Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Son dakika: Doğa Koleji'nin sahibinden bugün açıklama bekleniyor!

        Doğa Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Saçaklıoğlu yaptığı açıklamada, “Doğa Koleji’nin devri ile ilgili yürütülen görüşmeler bugün itibariyle son aşamaya gelmiştir. Detaylı bilgilendirme, 14 Aralık 2019 Cumartesi günü yapılacaktır. Yeni sürecin Doğa Ailesine hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.Doğa Koleji’nin bankaların görüşme yürüttüğü talipliler dışında ana hissedarının doğrudan temas ettiği bir firma ile ön protokol yaptığı ise gelen bilgiler arasında yer alıyor.

        Satış sürecinde bir çok iş adamının ismi geçmişti.İddialaragöre, Nişantaşı Üniversitesi, Doğa Koleji'ni satın almada son noktaya geldi. Habertürk'ün ulaştığıNişantaşı yönetimi ise bir değerlendirmede bulunmazkengözler,bugün Doğa Koleji'nden yapılacak açıklamaya çevrildi. Edinilen bilgilere göre söz konusu kurumun bir banka kredisine başvurup başvurmadığı ya da buna yönelik bir onay alıp almadığı bilinmezken sadece satıcı Metal Yapı ile ön mutabakat sağladığı ifade edildi.Kamuoyunda son dakika ismi ortaya çıkan Nişantaşı Üniversitesi'nin sahibi Levent Uysal'ın ise Doğa Koleji'ni Metal Yapı'ya satan Fethi Şimşek ile geçmişe dayanan iş birliktelikleri söz konusu. Zira Uysal'ın Doğa Koleji'nin Kıbrıs'taki şubelerinin sahibi olduğu ve Fethi Şimşek'in de Nişantaşı Üniversitesi'nin kuruluşunda Mütevelli Heyeti'nde yer aldığı biliniyor.

        REKLAM

        KARDEŞ UYSAL: BİZ ALMADIK

        Dün akşam saatlerinde sosyal medyaya düşen bir video ise izleyenleri şaşırttı. Zira Levent Uysal'ın bir dönem birlikte yatırım yaptığı kardeşi Biltes Eğitim Kurumları kurucusu Can Uysal'ın instagram hesabına koyduğu 'hikaye' dikkat çekti. Kamuoyunda Doğa Koleji ile Nişantaşı Üniversite'nin adı geçince bu şirketin de alıcılar arasında olduğu ifade edilirken Can Uysal bunu yayınladığı videoda kesin bir dille yalanladı. Can Uysal şu açıklamayı yaptı: "Çok sayıda soru geliyor, 'Doğa Koleji'ni siz mi aldınız?' vs. diye. Bu tamamen yalan haber. Doğru değil. Benimle ve Biltes Eğitim Kurumu'yla alakası yok. İnsanların durumunu anlıyorum, çok zor durumdalar, çok farklı zamanlar geçiriyorlar öğretmenler, veliler ve tüm çalışanlar. Eminim ki bir çözüm olacaktır. O kadar yoğun aramalar geliyor ki, telefonumu kullanamıyorum. Binlerce mesaj geliyor. Anlıyorum bütün bunları ama haber yalan."

        NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ KİMİN?

        Nişantaşı Üniversitesi’nin kurucusu Levent Uysal2010 yılında eğitime başlayan Nişantaşı Üniversitesi'nin Mütevelli Heyeti Başkanı ve aynı zamanda Nişantaşı Eğitim Vakfı kurucusu.1968 doğumlu Uysal, İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadi İlimler Enstitüsü Turizm İşletme Bölümü mezunu. Uysal, yaklaşık 30 bin öğrencisiyle Türkiye’nin öğrenci sayısı açısından en hızlı büyüyen vakıf üniversitelerinden biri.

        DOĞA, KİME NE KADAR BORÇLU?

        Türkiye’de 1.5 milyon çocuk özel okullarda eğitim görüyor. Bu rakam 2010’da 600 bini bulmazken geçen 10 yılda adeta 3 katına çıktı. 82 bin çocuğun eğitim aldığı Doğa, bu öğrenci sayısı ile özel okullar pazarında yüzde 5 gibi önemli bir büyüklüğü ifade ediyor. Öyle ki Doğa’nın öğretim için velilerinin ödedikleri paralardan elde ettiği yıllık cirosu bugün 1.5 milyar liraya ulaşıyor.Diğer yandan Doğa’da toplam borcun ise 1.1 milyar lirayı aştığı ve bunun 300 milyon lira gibi büyük bir bölümünü de vergi ve SGK prim borçlarının oluşturduğu ifade ediliyor.

        Borcun alt kalemlerine bakıldığında Doğa’da mali borçlar toplamının 420 milyon lira olduğu kira, tedarikçi alacağı gibi ticari borçlar toplamının da 310 milyon lira düzeyinde olduğu belirtiliyor. Vergi ve SGK hariç toplam borç da 840 milyon lira seviyesinde. Çok tartışma konusu olan öğretmen maaşlarını da kapsayan personel borçlarının ise 60 milyon lira düzeyinde olduğu belirtilirken kayıt iptal ettiren velilere olan toplam borcun da 20 milyon lira seviyesinde bulunduğu gelen bilgiler arasında. Tüm bu kalemler bir araya geldiğinde Doğa’da toplam ödenmeyen yükümlülük tutarı 1.1 milyar lirayı geçiyor.

        CAN GRUBU: GÖRÜŞME KALMADI

        Doğa Koleji için bankalar son olarak Can Grubu ile masaya oturmuş ancak bu görüşmeler bir anlaşma ile sonuçlanmamıştı. Can Grubu'ndan da yapılan açıklamada Can Grubu ve bağlı şirketlerince söz konusu okulun devir ve satışına yönelik yürütülenherhangi birgörüşmekalmadığı ifade edildi.Edinilen bilgilere göre; bugüne kadar 4 grup ile bankalar ayrı ayrı görüşme yaptı. Süzer Grubu ve Aydın Üniversitesi ilgili bunlardan ilk 2’si. Her iki kurumla da görüşmeler sona erdi. Sonrasında ise bankalarla masaya Özyeğin Grubu ve bu öğretim dönemi öncesinde Bilgi Üniversitesi’ni bünyesine katan Can Grubu oturdu. Son olarak bu iki grubun da görüşmeleri sonlandırdığı öğrenildi.

        REKLAM

        LÜLE: KAPANMA SÖZ KONUSU DEĞİL

        Doğa Koleji'nden maaşlarını alamayan öğretmenler ve çocukları mağdur olan veliler, yetkililerden çözüm bulunmasını beklerken Doğa Koleji'nin satılacağı açıklanmıştı. Okuldan yapılan açıklamada, alıcı kurumla görüşmelere devam edildiği, devir işlemlerinin gerçekleşmesi halinde çalışanların geciken ödemelerinin yapılacağı duyurulmuştu.Doğa Koleji Genel Müdürü Ali Rıza Lüle, merkez bina önünde protesto için bekleyen velilere, "Belki bu akşam kredi imzalanabilir. Bankalarla alıcı kredi onay safhasında. Şuan kapanma diye bir konu mevzu bahis değil" demişti.

        KRİZ 15 İLDEKİ 214 OKULDA YAŞANIYOR

        Milli Eğitim Bakanlığı, okulun kapanması durumunda olası mağduriyetleri önleyecekleri tedbirlerin alındığına işaret ederek öğrencilerin resmi veya özel okullara nakledileceğini duyurmuştu.Doğa Koleji adında 51 ilde toplam 411 özel okulun bulunduğu ifade edilen açıklamada, kamuoyuna yansıyan sorunların kurucu işletmeye ait 15 ildeki 214 okulda yaşandığı, 41 ildeki 197 okulda ise imtiyaz hakkı kullanımı yöntemiyle eğitim öğretim faaliyetlerinin düzenli şekilde sürdürüldüğü vurgulandı.

        DOĞA'DA UZAYAN SATIŞ HİKAYELERİ

        Eski öğretmen Fethi Şimşek’in 2002’de kurduğu Doğa Koleji’nin bir kısmı 2011’de Turkven Yatırım Fonu aracılığı ile bu sektöre yatırım yapan Hollandalı International Education Systems BV’e satıldı. Sonrasında özel eğitim kurumlarına sahipliğinin bilinmesi açısından yabancı fonların ortaklığını engelleyen yasal düzenleme çıkması ile birlikte okul hisseleri için yerli bir talip arandı. Okul önce aralarında dönemin TİM BaşkanıMehmet Büyükekşi, Tema Holding Yönetim Kurulu BaşkanıVahap Küçük ve Sancak Group Yönetim Kurulu Başkanı, Medical Park'ın ortağıHaydar Sancak'ın olduğu konsorsiyuma satıldı. Bu isimlerin bir kısmı yönetime de girdi. Açıklanan fiyat 230 milyon dolar civarındaydı. Satıştan söz edildi ama gerçekleşmedi çünkü devreyeinşaat sektöründe faaliyet gösteren Metal Yapı Konut'un sahibiÖmer Saçaklıoğlugirdi. Ve 2016’da 100 milyon farkla yani 333 milyon dolara Doğa Kolejleri’nin Hollandalı fonla birlikte tüm hisseleri satılmış oldu.

        METAL YAPI, FON İLE DAVALIK OLDU

        İş adamı Ömer Saçaklıoğlu'nun 1980'da kurduğu Metal Yapı Konut, inşaat, akaryakıt, enerji, gıda, alışveriş merkezi işletmeciliği ve otelcilik gibi alanlarda çalışıyor. Eğitime Doğa Koleji'nin satışıyla giriş yaptı. Devir işlemlerinin ardından Saçaklıoğlu, her yıl 100 milyon dolar, 5 yıl içinde 500 milyon dolar yatırım yaparak okulların büyüyeceğini belirtse de 2 yıl içinde maaş ödeyemez duruma geldi. Sonrasında Hollandalı eğitim fonu da, 2019 yılında, 2016'daki satış sebebiyle kendisine borçlu olan Metal Yapı Konut'tan alacağını tahsil edemediği gerekçesiyle icra takibi başlattı. Edinilen bilgilere göre Doğa Koleji'nin sahibi olan şirketin eski şirkete olan borcu yaklaşık 46 milyon dolardı. Son olarak Doğa’da yeniden satış görüşmeleri yürütülüyor. Bu kez Doğa’da satıcı Metal Yapı. Kamuoyunda bir çok isim yer aldı. Son olarak da Nişantaşı Üniversitesi’nin sahibi Levent Uysal’ın adı alıcı olarak öne çıktı. Şimdi satışın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği merakla bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ