Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları Son dakika Koronavirüs teşhisi! Çapa'daki Çinli çocukla ilgili açıklama!

        Sosyal medyada Çapa Tıp Fakültesinde halsizlik ve ateş şikayetiyle başvuran 6 yaşındaki Çinli çocuğa koronavirüs teşhisi konulduğu iddia edilmişti.

        Habertürk'ten Esra Boğazlıyan'ın hastane yetkililerinden edindiği bilgilere göre; Çapa Tıp Fakültesine getirilen Çinli çocukta koronavirüs değil; influenza B teşhis edildi.

        BAKANLIK'TAN AÇIKLAMA GELDİ

        Konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da açıklama yaptı.İstanbul'da Çinli 6 yaşındaki bir çocuğa yüksek ateşle başvurduğu İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, 'Koronavirüs' teşhisi konmasının sisteme yansıdığı iddiasına ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi:

        "TEDBİREN GÖZLEM ALTINDA"

        "İstanbul Çapa Tıp Fakültesi'ne halsizlik ve ateş şikayetiyle başvuran 6 yaşındaki Çinli çocuğun durumuyla ilgili sosyal medyada yayılan bilgi kirliliğine yönelik bu açıklamaya gerek görülmüştür. Genel durumu iyi olan çocuğun ateşi düşmüştür. Solunum sıkıntısı ve benzeri bir şikayeti de bulunmamaktadır. Klinik tablo koronavirüse uymamakla birlikte, hasta Çin’in Şangay şehrinden geldiği için tedbiren gözlem altına alınmıştır.

        REKLAM

        "GİRİŞ FORMU KESİN TANI GİBİ İŞARETLENMİŞ"

        Çapa Tıp Fakültesi'nde yapılan İnfluenza testinin sonucu İnflenza B (mevsimsel grip etkeni) çıkmıştır. Sosyal medyada yayılan bir fotoğrafta ise hastaya yönelik “koronavirüs şüphesi”, henüz numune çalışılmadan önce hasta bilgi giriş formu “kesin tanı” gibi işaretlenmiş ve servis edilmiştir. Bu fotoğrafla, kasten panik oluşturulmaya çalışıldığı açıktır.

        "RESMİ AÇIKLAMALARA İTİMAT EDİLMELİ"

        Vatandaşlarımızın Bakanlık tarafından yapılacak resmî açıklamaları takip etmelerini ve bunun dışındaki bilgilere itimat etmemelerini bir kez daha hatırlatmak istiyorum."

        İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DEKANI DA AÇIKLAMADA BULUNDU:GEREKLİ TEDBİRLER ALINDI

        İSTANBUL Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, koronavirüs şüphesiyle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'ne yatırılan Çinli çocukla ilgili açıklama yaptı.

        Dekan Tükek, "Dün saat 20.00 sıralarında Çin'den gelen bir Çin vatandaşı, 6-7 yaşlarında bir hasta acil çocuk ünitemize başvurdu. Başvuru sırasında ateşi ve halsizliği olması nedeniyle ve Çin'de olan yaygın viral hastalık nedeniyle arkadaşlarımız tedbir aldı. Koronavirüs yada mevsimsel influenza virisü olabileceği açısından gerekli tedbirler alındı. Hastanın solunum sıkıntısı olmaması akciğer grafiğinin temiz olması, ateşinin ilerleyen saatlerde düşmesi nedeniyle koronavirüsünden biraz uzaklaşıldı. Çin'den gelmiş olması nedeniyle kanları ve burun sürüntü örnekleri alındı. Halk sağlığı ve sağlık müdürlüğü yetkilileriyle gerekli temaslar kuruldu. Sabah Halk Sağlığı Müdürlüğünden gelen arkadaşlar tarafından alınan örnekleri Ankara'daki bir merkeze yönlendirildi. Henüz oradan bir sonuç çıkmadı" dedi.

        "İNFLUENZA B OLARAK TESPİT EDİLDİ"

        Prof. Dr. Tufan Tükek, "Biz kendi labaratuvarlarımızda mevsimsel salgın virüs hastalıklarıyla ilgili panellerimizi yaptırdık. Az önce sonuçlandı. İnfluenza B olarak tespit edildi. Bizde mevcut hastalığının mevsimsel bir grip olduğunu başından beri düşünüyorduk. Bu şekilde hastamızın İnfluenza B virüsü olduğunu tespit etmiş olduk. Sosyal medyada görmüş olduğumuz bazı üzücü olaylar bizi gerçekten üzmüştür. Bu anlamda halkı panikletecek halkı galeyana getirecek paylaşımları, gerek gazetecilerin gerekse diğer birimlerin yapmaması gerektiğini düşünüyoruz. Kesin koronavirüs tanısı kondu şeklinde birtakım paylaşımlar yapıldı. Bu paylaşımlar bizi gerçekten üzmüştür. Çünkü hastanın sürüntüleri ve örnekleri labaratuvara yeni gönderilmiştir. Burada kesin tanı çıkması zaten mümkün değildir. Şunu rahatça söyleyebilirim durumunun iyi olması, ateşinin düşmüş olması ve influenza b virisünün çıkmış olması hastanın mevsimsel anlamda bir gribal enfeksiyon geçirdiğini göstermiştir" dedi.

        "BU KİŞİLER HAKKINDA GEREKLİ SORUŞTURMAYI AÇACAĞIZ"

        Prof. Dr. Tükek, "Panik halinde, bilgi işlem sistemine kaydederken olası tanı, ön tanı diye bölümlerimiz vardır. O bölümlere baktığımız zaman kesin tanı olmadan kesin tanı olarak işaretlenmiş ve bu şekilde sosyal medyaya servis edildiğini müşahade etmekteyiz. Bu kişiler tespit edilmiştir. Bu kişiler hakkında gerekli soruşturmayı açacağız. Kesin tanı olmadan sosyal medyadan kesin tanıymış gibi göstermenin kime faydası var, kime hizmet edeceğini anlamakta zorlanmaktayız. Neyse ki iyi bir şekilde sonuçlanmış olduğunu söyleyebiliriz.

        iZOLASYON ODALARI OLUŞTURULDU

        Koronavirüs damlacık enfeksiyonuyla bulaşıyor. Halkımıza da bunu net bir şekilde söylemek lazım. Çok kısa mesafede olan kişilere bulaşabilir ve bir maske takılmasıyla bu sorun büyük ölçüde giderilebilir. Hasta acile geldiği andan itibaren özellikle sağlık personeli açısından maske takılması yeterlidir. Muayene sonrasından ellerin yıkanması ve bir takım hijyenik önlemler alınması yeterlidir. Diğer hastalar bu kişiden uzakta oldukları için zaten enfeksiyon riskiyle çok düşük olasılıkla karşı karşıyadırlar. Ama tedbir amacıyla izolasyon odaları zaten bu amaçla Sağlık Bakanlığımız tarafından bir çok hastanede oluşturulmuştur. Biz bu hastaları izolasyon odalarına tek başına aldığımızda diğer hastaların böyle bir risk taşımadığını söyleyebiliriz. Diğer hastaları başka birimlere kaydırdık, yeni hasta kabulünü durdurduk. Geçici olarak bunları yaptık, neticelendikten sonra tekrar açtık" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ