Soma maden faciası davasında 28 kişiden 10'una beraat
Manisa'nın Soma ilçesinde 11 yıl önce 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili haklarında dava açılan 28 kamu görevlisinden 10'u beraat etti, 18'i ise 5 ay ila 6 ay 7 gün arasında hapis cezasına çarptırıldı. Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya sanıklar, Ses Ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı
ABONE OLMadenci aileleri ve avukatları bir önceki duruşmada sunulan mütalaaya karşı beyanda bulundu. Mütalaayı kabul etmeyen ailelerin avukatları, cezalandırılmanın görevi kötüye kullanma suçundan değil taksirle öldürme ve yaralamadan uygulanması gerektiğini iddia etti.
Sanıkların duruşmaya SEGBİS ile bağlanmasını eleştiren ailelerin avukatları, yargılamanın yüz yüze yapılması gerektiğini ifade etti, mahkemenin "görevsizlik kararı" vererek dosyanın ağır ceza mahkemesine sevk edilmesi taleplerini tekrarladı.
Verilen aranın ardından savunmalarını yapan sanık avukatları, müvekkillerinin beraatini değil ise zaman aşımı şartlarının oluştuğunu belirtip, davada düşme kararı verilmesini talep etti.
Madenci aileler ve avukatları, kazanın yaşandığı ocakta denetim yaptığı için yargılanan sanıklardan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişi ve Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel'in savunmasına tepki gösterdi.
Savunmaların ardından hakim, aralarında Ayhan Yükselin de bulunduğu 10 sanığın suçlamalardan beraat etmesine, 18 sanığa ise görevi kötüye kullanma suçundan 5 ay ila 6 ay 7 gün arasında hapis ceza verilmesine hükmetti.