebilecekleri ve yakınlaşmalarını sağlayan en keyifli yoldur.

        Yapılan araştırmalar sonucunda cinsel hayatlarında mutluluğu yakalayanların daha uzun yaşadığı belirlenmiştir. Monotonlaşan cinsel hayatınız için gerekli önlemleri almazsanız, cinsel hayatınız tamamen bitebilir. Kendinize ve eşinize vakit ayırmayı ; cinsel hayatınıza özen göstermeniz gerektiğini unutmayınız

        Dr. Cenk Kiper-Vatan

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ