Tillerson, İsviçre'nin Cenevre kentinde katıldığı bir panelde, Irak'taki son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
AA'nın haberine göre, İbadi önderliğinde Irak'ın DEAŞ'a karşı başarılı bir mücadele verdiğini vurgulayan Tillerson, Irak'ın yüzde 90'ının DEAŞ'ın elinden kurtarıldığını ve 2 milyon Iraklı'nın evlerine döndüğünü söyledi.
"KUZEY IRAK'TAKİ GERİLİM KAYGI VERİCİ"
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile Riyad'da gerçekleştirdiği görüşmenin çok verimli geçtiğini kaydeden Tillerson, "Kuzey Irak'ta geçen ay ortaya çıkan gerilim kaygı verici. ABD, Bağdat ve Kürt bölgesindeki dostlarımız da dahil tüm Iraklılar'ın dostudur. Son gerilimle ilgili olarak tarafların hala barışçıl bir çözüme ulaşamamış olmasından hayal kırıklığı içindeyiz." değerlendirmesini yaptı.
İbadi'yle görüşmesinin yanı sıra Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Lideri Mesut Barzani ile de bir telefon görüşmesi yaptığını dile getiren Tillerson, "ABD, birleşik, federal ve demokratik bir Irak yolunda Bağdat ve Erbil'e barışçıl ve siyasi araçlarla destek vermeye hazırdır. Her iki tarafa da Irak ve Peşmerge güçleri arasındaki çatışmalardan kaçınmaları çağrısında bulunuyorum. Ayrıca Başbakan İbadi'yi, Erbil'in Irak anayasası temelinde müzakereler için yaptığı teklifi kabul etmeye davet ediyorum." şeklinde konuştu.
"IRAKLI'LAR ARAP'TIR, PERS DEĞİL"
Tillerson, "Irak'ın İran'la çok uzun bir sınırı ve yüzyıllara dayanan uzun bir mazisi olduğunu kabul etmemiz lazım. Bu iki ülke arasındaki tüm ilişkileri ortadan kaldıracak değiliz. Ancak Irak'a şunu söylüyoruz; kendi ayakları üzerinde duracak bir kapasiteyi geliştirmeli ve (İran kaynaklı) bu etkiye direnmelisiniz. Iraklılar Arap'tır, Pers değil. İster Sünni, ister Şii olsun Iraklılar Arap'tır. Suudlular'ın da çok eskiye dayanan kabile kardeşliğiyle (Iraklılar'la) yeniden irtibat kurmaya istekli olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Irak Başbakanı İbadi, IKBY'nin gayrimeşru referandumunun sonuçlarını dondurma teklifini kabul etmediklerini, referandumun iptalini istediklerini belirtmişti.
KÖRFEZ KRİZİ VE ESAD AÇIKLAMASI
Öte yandan Tillerson, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krize ilişkin de bu krizin en kısa zamanda çözümlenmesi gerektiğine inandığını vurguladı.
"ABD, Körfez krizinin geniş kapsamlı sonuçlarından dolayı endişeli ve rahatsızdır." değerlendirmesini yapan Tillerson, ilgili ülkelerle yakın bir şekilde çalışarak söz konusu krizin çözümü yolundaki adımları desteklemeye devam edeceklerini belirtti.
Bir soru üzerine Tillerson, Beşşar Esad'in Suriye'nin geleceğinde bir yeri olmadığı şeklindeki açıklamasını yineledi ve "Esad ailesinin iktidarının sonu geliyor, tek mesele bunun ne şekilde olacağıyla ilgilidir. Biz bunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 2254 sayılı kararının bir parçası olarak gerçekleşmesini savunuyoruz. Biz, Esad'in gitmesinin sürecin başlaması için bir ön koşul olmadığı görüşünüdeyiz; daha ziyade bu sürecin Esad'in gidişine zemin oluşturacağını söylüyoruz." ifadelerini kullandı.
Tillerson, Cenevre'de Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile de bir araya gelmiş, görüşmenin ardından, "ABD, Esad'in hükümette hiçbir rolünün olmayacağı 'bütün' ve 'birleşik' bir Suriye istiyor. Esad ailesinin hükümranlık dönemi sona eriyor. Tek mesele bunun nasıl gerçekleşeceğidir." değerlendirmesini yapmıştı.
Tillerson, son durağı İsviçre olan bir haftalık diplomasi turunda daha önce Hindistan, Pakistan, Irak, Afganistan, Katar ve Suudi Arabistan'ı ziyaret etmişti.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.