Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Sidar'ın mücadelesi sonuç verdi!

        AHT muhabiri Mustafa Şekeroğlu'nun özel haberi

        SSPE hastalarının ithal ilaçlarının 3 yıl önce devlet tarafından ödenmeye başlamasının temelinde Şanlıurfa Viranşehir'de yaşayan Sinan Güneş'in aynı hastalığa bağlı olarak bitkisel hayata giren küçük kızı Sidar için verdiği mücadelenin yattığı ortaya çıktı.

        Kızının ilaçlarını alamayınca istediği Yeşil Kart kendisine verilmeyen baba, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ulaşmak için Başbakanlık'ı aradı. Duruma el konuldu. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bir Urfa ziyaretinde baba ile görüştü. Ve SSPE hastalarının ilaç ücretini devlet üstlendi.

        YEŞİL KART TALEBİ REDDEDİLDİ

        Şanlıurfa Viranşehir'de fırıncılık yapan 7 çocuk babası Sinan Güneş'in şu an 13 yaşında olan küçük kızı Sidar Güneş, 4 yaşındayken SSPE hastalığına yakalandı. Fenalaşan Sidar'ı hastane hastane dolaştıran baba Güneş, küçük kızının bitkisel hayatta kalacağını öğrendiğinde ise adeta yıkıldı. Yatağa mahkum olan kızını iyileştirecek bir ilaç ve tedavi olmadığını öğrenen babanın umudu ise virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlar olduğunu öğrenmek oldu. Ancak ithal olan ilaçlar aşırı pahalıydı.

        Yeşil Kart, SSK ve Bağkur da bu ilaçları karşılamıyordu. Fırıncı baba, önce ithal ilacı yurt dışından getirtti. Ancak zamanla maddi imkansızlıklar nedeniyle ilacı alabilecek para bulamadı. 4 yıl önce bir başka çocuğunun hasta olması nedeniyle Yeşil Kart başvurusu yaptı. Bu talebi kaymakamlık tarafından reddedildi. BAba Güneş, o dönem görevde olan kaymakamın kapısını çalıp, "Küçük kızının SSPE hastası olduğunu, ilaçlarına para yetiştiremediğini, Yeşil Kart başvurusunun neden iptal edildiğini" sordu. İddiaya göre "Paran yoksa hastaneye götürmeyecektin" yanıtıyla karşılaştı.

        BAŞBAKAN'I ARADI

        Güneş, Başbakan Tayyip Erdoğan'a ulaşmak için kolları sıvadı. Başbakanlık'ı arayarak Erdoğan ile görüşmek istediğini söyledi. Özel Kalem'e yaşadıklarını anlattı. Yetkili bir saat sonra ise babayı geri arayarak "Sizin sorununuz haledilecek merak etmeyin. Bir sıkıntı olursa beni tekrar arayın" dedi. Bu görüşmeden kısa süre sonra Sinan Güneş kaymakam tarafından makamına çağrıldı. Kaymakam, Güneş ile birlikte eve giderek Sidar'ı ziyaret etti. Bu sırada gözyaşlarını tutamadı.Ardından da Yeşil Kartı çıkarttı.

        BAKAN RECEP AKDAĞ, SİNAN'LA YÜZYÜZE GÖRÜŞTÜ

        3 yıl önce SSPE ailelerinin Ankara'da düzenledikleri eylemde en önde sırada yer alan Sinan Güneş'in feryadı Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın dikkatini çekti. Şanlıurfa Devlet Hastanesi'ne yapacağı ziyaret öncesi Sinan Güneş'in hastaneye getirilmesini istedi. Güneş,Şanlurfa Devlet Hastanesi'ne getirildi.

        Bakan Akdağ ile baba Güneş başbaşa görüştü. Bu görüşmenin ardından ise Bakan Akdağ'ın talimatı ile SSPE hastaları devlet korumasını alındı. SSPE hastalarının ithal ilaçları devlet tarafından karşılanmaya başlandı.

        SSPE HASTALIĞI NEDİR?

        Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) kızamık mikrobunun yol açtığı bir beyin hastalığıdır. Açılımı Subakut Sklorezan Panansefalit olan hastalığa kızamık geçirildikten sonra beyne yerleşen virüs neden oluyor. Virüs hastalığın bitiminden sonraki 10 yıl içinde tekrar aktif hale geçiyor ve beyinde büyük tahribata yol açıyor. Kesin tedavisi olmayan virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla hastalığın seyri yavaşlatılabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ