Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Senato ne iş yapar? Senato nedir?

        Senato nedir?

        Senato, bazı ülkelerdeyasamaorganının bir parçası olarak görev yapan kurumdur. Senatolar genellikle çift meclisli ülkelerde bulunur ve daha yüksek düzeyde olan meclise verilen isimdir. Senatoların asil üyelerineSenatördenir. Dünya tarihindeki ilk senato Roma'daM.Ö. 8. yüzyılda kuruldu ve M.S. 6.yüzyılakadar devam etti. AyrıcaBizans İmparatorluğudaDoğu Roma İmparatorluğuolarak M.S.4.yüzyıldanbaşlayarak 13.yüzyılda 4.Haçlı Seferinin İstanbul'u işgal etmesine kadar senato kurumunu devam ettirdi.

        GünümüzdeAmerika Birleşik Devletleri ve Avustralyabaşta olmak üzere birçok ülkede senatolar yasama kurumunun bir parçası olarak görev yapmaktadırlar.

        REKLAM

        Türkiye'nin öncül devleti olanOsmanlı İmparatorluğu'nda1876 Anayasasıile Ayan Mecilisiadıyla bir senato kurulmuş ve 1920 yılına kadar çeşitli aralarla görevini sürdürmüştür.

        Türkiye'de 1961-1980yılları arasında çift meclisli sistem yürürlükteydi veTBMM,Millet MeclisiveCumhuriyet Senatosuolmak üzere iki meclisten oluşuyordu. 1980yılından sonra i tekrar tek meclisli sisteme geri dönüldü ve senato kurumu 19 yıllık bir çalışma süresinden sonra Türkiye'de yürürlükten kalktı. 7 Haziran 2008 tarihinde Meclis Başkanı Köksal Toptan yeniden senato sistemine dönülmesi için bir önerge yayınladı.

        Senatör ve milletvekili arasındaki fark nedir?

        Cumhuriyet senatosuüyesi kimse. 80 ihtilaline kadar T.B.M.M.'de çıkarılan yasalar cumhuriyet senatosuna gelir, burada bir kez daha görüşülüp senatörler taradından onaylandıktan sonra cumhurbaşkanına gönderilir. Milletvekili olabilmek için ilköğretimi tamamlamış olmak yeterliyken, senatör olabilmek için üniversite mezunu olmak gereklidir. 1980'de yapılan ihtilal sonrası çıkan anayasa ile cumhuriyet senatosu kaldırılınca senatörlük kavramı da tarihe karışmış oldu. artık senatör diye bir şey olmamakla beraber, eski senatörler eski milletvekili statüsündedir.

        Haberi Hazırlayan: Emre Demir
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ