Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika SON DAKİKA! Rahşan Ecevit hayatını kaybetti... Rahşan Ecevit için peş peşe mesajlar

        Eski Başbakan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit, Ankara'da tedavi görmekte olduğu GATA'da 97 yaşında çoklu organ yetmezliği nedeniyle dün gece saat 21.10'da hayatını kaybetti. Rahşan Ecevit, 5 Mayıs 2015 tarihinde vücudundaki sıvı kaybı ve akciğer yetmezliği nedeniyle Ankara GATA’da tedavi gördükten sonra 8 Kasım 2015 tarihinde taburcu edilerek evinde istirahat etmeye çekilmişti.

        26 ARALIK'TA YENİDEN GATA'YA KALDIRILMIŞTI

        26 Aralık 2019'da Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (GATA) yeniden tedavi altına alınan Rahşan Ecevit, bir gün sonra genel durumunun bozulması nedeniyle dahiliye servisi yoğun bakım kliniğine kaldırılmıştı. Ecevit dün gece GATA'da tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.

        GATA'DAN AÇIKLAMA

        GATA'dan yapılan açıklamada "26.12.2019 tarihinden itibaren hastanemizin pnömoni ve kronik böbrek hastalığı tanıları ile yatmakta olan Sayın Rahşan Ecevit, 27.12.2019 tarihinde genel durumun bozulması nedeniyle GATA Dahiliye Yoğun Bakım Kliniğine kaldırılmış ve 17.01.2020 tarihinde saat 21:10 itibariyle tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak vefat etmiştir" denildi.

        Son dönemde durumunun biraz daha ağırlaştığı ifade edilen Rahşan Ecevit'in ölüm haberi üzerine tüm partilerden GATA'ya adeta akın oldu. Rahşan Ecevit, uzun bir süredir hem tedavisi hem yaşının ilerlemesi nedeniyle kamuoyunun önüne çıkmaktan uzaktı.

        CENAZE PROGRAMI BELLİOLDU

        Rahşan Ecevit-Bülent Ecevit Bilim Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı, Rahşan Ecevit'in ölümüyle ilgili yaptığı açıklamada; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini aradığını ve Rahşan Ecevit'in, eski başbakanlardan eşi Bülent Ecevit'in yanına, devlet mezarlığına gömüleceğini ifade ettiğini açıkladı.

        ECEVİT'İN ALDIĞI KARARLARDA ROL OYNADI

        Rahşan Ecevit, Türk siyasi tarihinde çoğu zaman arka planda kalmayı tercih eden kimi zaman da öne çıkan bir siyasikimlikti.Eşi Bülent Ecevit'in aldığı kararlarda etkili olduğu iddiaları siyasi kulislerde her zaman ağırlıklı bir yer tuttu.

        EŞİYLE ROBERT KOLEJİ'NDE TANIŞTI

        Bursa'da 1923 yılında doğan Rahşan Ecevit, eşi Bülent Ecevit'le Robert Koleji yıllarında tanıştı. Ecevit çifti 1946 yılında evlendi. Rahşan Ecevit, eşi Bülent Ecevit'in siyasi yasaklı olduğu yıllarda Demokratik Sol Parti ile Demokratik Sol Partisi'nin kurucusu ve ilk başkanlığını yaptı.

        ECEVİT ÇİFTİNİN ÇOCUKLARI YOKTU

        Siyasette rakibi olan Demirel çifti gibi Bülent Ecevit ve Rahşan Ecevit çiftinin çocukları yoktu.

        2009'DA DSP'DEN İSTİFA ETTİ

        Kurucusu olduğu Demokratik Sol Parti'den 4 Haziran 2009 tarihinde istifa etti. 17 Ocak 2010 tarihinde kurucusu olduğu Demokratik Sol Halk Partisi'nin 2. Genel Başkanlığına seçildi. 22 Mayıs 2010 tarihindeki 33. CHP kurultayına bağımsız milletvekili Emrehan Halıcı ile katılarak, tek başına genel başkan adayı olan ve kazanan Kemal Kılıçdaroğlu'na ve CHP'ye desteğini açıkladı.

        RAHŞAN AFFI İLE GÜNDEME GELDİ

        Rahşan Ecevit, yakın siyasi geçmişte 'Rahşan Affı' olarak nitelendirilen kararla gündeme gelmişti. Asıl adı Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası olan 22 Aralık 2000’de Rahşan Ecevit’in önerisiyle çıkartılmış, devlete işlenen suçların dışındaki suçlara erteleme ve şartlı salıverme getiren yasadır. Bu yasa kamuoyunda Rahşan Affı olarak nitelendirildi.

        9 Aralık 2000’de ölüm orucu eylemlerini sona erdirmek için başlatılan Hayata Dönüş Operasyonu’nda 3 gün sonra gibi bir kısa sürede bu yasa çıkartıldı.Af yasasının yürürlüğe girmesininardından 70 bin kişilik cezaevlerinin nüfusu 40 bine kadar düştü.

        REKLAM

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TALİMAT VERDİ: EŞİNİN YANINA DEFNEDİLME İSTEĞİ YERİNE GETİRİLECEK

        Rahşan Ecevit, 5 Kasım 2006'da yaşamını yitiren Bülent Ecevit'in mezarının taşınmasını talep etmişti. Rahşan Ecevit, kendisinin vefat etmesi halinde aynı yerde defnedilmeyi istemişti.Eski CHP Milletvekili ve Rahşan Ecevit-Bülent Ecevit Bilim Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rahşan Ecevit'in devlet mezarlığına defnedileceğini söylediğini açıkladı.

        ŞEBİNKARAHİSARLI BİR AİLENİN ÇOCUĞU

        1923 Yılında Bursa'da doğan Rahşan Ecevit, aslen Selanik'ten Şebinkarahisar'a yerleşmiş bir ailenin çocuğudur. Babası Namık Zeki Aral, annesi Zahide Aral'dır. Ankara Lisesi ve Robert Koleji mezunudur.

        DSP'nin kurucusu ve eski genel başkanı olan Rahşan Ecevit, eşi Bülent Ecevit gibi çok iyi derecede İngilizce biliyordu.

        Rahşan Ecevit'in yazdığı Pülümür'de Aşk adlı roman, 2002 yılında tiyatroya uyarlandı.

        "HİÇ AYRILMADIK Kİ"

        Rahşan Ecevit bir Habertürk'ten Saliha Çolak'a verdiği bir röportajda "Bülent Bey’i hiç rüyanızda gördünüz mü? sorusuna şöyle yanıt vermişti:

        İnsan hiç her gün birlikte yaşadığı, konuştuğu kişiyi rüyasında görür mü? Ben akşam yatağa yatınca onun yanına yatıyorum. Hiç ayrılmadık ki....

        BÜLENT ECEVİT RAHŞAN HANIM İÇİN ŞİİR YAZMIŞTI

        Aynı zamanda şair olan Bülent Ecevit, 'El Ele Büyüttük Sevgiyi' isimli şiiri eşi Rahşan Ecevit'e ithaf etmişti.

        El Ele Büyüttük Sevgiyi

        (Rahşan Ecevit Hanım’a)

        Birlikte öğrendik seninle

        avcumuzda yüreği çarpan

        kuşa sevgiyi

        el ele duyduk kumsalda denizin

        milyon yılda yonttuğu

        taşa sevgiyi

        tırtılları tanıdık seninle baharda

        tırtılken daha sevmeyi öğrendik

        sevgiden üreyen kelebeği

        toprağı evimiz gibi sevdik seninle

        birlikte sevdik kuru toprakta

        ev küren köstebeği

        köstebeğinden toprağına taşına

        tırtılından kelebeğine kuşuna

        el ele sevdik bu dünyayı

        acısıyla sevinciyle sevdik

        yazıyla kışıyla sevdik

        köy-köy, ülke-ülke

        gökler gibi sardı dünyayı

        yağmur gibi sızdı dünyaya

        dünya kadar oldu sevgimiz

        el ele büyütüp el ele derdik

        el ele derip insana verdik

        verdikçe çoğalan sevgimizi

        Bülent Ecevit

        KIBRIS RUM TARAFI: ATİLLA BAŞBAKANI ECEVİT'İN EŞİ 97 YAŞINDA ÖLDÜ

        Eski Başbakan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit, böbrek ve akciğer yetmezliğinden 97 yaşında tedavi gördüğü GATA'da hayatını kaybetmesi Kıbrıs Rum tarafında son dakika haberi olarak yer aldı.

        DHA'nın haberine göre Bülent Ecevit´in 1974 Kıbrıs Türk Barış Harekatı´nı yapan hükümetin Başbakanı olduğuna vurgu yapılan haberlerde, "Atilla Başbakanı Bülent Ecevit´in eşi 97 yaşında öldü" başlıları kullanıldı.

        Haberlerde, Ecevit çiftinin siyasi yasaklarla da karşılaştıklarına işaret edildi. Kıbrıslı Rumlar, Türkiye´nin Barış Harekatı´na "Atilla harekatı" diyorlar.

        TBMM BAŞKANI MUSTAFA ŞENTOP: ALLAH'TAN RAHMET DİLİYORUM

        Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, sosyal medya hesabı Twitter'dan başsağlığı mesajı yayınladı. Şentop şöyle dedi:

        Vefat eden, merhum Başbakanlardan Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit’e Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

        İMAMOĞLU:VEFAT HABERİ HEPİMİZİ ÜZDÜ

        İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: Siyasi hayatımızın kıymetli isimlerinden, Başbakanlık ve CHP Genel Başkanlığı gibi önemli görevlerde bulunan Sayın Bülent Ecevit'in her zaman yanında olmuş ve yol arkadaşlığı yapmıştı. Vefat haberi hepimizi üzdü, kendisine Allah'tan rahmet dilerim.

        KKTC BAŞBAKANI ERSİN TATAR: TÜM ULUSUMUZA BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUZ

        Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin eski Başbakanı Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit’in hayata gözlerini yummasının ardından taziye mesajı yayımladı.

        Tatar mesajında, “Kıbrıs Barış Harekatı’nın emrini veren Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı merhum Bülent Ecevit'in muhterem eşleri Rahşan Ecevit'in ölümünü büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Hükümetimiz, Ulusal Birlik Partisi ve şahsım adına kalbi daima Kıbrıs Türk Halkı için atan, Rahşan Ecevit'e Allah'tan rahmet, tüm ulusumuza, sevenlerine, ailesine başsağlığı diliyorum.” ifadelerini kullandı.

        ÇAVUŞOĞLU: ALLAH'TAN RAHMET DİLİYORUM

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rahşan Ecevit'in vefatıyla ilgili yayınladığı Twitter mesajında şu ifadeleri kullandı:

        Merhum Başbakanlarımızdan Bülent Ecevit’in kıymetli eşi Rahşan Ecevit Hanımefendi’ye Allah’tan rahmet diliyorum.

        KILIÇDAROĞLU: SONRAKİ KUŞAKLARA ÖRNEK OLACAK

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabı Twitter'dan yayınladığı mesajda "Vefa, sadakat ve mücadele dolu yaşamıyla sonraki kuşaklara örnek olacaktır" ifadelerini kullandı.

        BAKAN FAHRETTİN KOCA'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Rahşan Ecevit'e, Allah'tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diledi.

        Bakan Koca, Twitter'dan yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

        "Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanemizde pnömoni ve kronik böbrek rahatsızlığı tedavisi gören Rahşan Ecevit Hanımefendi tüm çabalarımıza rağmen hayatını kaybetti. Merhumeye Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır dilerim."

        DSP GENEL BAŞKANI ÖNDER AKSAKAL: ALLAH'TAN RAHMET DİLİYORUM

        Türk siyasetine büyük hizmetleri olan eski başbakanlarımızdan ve Demokratik Sol Parti’nin Onursal Genel Başkanı Merhum Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit’e Allah’tan rahmet, Türk milletine başsağlığı diliyorum.

        DEFİN İÇİN CUMHURBAŞKANI'NDAN DESTEK TALEBİ

        Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal,Rahşan Ecevit'in 97 yaşında hayatını kaybettiği Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (GATA) basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

        Rahşan Ecevit'in Türk siyasetine büyük hizmetler verdiğini ve Bülent Ecevit'in yol arkadaşı olduğunu belirten Aksakal, derin üzüntü yaşadıklarını ifade etti.

        Ecevit çiftinin sevgi timsalı olduğunu aktaran Aksakal, "Ele ele sevgi diyerek, siyasete girdiler. Türkiye'ye ve Türk siyasetine sevgiyi aşılayan iki insandı." açıklamasını yaptı.

        Bülent Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit'in yan yana defnedilmek istediğini vurgulayan Aksakal, "Bülent Ecevit vefat ettiğinde kendisine özel bir mezar yeri tahsis edilmişti. Fakat o günkü şartlarda devlet mezarlığında defnedilmişti. Biz de bu noktada Sayın Cumhurbaşkanına talebimizi ilettik. Rahşan Ecevit ile Bülent Ecevit'in aynı yerde yatmaları için gerekli yasal prosedürlerin işletilmesi için Sayın Cumhurbaşkanı'ndan destek bekliyoruz." diye konuştu.

        AKŞENER: SEVENLERİNE SABIR VE BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM

        İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisinde (GATA) hayatını kaybeden Rahşan Ecevit'e, Allah'tan rahmet, sevenlerine sabır ve başsağlığı diledi.

        Akşener, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Eski Başbakanlarımızdan rahmetli Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit'e Allah'tan rahmet, sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum." ifadesini kullandı.

        FAİK ÖZTRAK: BÜYÜK ÜZÜNTÜYLE ÖĞRENDİM

        Sayın Rahşan Ecevit’in vefatını büyük üzüntüyle öğrendim. Allah rahmet eylesin. Rahşanına kavuşan Üçüncü Genel Başkanımız Sayın Bülent Ecevit’i de saygı ve rahmetle anıyorum.

        İşte diğer isimlerin Rahşan Ecevit'le ilgili sosyal medyada paylaştığı mesajlar:

        SOYER: SİYASETİN ÖNEMLİ İSİMLERİNDEN BİRİYDİ

        İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: Rahşan Ecevit'i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim. Rahmetli Bülent Ecevit'in hem hayat hem de dava arkadaşı, ülkemizin siyasetinin önemli isimlerinden biriydi. Huzur içinde yatsın.

        MANSUR YAVAŞ: BÜYÜK ÜZÜNTÜ İÇİNDEYİZ

        Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: Merhum başbakanımız Bülent Ecevit’in kıymetli eşi, mütevaziliği ile gönüllerimizde yer edinmiş Rahşan Ecevit’i bugün kaybettik. Büyük üzüntü içerisindeyiz. Merhumeye Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Ülkemizin başı sağ olsun.

        GÜRSEL TEKİN: HEPİMİZE SABRI VE DİRAYETİYLE ÖRNEK OLDU

        Ömrü demokrasi mücadelesi içerisinde geçen, hepimize iradesi, sabrı ve dirayetiyle örnek olan Sn. Rahşan Ecevit'i kaybetmenin acısını yaşıyoruz. Merhumeye Allah'tan rahmet, tüm sevenlerine ve milletimize baş sağlığı dilerim.

        MAHMUT TANAL: SEVDİĞİNE KAVUŞTU

        Eski Başbakanımız, Genel Başkanımız Bülent Evecit'in hayat arkadaşı, yol arkadaşı Rahşan Ecevit'e Allah'tan rahmet diliyorum. Türk siyasetine yön veren Karaoğlan'ın her daim yanındaydı, destekçisiydi. Sevdiğine kavuştu. Ruhları şad olsun

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ