Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika SON DAKİKA! Kanada'da sandıktan azınlık hükümeti çıktı

        Kanada'da düzenlenen federal seçimlerde Başbakan Justin Trudeau koltuğunu korumayı başardı ancak tek başına hükümeti kuracak oyu alamadı. Sonuçlar, iktidardaki Liberal Parti'nin Yeni Demokrat Parti ile azınlık hükümeti kurma yoluna gideceğini gösteriyor.

        Kanada Seçim Ofisi'nden duyurulan "43. Federal Genel Seçimleri"nin resmi olmayan kesin sonuçlarına göre, ülke genelindeki 27 milyon 400 binin üzerindeki seçmenden 15 milyon 750 bine yakını oy kullandı.

        Buna göre 338 sandalyeli Federal Parlamento'da Liberal Parti 156, Andrew Scheer liderliğindeki Muhafazakar Parti 122, Yves-François Blanchet liderliğindeki Qyebec Bloğu (Bloc Québécois) 32, Jagmeet Singh liderliğindeki Yeni Demokrat Parti 24, Elizabeth May liderliğindeki Yeşil Parti 3 milletvekilliği kazandı. Parlamentoya 1 de bağımsız milletvekili girdi.

        REKLAM

        Bu sonuçların ardından Liberal Parti ile Yeni Demokrat Partinin koalisyon hükümeti kuracağı ileri sürülüyor. Liberal Parti lideri ve Başbakan Trudeau, seçim kampanyası sırasında Yeni Demokrat Parti ile koalisyonu reddetmezken, Yeni Demokrat Parti lideri Jagmeet Singh de koalisyona sıcak yaklaşan açıklamalarda bulunmuştu.

        Ancak uzmanlar, Kanada'da azınlık hükümetlerinin 2-2,5 yıldan daha uzun ömürlü olmadığını da hatırlatıyor.

        Seçimlere katılım oranı yüzde 57 civarında oldu. Ülke tarihinde en yüksek katılım, yüzde 79,4 ile 1958 yılında yapılan seçimler olarak biliniyor.

        İLK TEBRİK TRUMP'TAN

        Başbakan Trudeau'ya ilk tebrik, komşusu ABD'nin lideri Donald Trump'tan geldi. Trump attığı tweet'te Trudeau'yu zaferinden dolayı tebrik ederken, "Birlikte çalışmak için sabırsızlanıyorum" ifadelerini kullandı.

        2015'te iktidara gelen Trudeau'nun, son dönemde ülke gündemini meşgul eden yolsuzluk skandalı nedeniyle seçimi kazanma ihtimali düşük görülüyordu. SNC-Lavalin skandalı nedeniyle sıkıntılı bir kampanya dönemi geçiren Trudeau, Federal etik kurallarını çiğnediğini itiraf etmişti. Trudeau, bunu binlerce insanın işini kaybetmesini önlemek için yaptığını açıklamış, ancak kamuoyunu yeterince tatmin edememişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ