Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rusya Ukrayna Müzakereleri... Rusya-Ukrayna bir kez daha masada! Rusya Ukrayna müzakeresi ne zaman, saat kaçta?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin üçüncü turu, Belarus sınırındaki Brest'te saat 17'de başladı.

        Belarus'un Polonya ve Ukrayna'ya sınırı olan Brest şehrindeki Belovejsk Ormanı bölgesine Ukrayna heyeti helikopterle geldi.

        Rus heyetine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy, Ukrayna heyetine ise Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak başkanlık etti.

        4 saat süren müzakereler, TSİ 21'de sona erdi. Ukrayna temsilcisi müzakerenin ardından yaptığı ilk açıklamada, "Görüşmeden, durumu iyileştiren bir sonuç çıkmadı" dedi.

        "İNSANİ YARDIM KORİDORLARI 8 MART'TA AÇILACAK"

        Rusya, Ukraynanın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinde sivillerin tahliyesi için yarın Moskova saati ile 10.00’dan itibaren geçici ateşkes ilan etti.

        Rusya heyeti: "İnsani yardım koridorlarının 8 Mart’ta çalışacağını ümit ediyoruz. Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakereler devam edecek." açıklamasında bulundu.

        RUSYA'NIN ŞARTLARI

        Rusya Ukrayna’ya karşı savaşı durdurmak için bazı şartlar öne sürüyor.

        Ukrayna'nın herhangi bir ittifaka katılma hedefini reddetmesi yönünde anayasayı değiştirmesini, yasa dışı ilhak ettiği Kırım’ın Rus toprağı olduğunu, ayrılıkçıların sözde yönetimlerini tanımasını isteyen Rusya, bu şartların kabul edilmesi halinde çatışmaları hemen durduracağını vurguluyor.

        REKLAM

        Rusların ültimatomlarına karşı olduğunu belirten Kiev yönetimi, Ukrayna topraklarında çatışmaların durması, Rus askerlerinin Kırım ve Donbas dahil Ukrayna topraklarını tamamen terk etmesini istiyor.

        ÖNCEKİ MÜZAKERE TURLARI

        Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili Ukrayna ve Rusya heyetlerinin ilk tur müzakereleri, 28 Şubat'ta, Belarus'un Ukrayna ile sınırındaki Gomel bölgesinde gerçekleşmiş ve 5 saat sürmüştü.

        Çatışmaların durması ve ateşkesin sağlanması amacıyla yapılan müzakereler zaman zaman ara verilerek devam etmişti.

        Rusya ve Ukrayna heyetleri, ateşkesin sağlanması için yakın gelecekte, ikinci tur müzakerelerin yapılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

        Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin ikinci turu da 3 Mart'ta Belarus sınırındaki Brest'te yapılmıştı.

        Belarus'un Polonya ve Ukrayna'ya sınırı olan Brest şehrindeki Belovejsk Ormanı bölgesinde gerçekleşen müzakereler sonunda taraflar, görüşmelerin devamına karar vermişti.

        Ukrayna-Rusya görüşmesinde, tarafların, sivillerin tahliyesi için ortak insani koridor oluşturulması konusunda mutabakata vardığı bildirilmişti. Tahliyelerin yapılacağı bölgelerde, geçici ateşkesin sağlanması konusunda anlaşmaya varılmıştı.

        PUTIN: ÇATIŞMA ANCAK RUSYA'NIN TALEPLERİ KARŞILANIRSA DURUR

        Diğer yandan Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dün yaptığı telefon görüşmesinde, çatışmanın ancak Rusya'nın taleplerinin karşılanması durumunda duracağını söyledi.

        Putin ayrıca Ukraynalı müzakerecilerin sahadaki gerçekleri dikkate almaları ve Moskova ile müzakerelerde daha "yapıcı" bir yaklaşım benimsemeleri gerektiğini söyledi. Ukrayna, toprak bütünlüğünden ödün vermek istemediğini söyledi.

         Rus işgalinin 12. günü!
        Rus işgalinin 12. günü! Haberi Görüntüle
         Blinken: Her şeyi yapmaya hazırız
        Blinken: Her şeyi yapmaya hazırız Haberi Görüntüle
         Zelenskiy'den Avrupa'ya yeni mesaj
        Zelenskiy'den Avrupa'ya yeni mesaj Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ