Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SON DAKİKA TAŞINIYOR! 12 bin yıllık ilçedeki son eser! Er-Rızk Camii taşınıyor!

        Bulut Kutlu'nun haberine göre Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te 610 yıllık Er-Rızk Camii'nin 1700 tonluk gövdesi, yeni yerleşim yerinde kurulan Kültürel Park'a taşınmaya başlandı. Taşınma sırasından yaşlı bir kadın tarihi caminin taşınma sırasında ağıt yakarak dua etti.

        "ALTI ESER DAHA ÖNCE TAŞINMIŞTI"

        Er-Rızk Camisi'nin taşınmasıyla 12 bin yıllık Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserlerin tamamı taşınmış olacak. Hasankeyf'te inşa edilen Ilısu Barajı nedeniyle eserlerin sular altında kalmaması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında 6 tarihi eser daha önce yerinden sökülerek, Dicle Nehri kıyısında oluşturulan Kültürel Park'a taşınmıştı.

        REKLAM

        "TAŞ TAŞ SÖKEREK ALMIŞTIK"

        Er-Rızk Camii'nin taşınması ile ilgili bilgi veren DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı şu bilgileri verdi: "Hasankeyf’te artık son eserimizi taşımak üzere hazırız daha önce 6 eserimizi taşımıştık. 7’ci olan son eser Er-Rızk Camii'ni taşımaya hazırız. Dün itibariyle testlerimizi yaptık her hangi bir problem yaşanmadı.

        "HASARSIZ BİÇİMDE ÖRECEĞİZ"

        Eserimizi 4 bin 670 metre uzunluğundaki güzergahtan arkeo parkta yeni yerine yerleştireceğiz. Daha önce Er-Rızk Camii'nin minaresini taş taş sökerek hasarsız bir şekilde depoya koymuştuk. Caminin yerleştirmesinden itibaren de minaresini aynı şekilde hasarsız bir şekilde örmeye başlayacağız.

        "55 KRİKO İLE HAVAYA KALDIRDIK"

        Camimiz 1400'lü yılların başında Eyyubi meliki Ebu Süleyman tarafından yapılmış yapıdır. Yapımızın ağırlığı 16 bin 687 ton, 55 kriko ile havaya kaldırdık. Bu eserimizi diğerlerinden farklı olarak 4 metre 40 santim yukarı kaldırdık daha sonra taşıma platformuna getirdik. Şu anda 54 tane SPMT aracığıyla taşıyacağız. 216 tekerlek ile taşınacaktır. Bugün itibariyle sadece camiyi taşımayı hedefliyoruz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ