Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu SON DAKİKA! Suriye'de güvenli bölge için Türkiye tek başına - HABERLER

        Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturmak için hazırlıklarını tamamladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın dün akşam yaptıkları görüşmenin ardından ise bugün Beyaz Saray’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Açıklamada, ABD’nin operasyona dahil olmayacağı ve destek vermeyeceği vurgulandı. Bu açıklamanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Bir gece ansızın gelebiliriz” mesajını yineledi.

        Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon için geri sayım başladı. Türkiye’nin bölgenin teröristlerden temizlenmesi için kararlı tutumu sonrası ABD cephesinden açıklamalar arka arkaya geldi.

        ERDOĞAN İLE TRUMP GÖRÜŞTÜ

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüştü. Erdoğan, Trump görüşmesinde ikili meselelerin yanı sıra Fırat'ın doğusunda kurulması planlanan güvenli bölge hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

        Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK-YPG kaynaklı terör tehdidinin ortadan kaldırılması ve Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönüşünü sağlayacak koşulların oluşturulması için güvenli bölgenin şart olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, önümüzdeki ay Washington'da bir görüşme yapmayı kararlaştırdı.

        BEYAZ SARAY’DAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

        Beyaz Saray, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yapacağı operasyona yakın zamanda başlayacağını vurgulayarak, ABD'nin bu operasyonu desteklemeyeceğini ve bu ülkenin operasyona dahil olmayacağını açıkladı. Açıklamada ABD askerlerinin bölgeden çekileceği belirtilirken, son 2 senede yakalanan DEAŞ'lıların da Türkiye sorumluluğunda olacağı vurgulandı.

        REKLAM

        ÜST ÜSTE AÇIKLAMALAR

        Beyaz Saray'ın açıklamalarının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan açıklamalar geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bölgeyi teröristlerden temizleyerek ülkemizin bekasını ve güvenliğini sağlamaya kararlıyız. Suriye’ye de huzur, barış ve istikrarın gelmesine katkı sağlayacağız" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da "Terör unsurlarını temizleyerek sınırlarımızı güvence altına almak ve mültecilerin güvenli bir şekilde dönüşünü sağlamak. Türkiye güçlüdür ve kararlıdır" dedi.

        ERDOĞAN’DAN “BİR GECE ANSIZIN” MESAJI

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyaz Saray'ın güvenli bölge açıklamasına ilişkin olarak, "Bizim vermiş olduğumuz bir karar var. Bir gece ansızın gelebiliriz demiştik. Terör örgütlerinin ülkemize yönelik tehditlerini kabul etmemiz asla mümkün değil" dedi.

        REKLAM

        Erdoğan, “Bu konuyla ilgili olarak akşamki görüşmemizden sonra bölgede çekilme olayı başladı. Şu anda buradaki karşılıklı muhataplar çalışmalarını yürütüyorlar. Bu yeni bir şey değil. Sayın Trump bu konuyla ilgili talimatını vermişti ve çekilmeyi emretmişti. Gecikmeye rağmen gerek ABD'li gerek bizim heyetimiz görüşmelerini yaptılar. Bu dün akşamki görüşmeden sonra görüşmeler aynı kararlılıkla devam edecek. Bizim vermiş olduğumuz bir karar var. Bir gece ansızın gelebiliriz demiştik. Terör örgütlerinin ülkemize yönelik tehditlerini kabul etmemiz asla mümkün değil” ifadelerini kullandı.

        ABD GÜÇLERİ TÜRKİYE SINIRINDAN ÇEKİLİYOR

        Beyaz Saray’ın mesajının ardından açıklamalar arka arkaya gelirken bölgede dikkat çeken bir gelişme de yaşandı. Reuters SDG'ye dayandırarak ABD güçlerinin Türkiye sınırındaki bölgelerden çekildiğini duyurdu. Adı açıklanmayan bir ABD'li komutan da, bundan böyle Amerikan askerlerinin SDG güçlerini savunmayacağını belirtti.

        "ÇEKİLME BİR HAFTA SÜREBİLİR"

        Üst düzey bir Türk yetkili Reuters'e verdiği demeçte, Suriye'nin doğusuna yönelik operasyonun, Amerikan askerlerinin bölgeden çekilmesinin ardından başlayabileceğini belirtti. Adı açıklanmayan yetkili, "Ankara büyük olasılıkla 'bir kaza yaşanmaması' için, ABD'nin bölgeden çekilmesini bekleyecek" dedi. Türk yetkili, ABD askerlerinin çekilme sürecinin bir haftada tamamlanabileceğini ifade etti.

        KISITLI ÇEKİLME

        İsmi açıklanmayan ABD'li bir askeri yetkili, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, ABD askerlerinin Suriye'deki çekilmesinin kısıtlı olacağını kaydetti. Yetkili, "Bahsi geçen bölgeden çekilen asker sayısı onlarla sınırlı" diye konuştu. Yetkili, çekilen askerlerin Suriye'den ayrılıp ayrılmayacağı konusunda açıklama yapmaktan kaçındı. ABD'nin Suriye'de halen bin civarında askeri bulunuyor.

        KREMLİN'DEN 'TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ' VURGUSU

        Beyaz Saray ve Ankara'nın operasyon açıklamalarına ilk tepki Moskova'dan geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye'nin Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda Rusya'nın görüşüne katıldığını belirtirken, "Türk tarafının bu konudaki pozisyonunu sürdüreceğini ümit ediyoruz" dedi. Peskov, Suriye'de gayri resmişekilde bulunan tüm yabancı askeri güçlerin ülkeyi terk etmeleriyönündeki görüşlerinin de sürdüğünü dile getirdi.

        REKLAM

        BM'DEN SİVİL UYARISI

        Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye Krizi için İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis ise operasyona ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, "Neler olacağını bilmiyoruz, ancak en kötüsüne hazırlanıyoruz" dedi.

        BM'nin güvenli bölgeler konusunda Srebrenitsa'da yaşanana benzer 'acı deneyimleri' olduğunu hatırlatan Moumtzis, olası bir operasyon halinde sivillerin yerlerinden edilmemesi çağrısında bulundu. Moumtzis, insani yardımın engellenmemesi ve dolaşım özgürlüğünün sınırlanmaması gibi konuların da BM'nin öncelikleri arasında olduğunu ifade etti.

        Suriye'nin kuzeyinden göç olması olasılığına karşı bir acil durum planı hazırladıklarını vurgulayan Moumtzis, ihtiyaç halinde tıbbi malzeme ve gıda desteği sağlanacağını, ancak bu planı devreye sokmamayı umduklarını sözlerine ekledi.

        SDG: SIRTIMIZDAN BIÇAKLADILAR

        SDG güçlerinin sözcüsü Kino Gabriel El Hedat televizyonuna yaptığı açıklamada, Beyaz Saray'ın sürpriz operasyon çıkışıyla 'sırtlarından bıçaklandıklarını' öne sürdü. Gabriel, "ABD bize Türkiye'nin bölgede operasyon düzenlemeyeceğine ilişkin defalarca güvence verdi. SDG, ABD'nin garantörlüğündeki sınır bölgesine yönelik 'güvenlik mekanizması'na harfiyen bağlı. Ancak Beyaz Saray'dan gelen son açıklama SDG için adeta sırtına saplanmış bir bıçak" şeklinde konuştu.

        YPG ABD'YiSUÇLADI

        Terör örgütü YPG/PKK, ABD'yi, sözünü tutmayarak Fırat'ın doğusundan çekilmek ve bölgeyi Türkiye'nin operasyonuna açık hale getirmekle suçladı. Mesajda, “Güvenlik mekanizması ve akabinde mevzilerin yıkılmasına rağmen, ABD güçleri sorumluluklarını yerine getirmedi ve bölgenin savaş alanına dönmesine izin vererek sınırdan çekilmeye başladı” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ