Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler SGK iş göremezlik ödeneği nasıl alınır? İş göremezlik ödeneği hesaplama ve sorgulama hts - Merak Edilenler Haberleri

        SGK iş göremezlik ödeneği, devlet tarafından; hastalık, gebelik veya iş kazası nedeniyle çalışamayan ve raporlu olan işçilere veriliyor.

        Rapor parası olarak da bilinenSGK iş göremezlik ödeneği hesaplama işlemi hastalık, gebelik veya iş kazası nedeniyle çalışamayan ve raporlu olan işçiler tarafından araştırılıyor.

        SGK, çalışanların raporlu oldukları sürenin işveren tarafından maaştan kesilmesi nedeniyle oluşan mağduriyetleri azaltmak için iş göremezlikparası ödemektedir.

        SGK burada çalışanın 1 yıl önceki tarih içinde en az 90 gün prim yatırıp yatırmadığına bakmaktadır. Çalışan bu şarta uygunsa ve raporu da onaylanırsa SGK ödemeyi, PTTşubelerinden veya e-Devlet'ten tanımlı banka hesabı üzerinden yapar.

        İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ (RAPOR PARASI) NEDİR?

        Sigortalı çalışanların belirli bir hastalıktan dolayı çalışmayacak durumda olması, gebelik durumu ve iş kazası geçirmesi durumunda uzman doktor onaylı rapor alması gerekir. Çalışan kişi raporlu olduğu gün sayısı boyunca maaşını işveren yerine SGK'dan alır.

        SGK tarafından yapılan buçalışmaya iş göremezlik ödemesi denir. Ancak unutulmamalıdır ki; 2 günlük raporlarda iş yeri maaşta herhangi bir kesinti yapamaz. SGK'da iş göremezlik ödeneği ödemez. İş göremezlik ödeneği raporun 3. gününden itibaren ödenir.

        REKLAM

        RAPOR PARASINASIL ALINIR?

        - Raporunuzu işverene hızlı bir şekilde teslim etmelisiniz. Böylece e-Rapor sistemi için tanınan 5 günlük süreyi aşmamış olursunuz.

        - Rapor aldıktan sonra bağlı olduğunuz SGK'ya bildirimde bulunmanız sizin faydanıza olacaktır.

        - SGK raporunuzu inceledikten sonra onay vermelidir. Onay gelir gelmez PTTşubelerine veya e-Devlet üzerinde tanımlı banka hesabınıza ödemenizi yapar. Size de SMS veya e-posta yolu ile bilgilendirme yapılır.

        İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

        5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda şartlar açıkçaşu şekilde anlatılmıştır;

        a) İş kazası, meslek hastalığı, hastalık veya analık hallerinden biri nedeniyle geçici iş göremezliğe uğranılması gereklidir.

        b) Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetki verilmiş hekim ve sağlık kurullarından sağlık raporu alınması gerekmektedir.

        c) Köy veya mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlara geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için prim borçlarının olmaması ve yatarak tedavi görmeleri nedeniyle geçici iş göremezliğe uğramaları gerekmektedir. Ancak bu kişilere doğum öncesi ve sonrası süreler için yapılacak ödemeler sırasında yatarak tedavi görme şartı aranmamaktadır.

        REKLAM

        d) Hizmet akdiyle çalıştırılan sigortalılar yani 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesi birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bulunanlar ile 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesine göre haklarında bazı sigorta kolları uygulanabilen sigortalıların hastalık nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneği alabilmeleri için iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması gerekmektedir.

        e) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bulunanlar ile Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen muhtarlar ve aynı bentte yer alan ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar ve tarımsal faaliyette bulunanların analık nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmeleri için doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması gerekmektedir."

        RAPOR PARASI NE KADAR? İŞ GÖRMEZLİK ÖDENEĞİNASIL HESAPLANIR?

        İş göremezlik ödeneği hesaplama işleminde 3 aylık brüt geliriniz ve son 3 aylık prim gününüz ayrı ayrı toplanır. Daha sonra 3 aylık brüt gelir, son 3 aylık prim gününe bölünür.

        Çıkan sonuçla raporlu olunan gün sayısı çarpılır. Burada raporun ilk 2 günün çıkarıldığını unutmayın. 2 gün aldığınız rapor nedeniyle iş vereniniz zaten kesinti yapamayacaktır.

        REKLAM

        İŞ GÖRMEZLİK ÖDENEĞİNDE İSTİSNA: İŞ KAZALARI

        İş kazaları, geçici iş göremezlik ödeneğindeistisnaya tabiidir. İş kazası raporlarında geriye doğru 90 günün olup olmadığına bakılmaz. Sosyal Güvenlik Kurumu rapor alınan her günü öder.

        Ayrıca iş kazası geçirmiş bir kişinin sağlık aktivasyonunun yapılması için 30 gün prim yatırma şartı aranmaz.

        e- DEVLET ÜZERİNDEN İŞGÖREMEZLİK ÖDENEĞİ SORGULAMA

        Sosyal Güvenlik Kurumu işbirliği ile e-Devlet Kapısı üzerinden sağlanan hizmetsayesinde,alacağınız rapor parası ve ilgili güncel bilgilere internet üzerinden ulaşabilirsiniz.

        e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra "4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme" sekmesine tıklayarak sisteme kayıtlı işgöremezlik ödeme bilginizi görüntüleyebilirsiniz.

        İş göremezlik ödeneğinizi (rapor paranızın miktarı) sorgulamak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

        https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme

        Haberi Hazırlayan: Ahmet Cirik
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ