Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Selin ardından işte Ordu'da son durum

        Son 30 yılın en büyük sel felaketinin yaşandığı Ordu'da, dereler adeta kenti yıkıp geçti. Dün sabah saatlerinde Ordu'da başlayan sağanak, öğleden sonra afete dönüştü. Ünye başta olmak üzere Fatsa, Perşembe, Çaybaşı ve İkizce ilçelerinde etkili olan yoğun yağış, Ordu'nun derelerini taşırdı. Samsun-Ordu karayolunda bulunan Cevizdere Irmağı'ndaki köprü yıkıldı ve Karadeniz ulaşımı tek şeride düştü. Cevizdere Köprüsü'nün yanısıra 7 köprü daha sel sularına dayanamayarak yıkıldı.

        Kent genelinde mevsim normallerinin 5 katı üzerinde, metrekareye 150-200 kilogram yağış düştüğü açıklandı. Ordu merkez ve 7 ilçesinde etkili olan yağış nedeniyle afet yaşandığı ve 8 köprünün yıkıldığı Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz tarafından duyuruldu. 4 kişinin yaralandığı felakette ev ve işyerlerinde mahsur kalan 200'e yakın insan ise kepçelerle kurtarıldı. Yağış nedeniyle 715 işçi de tahliye edildi.

        REKLAM
        8 köprü yıkıldı

        BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

        Ordu'da yaşanan sel felaketi sonrası sağanak yağış bir Habertürk okuru tarafından kaydedildi. Habertürk Whatsapp İhbar Hattı'na iletilen görüntüde, sele neden olan sağanak yağmurun ve şimşeğin büyüklüğü dehşet veriyor.

        FINDIĞIN YÜZDE 70'İ ZARAR GÖRDÜ

        Bölgedeki çalışmaların ardından Karadeniz Sahil Yolu tek şeritten ulaşıma açıldı. Sürücüler dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. Fındığın anavatanı olarak bilinen Ordu'da şiddetli yağış en büyük zararlardan birini de fındığa verdi. Sel felaketinin ardından fındığın yüzde 70'inin zarar gördüğü açıklandı. 30 ton fındık ise sel sularına kapıldı ve Karadeniz'e döküldü. Fındıklar açık denizde küçük bir adacık oluşturdu. Kent genelinde birçok hayvan sel sularına kapılıp telef oldu. Can kaybının yaşanmadığı selin hasar tespit çalışmasının ise sürdüğü öğrenildi.

        ERDOĞAN: YARALAR SARILACAK

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sel felaketiyle ilgili olarak Ordu Valisi Seddar Yavuz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'dann bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm imkanlar seferber edilerek yaralar sarılacak" dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu'nun bölgeye gitmeleri talimatını verdi.

        REKLAM

        "DEVLET GEREKENİ YAPACAK"

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da sel felaketinin yaşandığı Ordu'ya geldi. Sel falaketiyle ilgili Ordu Valisi Seddar Yavuz'dan bilgi alan Oktay, incelemelerde bulunmak üzere Ünye İlçesi'ne geçti. Oktay, "Selden, afetten zarar gören bütün vatandaşlarımız rahat olsunlar, devlet olarak ne gerekiyorsa biz gereğini yapacağız" diye konuştu.

        Harita

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'a ziyaret ve incelemelerinde Ordu Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı, AFAD Başkanı ve AK Partili milletvekilleri de eşlik etti.

        "ZARAR KARŞILANACAK"

        REKLAM

        Ordu'ya ulaşan ve incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sıcağı sıcağına yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanımızın talimatı çok açık ve net. Burada önemli olan can kaybının olmamasıdır. Zararlarların tamamı devletimiz ve hükümetimizce karşılanacak. Devletimizin buna gücü var" dedi.

        KARADENİZ İÇİN YAĞIŞ UYARISI

        Meteoroloji'den yapılan açıklamada Ordu, Giresun, Rize ve Artvin çevreleri ile Samsun ve Trabzon'un doğusunda kuvvetli yağış beklendiği belirtildi. Yapılan son değerlendirmelere göre, yurdun kuzey kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Batı Karadeniz kıyıları, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusu ile Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Karabük çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Ordu, Giresun, Rize ve Artvin çevreleri ile Samsun ve Trabzon'un doğu kesimlerinde yerel olarak kuvvetli (21-50 kg/m2) olması bekleniyor. Hava sıcaklığı doğuda 1 ila 3 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak.

        REKLAM

        DÜN GÜN BOYU YAŞANANLAR

        Ordu Belediye Başkanı Enver Yılmaz felaketle ilgili şu açıklamayı yaptı:

        "Devam eden bir yağmur var. Bizim tespitimiz 8 köprümüz yıkıldı. 165 vatandaşımızın kurtarılmasıyla ilgili çalışıyoruz. Tek tesellimiz can kaybımızın olmaması. Bir tane olduğu söyleniyor ama yağmurla bağlantılı mı göreceğiz. AFAD'ın uyarısı gereği biz tedbirimizi almıştık. Şu anda insan marifetiyle düzeltilebilecek olan, iş makinalarının müdahale edeceği bütün alanlarda zaten varız. Devam eder ve yükselirse ondan sonrası tek kelimeyle afet olur zaten. Normal ölçülerin 5-6 katı yağmur yağdı. 14 Temmuz'un bir üç katı daha fazla yağmur yağdı. Ve sürecek. 14 temmuz'da az olmuştu. Bunda süre uzun. Devam ettiği müddetçe sabırla beklemekte fayda var. Ulaşamadığımız ilçe yok. Nüfusumuzun yoğun olduğu zamandayız, şehirde iki milyon vatandaşımız var. Karadeniz Sahil Yolu'nun kapalı olması ilk etapta telafisini gidermemiz gereken bir alan. Yaklaşık 500 bin kişi vardır. Çünkü fındık mevsiminde, fındığı da vurdu. Tonlarca fındık derelere denize karıştı."

        REKLAM

        VALİ AÇIKLADI: KURTARILDILAR

        Başkan Çamyar'ın açıklamasından saatler sonra işçilerin kurtarıldığı haberi geldi. Ordu Valisi Seddar Yavuz şunları söyledi:

        "Dün akşam saatlerinden itibaren meteorolojik ihbar sonucunda aşırı bir yağış gerçekleşti. Çaybaşı, Perşembe, Ünye, Fatsa arasında 90 kilogramı aşan yağışlar oluştu. Sel, heyelan, toprak kayması gerçekleşti. Heyelan ve göçük altında bulunan vatandaşlarımız kurtarıldı. Özellikle Karadeniz Yolu diye tabir ettiğimiz Karadeniz yolunda bir köprünün yıkılması neticesinde büyük bir tehlike atlatıldı. Trafiği önceden kesmek suretiyle meydana gelecek can kaybı önlenmiş oldu. Bütün kamu kurumlarımız koordineli biçimde çalıştı. Sahil Güvenliğin helikopteriyle bir vatandaşımız kurtarıldı.

        KADIOĞLU: SELE TEMAS EDEN HİÇBİR ŞEY KULLANILMAMALI

        Ordu'da yaşanan sel felaketinin ardından Habertürk TV'ye konuşan İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, önemli uyarılarda bulundu. Kadıoğlu şunları söyledi:

        "Bu aylarda Afrika'dan kuzeye doğru gelen bir sıcak hava dalgası var. Avrupa'nın doğusunda kalan Türkiye'de, İstanbul ve Marmara'da geçen hafta yağış yapan oluk vardı. Biz bu yıl yine şanslıyız. Avrupa'nın yaşadığı sıcak hava dalgası yağışlara göre daha yıkıcı durumlar yarattı. Yağışlar arttığı zaman toprak suyu alamıyor ve bütün akışlar bir derenin havzasına düşmüşse dere, o yağışı taşımakta Ordu'da olduğu gibi zorlanıyor. Dere yatağıyla oynanmışsa daralmışsa bu olumsuz sonuç doğuruyor. Özellikle ana köprülerde 500 yıllık taşkının hızı, su seviyesi gibi unsurlar göz önüne alınmalıdır. Binalarda ise son 100 yılın su taşkını dikkate alınarak, su basman seviyesi saptanmalı.

        'ALT KAT YAŞAM ALANI OLMAMALI'

        Türküsüyle meşhur olan Çarşamba'da, Samsun'da eski Türk evlerinin direkler üzerine yapıldığını görürsünüz. Altından su gelip geçer ve binaya zarar vermez. Zaten Karadeniz gibi yerlerde alt katların yaşam alanı olmaması lazım.

        Eski Karadeniz evlerinde de alt katlar taştandır, ahırdır kullanılmaz. Karadeniz'de yamaçlara ev yapınca heyelan götürüyor. Derelere ev yapılınca sel götürüyor. Eskiden Karadeniz'de gençler, ev yapacağı zaman yaşlılar toplanır, gence araziyi bildikleri için fikir verir, uyarılarda bulunurdu.

        'DOĞAL AFETLER 50 YILDA 3 KAT ARTTI'

        Bu tür meteorolojik olaylar oluyordu ancak bu kadar çok sayıda ve şiddette olmuyordu. İstatistiklere göre 2000'li yıllarda yaşadığımız afetler, 1960'larda yaşanan doğal afetlerin 3 katına çıkmış durumda. Ekonomik kayıplar 9, sigorta kayıpları 15 kat artmış durumda. Sigorta şirketleri artık meteorolojik riskleri hesaplatıyor. İklim değişiyor, özellikle kent selleri artıyor. Yollara mazgallar koymamız, varsa yeni mazgallar eklemek gerekiyor. Kentleşmede eski yağışlar dikkate alınıyor ancak iklimin değiştiği hesaplanmıyor. Kanalizasyon suyu ile taşkın suyu aynı hat ile tahliye oluyor ve sel olduğunda taşıyor. Bu da ciddi sağlık sorununa neden olabilir.

        'SEL SUYU MİKROBİKTİR, DİKKAT EDİLMELİ'

        Ordu'da sel etkisini kaybetmiş gibi görünüyor. Akdeniz'de bir yağış enerjisi var. Binada su varsa girmemek, elektriği kesmek gerekiyor. Arazi ve kırsal kesimdeki yılanlar da evlere girme ihtimali var. Sele temas eden her şeyin, çamaşır suyu ile dezenfekte edilmesi gerekiyor. Çünkü sel suları mikrobiktir ve insan sağlığını tehdit eder. Sel suyunun bıraktığı iz hesaba katılarak binaların girişi belirlenmelidir. Köprü, sel, rüzgar yönetmelikleri yok bu konuda da çalışmalar yapılması gerekiyor."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ