Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Serotonin Kaynağı Mutlulukla Eş Değer! Sütlü, Beyaz, Bitter: En Sağlıklı Çikolata Hangisi?
        1

        Kalp ve damar sağlığı, sinir sistemi gibi vücudun çeşitli bölgeleri üzerinde olumlu etkisi bulunan çikolata aynı zamanda tam bir mutluluk kaynağı. Özellikle çikolata tutkunlarının vazgeçilmezi bu efsane lezzetin sağlıklı olup olmadığı konusunda kafa karışıklığı yaşanıyor. İşte biz de tam da burada doğru bilinen yanlışları araştırıp sizler için bir araya getirdik. Çikolatanın tamamen sağlıklı ya da tamamen sağlıksız olduğu kanısı yanlış. Çikolata doğru seçimle oldukça faydalı bir yiyecek olabileceği gibi kontrolsüz tüketildiğinde zararlı bir hale dönüşebilir. Burada en önemli husus kimlerin hangi çikolatayı ne oranda tüketmesi gerektiğidir. Doğru seçimle dünyanın en lezzetli tatlarından olan çikolata sağlık açısından müthiş faydaları içerisinde barındırır. O halde en sağlıklı çikolata seçimini öğrenerek gönül rahatlığı ile yemenin yollarına göz atalım…

        2

        ÇİKOLATA KALBE İYİ GELİR Mİ?

        Çikolatanın içinde bulunan flavonoidler, vücudunuzdaki hücrelere zarar veren serbest radikallerle savaşan antioksidanlardır. Bu flavonoidler kalp sağlınıza şu şekilde iyi gelebilir:

        - Kolesterolü kontrol eder,

        - Kan basıncını düşürür,

        - Kan pıhtılaşması riskinizi azaltır,

        - Yapışkan trombositleri inhibe eder,

        - Kan akışını iyileştirir,

        - Kalp krizinin önüne geçer.

        3

        ÇİKOLATANIN FAYDALARI NELERDİR?

        Besin değerleri açısından oldukça değerli içeriklere sahip olan çikolata, hem fiziksel hem de ruh sağlığı için oldukça faydalıdır. İçerisinde bulunan kakao, doğal bir şifa kaynağı olup bol miktarda magnezyum, çinko, demir, kalsiyum, bakır, kükürt ve potasyum mineralleri barındırır. Aynı zamanda E ve B vitaminleri yönünden zengindir.

        Günde 100 gram tüketilen çikolata insan sağlığı için oldukça yararlıdır. Yapısında bulundurduğu yüksek antioksidanlar sayesinde sinir sistemini rahatlanır ve stres kaynaklı oluşan gerginliği yok eder.

        - Yaşlanmaya bağlı oluşan cilt hasarlarını en aza indirger.

        - Düzenli tüketilen çikolata kalp damar sağlığının korunmasını sağlar. Kalp krizi gibi ciddi durumların önüne geçer.

        - Yapılan araştırmalarda çikolatanın kansere karşı da koruyuculuğu olduğu tespit edilmiştir.

        4

        - Çikolata kan basıncını düşürmede de etkilidir. Kolesterolü düşürerek damar tıkanıklığı oluşma riskini engeller.

        - Hafıza kaybı, unutkanlık gibi sorunların oluşma ihtimaline karşıda oldukça etkilidir.

        - Güneşten kaynaklanan cilt lekelerinin üzerinde de olumlu etkisi bulunur.

        - Kontrollü tüketilen çikolata kan şekerini dengelendiğinden dolayı şeker hastalığını da önler.

        - Öksürük gibi kişinin hayat kalitesini etkileyen durumları da hafifletir.

        - Kan akışını düzenlediğinden dolayı vücudun birçok bölgesine fayda sağlar. Özellikle gözde bulunan retinada kan akışını arttırır ve görmeyi iyileştirir.

        5

        BİTTER ÇİKOLATA CİNSEL GÜCÜ ARTIRIYOR!

        Bitter çikolatanın cinsel gücü arttırıcı etkisi oldukça dikkat çekiyor. Bitter çikolatanın ana maddesi olan kakao içeriğindeki feniletilaminin seks sırasında endorfin hormonlarını harekete geçirdiği bilinmektedir. Bu da cinsel isteği arttırmaya yardımcı olur. Bitter çikolatanın enerji verici özelliği de cinselliğe iyi gelir.

        6

        ÇİKOLATA ZARARLI MI?

        Birçok kişinin kafasını karıştıran ''Çikolata sağlığa zararlı mı?'' sorusuna cevap verelim. Genel kanının aksine çikolata kan dolaşımına iyi gelir ve bu da kalbiniz için iyidir. Ancak bu tüm çikolatalar sağlıklıdır anlamına gelmiyor. Bazı kişilerin çikolata tüketirken özellikle dikkat etmesi gereken durumlar bulunmaktadır. Çikolata seçimi de burada büyük önem taşıyor. Çİkolatanın zararları ve dikkat edilmesi gereken durumlar ise şöyle sıralanabilir:

        - Bazı kişilerin çikolataya alerjisi bulunur. Çikolata alerjisi olan kişilerde deride kızarıklık, kol ve omuzlarda sivilce gibi yan etkiler görülebilir. Hassas, alerjik bünyesi olanlar çikolata tüketimine dikkat etmelidir. Özellikle kalitesiz çikolatalar bu kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açar. Çikolata yedikten sonra cildinizde kızarıklıklar ve sivilceler oluşuyorsa çikolata tüketimine hemen son vermelisiniz.

        - Migren hastalarının çikolata tüketimi birçok doktor tarafından yasaklanmaktadır. Bunun nedeni ise çikolatanın içeriğindeki bazı maddelerin migren ağrılarını tetikleyici nitelikte olmasıdır. Özellikle migren hastalarının çikolata tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir.

        7

        - Küçük yaşlardaki çocukların fazla miktarda tükettiği çikolata diş çürüklerine, alerjik durumlara ve obeziteye yol açabilmektedir. Bu nedenle çocuklara mümkün olduğunca kontrollü bir şekilde verilmelidir.

        - Yüksek potasyum içeriği nedeniyle böbrek hastalığı olan kişilerin çikolata tüketimi sınırlandırılmalıdır. İleri derecede ise kesinlikle yasaklanmalıdır.

        - Çikolatanın sigara, çay, alkol gibi bağımlılık yapıcı bir özelliği bulunmaktadır. Bu yüzden çikolata yerken kontrollü tüketmeye özen göstermelisiniz.

        - Hamile ve emziren annelerin çikolata tüketiminde miktar kontrolüne dikkat etmeleri gerekmektedir. Fazla çikolata tüketimi kan şekeri düzensizliği, fazla kafein alımı ve fazla kilo alımına neden olabilmektedir.

        8

        - Kafein içeren çikolata, asidik bir yapıya sahip olması nedeniyle mide ve bağırsak sağlığına zarar verebilir. Ayrıca çikolata yemek borusu ve mide arasındaki kasın gevşemesine neden olur bu nedenle özellikle reflü, ülser gibi hastalıklara sahip kişiler çikolata tüketmemelidirler.

        - Çikolatanın zengin aroması kakao çekirdeklerindeki flavonoidlerden gelir. Bu da çikolatanın kalbiniz için çok sağlıklı olmasının nedenidir. Flavonoidler, vücudunuzdaki hücrelere zarar veren serbest radikallerle savaşan antioksidanlardır.

        - Bir çikolatalı şeker çubuğu veya bir dilim çikolatalı kek yemeden önce, tüm çikolata türlerinin yüksek düzeyde flavanol içermediğini anlamak önemlidir. Kakao doğal olarak flavanollerden gelen çok güçlü, keskin bir tada sahiptir. Kakao, en sevdiğiniz çikolata ürünlerine işlendiğinde, bu tadı azaltmak için birkaç adımdan geçer. Çikolata ne kadar çok işlenirse o kadar fazla flavanol kaybolur.

        9

        DİYABET (ŞEKER) HASTALARI BİTTER ÇİKOLATA YİYEBİLİR Mİ?

        Diyabet hastaları çikolata yiyebilir ancak kesinlikle bitter olması şartıyla. Diyabet hastalarının günlük kısıtlı miktarda alması gereken kalori miktarına ya da beslenmesinde hangi süreçte olduğuna göre farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak tüketilmesi tavsiye edilen günlük bitter çikolatanın miktarı 25 gramdır. Bu sadece diyabet hastaları için değil, sağlıklı bir kişinin günlük hayatta da tüketmesi önerilen porsiyon miktarıdır. 25 gram bitter çikolatada ortalama 120 kalori olup, markadan markaya kalori miktarı değişiklik gösterebilir.

        Uzmanlar diyabet hastalarının bitter çikolatasını akşam ya da gece saatlerinde değil, gündüz vaktinde tüketilmesini öneriyor. Son olarak tip 1 diyabetli kişilerin insülin hesaplaması yaparken bitter çikolatayı da gözden kaçırmamaları gerekiyor.

        10

        EN SAĞLIKLISI 'BİTTER' OLDU

        Çikolata seçerken gözünü dört açın ve hem keyfinizi yerine getirin hem sağlığınıza destek verin. Bitter çikolata sizin için en iyisidir çünkü en az işlenmiş çikolatadır. Bitter çikolata en yüksek oranda flavonoid dolgulu kakao çekirdeği içerir.

        Bitter çikolata en az %35 oranında kakao içerir. Kalan kısım kakao yağı (kakao çekirdeğinin doğal yağı), şeker, bir emülgatör (malzemeleri bir arada tutan), vanilya ve diğer tatlandırıcılardır. İşte en sağlıklı çikolata detayları:

        - Ne kadar karanlık o kadar iyi! En yüksek kakao içeriğine sahip çikolata yiyin (yüzde 70 ila yüzde 85)

        - Sade bitter çikolata en büyük faydayı sağlar,

        - Tek seferde tüm çikolatayı yemeyin.

        11

        SÜTLÜ ÇİKOLATA ZARARLI MI?

        ABD Gıda ve İlaç Dairesi sütlü çikolatanın en az yüzde 10 kakao ve en az yüzde 12 kuru süt katıları içermesini şart koşar. Bitter çikolata gibi, kalan kısım kakao yağı, şeker, emülgatör ve vanilya veya diğer tatlandırıcılardır. Sütlü çikolatanın zararından kaçınmak için sınırlı miktarlarda yiyin. Sütlü çikolata, bitter çikolatadan daha fazla şeker ve yağ ile doludur.

        12

        BEYAZ ÇİKOLATA SİZİ ÜZMESİN

        Beyaz çikolata yüzde 20 kakao yağı ve yüzde 55'e kadar şeker içerir. Bu nedenle beyaz çikolatadan olabildiği kadar uzak durun ve sınırlı miktarda tüketin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ