Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig "3 yıl içinde 18 stat kazandıracağız" - Futbol Haberleri

        TOKİ Başkanı Ergün Turan yaptığı açıklamada, yapımı tamamlanan Türk Telekom Arena, Mersin Arena, Antalya Stadı ve Afyon Spor Kompleksi'nin hizmete girdiğini hatırlatarak, "Türk futboluna 3 yıl içerisinde toplam 509 bin koltuk kapasiteli 18 stadı kazandıracağız. Türkiye ölçeğinde değil, dünya ölçeğinde böyle bir üretim kapasitesi yok. Bir ülkede 40 bin koltuklu bir stat yapıldığında, o ülkeyle alakalı büyük bir hadisedir. Şu anda Türkiye'de 15 ayrı stadın inşaatına devam ediyoruz. 15, 25, 30, 40 biner kişilik stat inşaatımız sürüyor." dedi.

        Projelerinde Avrupa'daki birçok statta olmayan özelliklerin bulunduğuna işaret eden Turan, "Bu statlarla Cumhuriyet tarihinde yapılmış toplam yatırımdan daha fazla yatırım, son 3-4 yıl içinde gerçekleştiriliyor. Büyük sevinç duyuyorum çünkü gerçekten önümüzdeki kuşaklar, 20-30 yıl boyunca belki de bu işle bir daha uğraşmayacak. Önümüzdeki 20-30, belki 50 yıllık ihtiyacı karşılayacak düzeyde." ifadelerini kullandı.

        İnşaat aşamasındaki 15 stadın dünya ölçeğinde ve UEFA kriterlerinde yapıldığını vurgulayan Ergün Turan, inşaatlarda son teknolojinin kullanıldığını dile getirdi.

        Dünyada endüstriye dönüşen futbolun, sadece kendi sektöründe değil tekstilden turizme geniş bir ekonomiyi etkilediğini kaydeden Turan, İspanyol kulübü Barcelona'nın stadını örnek göstererek, "Barcelona stadının bir turizm ayağı olduğunu görürsünüz. Giriş ücretleri seyahat harcamalarından ayrıdır. TOKİ olarak statları sadece altyapısı ve inşaat kalitesiyle değil, şehirlerimize değer katan 'Bütünleşik Projeler' vizyonu ile Türkiye'ye kazandırmayı hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

        "ORGANİZASYONLARA RAHAT EV SAHİPLİĞİ YAPABİLECEK"

        Turan, 3 yıl içinde tamamlanacak statlarla Türkiye'nin Avrupa şampiyonası ve dünya kupası organizasyonlarına çok rahat ev sahipliği yapabileceğini söyledi.

        Dünyada statların, çevresi ve tesisleri ile bütün halinde inşa edildiğine dikkati çeken Turan, Trabzon Akyazı Spor Kompleksi'nin de Avrupa’nın en modern tesisleri arasında gösterildiğini anlatarak, şunları söyledi:

        "41 bin seyirci kapasiteli Trabzon Akyazı Stadı, çatı sistemi ile Türkiye'de bir ilk olacak. Trabzon Akyazı Spor Kompleksi Stadı çatısı, çevre dostu, kendini temizleme ve hava kirliliğini giderme özelliğine sahip 'akıllı çatı' olarak bilinen 'Smart Roof' sisteminde inşa ediliyor. Yaklaşık 22 bin metrekare kapalı tribün yüzeyine sahip olacak stat çatısı, 245 dönümlük yeşil alanın havasını temizleme gücüne sahip olacak. Bu oran, yaklaşık 2 bin 500 aracın oluşturduğu hava kirliliğini temizleme kapasitesine eşdeğerdir. Çatı, yarı saydam özelliğiyle de saha içinin daha aydınlık olmasını sağlayacak."

        Bu stadın inşaatında yüzde 67 seviyesine geldiklerini belirten Ergün Turan, "Kompleks içinde çalışmalar devam ediyor. Çelik çatı inşaatı tamamlanmak üzere. Stadı yeni sezona yetiştirmek için çalışmalarımızı hızlandırdık." diye konuştu.

        Türkiye’nin ilk ekolojik stadı özelliğine sahip 25 bin seyirci kapasiteli Sivas Stadı'nın ise modern, çevreci ve UEFA standartlarına uygun bir yapı olarak en az 40-50 yıl hizmet vereceğini kaydeden Turan, "Kendi enerjisini üreterek, enerji maliyetini minimuma indirecek statta, yağmur suyu depolanarak sulama amaçlı da kullanılabilecek. Stat içerisinde çimler serildi. soyunma odalarının ve yedek kulübelerinin hazırlanmasıyla stat inşaatının yüzde 99'u tamamlanacak. Son düzenlemelerden sonra Sivas Stadı hizmete girecek." ifadelerini kullandı.

        Diyarbakır'da yapımı devam eden 33 bin kapasiteli stat hakkında bilgi veren Turan, şunları söyledi:

        "UEFA standartlarında inşa edilecek Diyarbakır Stadı, büyüklük olarak belki de Türkiye'de yapılan dördüncü, beşinci stat. Uzun yıllar kente hizmet edecek. Stadın ihalesi geçen yıl yapıldı ancak yer değişimi nedeniyle bir yıllık gecikme yaşandı. İnşallah önümüzdeki yılın sonuna kadar stadımızı Diyarbakırlı sporseverlere ve vatandaşlarımıza teslim edeceğiz." diye konuştu.

        DİĞER STATLAR

        Sakarya, Gaziantep, Kocaeli, Samsun, Eskişehir, Adana, Malatya, Hatay ve Batman'daki statların yapımı da sürüyor.

        Yapımı devam eden bu statlarla ilgili bilgi veren Ergün Turan, şöyle konuştu:

        "25 bin kişilik Sakarya stadının inşaat seviyesinde yüzde 70’e geldik. Çalışmalarımız hızla devam ediyor. Stadı gelecek sezona yetiştirmeyi hedefliyoruz. Gaziantep'teki statta betonarme, tribün ve çelik çatı imalatları tamamlanmış olup dış cephe alüminyum kompozit kaplama imalatı montajı yüzde 80 mertebesinde devam etmektedir. Futbol sahası çim ekimini bu ay içinde tamamlayacağız. Stadı 2016 yılı içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. Kocaeli'de yapımı devam eden 33 bin kişilik stat hızla yükseliyor. Stadı en kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz. 33 bin kapasiteli Samsun'daki stat yüzde 73 oranında tamamlandı. Betonarme, tribün, çelik çatı ve cephe çeliği imalatları tamamlanan statta, çatı trapez saç kaplama imalatı devam etmektedir. Tribün koltuk seçimleri yapılmış olup montaj imalatı için hazırlık yapılmaktadır. Altyapı, yol ve çevre düzenlemesi imalatları devam etmektedir. Eylül-Ekim aylarında stat inşaatının eksiksiz bitirilmesi hedeflenmektedir."

        Adana'daki 33 bin kapasiteli stadın yüzde 40'ının tamamlandığını ve bu projenin çelik ile altyapı projelerinin son aşamada olduğunu kaydeden Turan, "Stadın yeni sezona yetiştirilebilmesi için çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. 33 bin seyirci kapasiteli Eskişehir stadında toplam 54 adet loca bulunmaktadır. Ayrıca statta seyirci fuayeleri, antrenman salonları, hakem odaları, basın çalışma alanları, toplantı salonları, restoranlar, takım mağazaları, güvenlik odaları, revirler, mescit gibi çok çeşitli mahaller bulunmaktadır. Çevre düzenleme ve altyapı imalatlarının devam ettiği stadın Eylül ayında teslim edilmesi hedefleniyor. Malatya Spor Kompleksi inşaatı yüzde 59 seviyesinde devam ediyor. 25 bin kapasiteli stat inşaatının yanında bin 252 araçlık otopark, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü hizmet binası inşaatı da devam ediyor. Hatay Stadı tamamlandığında 25 bin seyirci kapasiteli dev bir yapı olarak dikkatleri çekecek. Otopark üzerine kurulacak güneş paneli sistemi ile stat, kendi enerji kaynağını üretebilecek. Batman Stadı 15 bin seyirci kapasitesine sahip olacak. Çalışmalarına başlanan stadın en kısa zamanda Batmanlı sporseverlerin hizmetine girmesini amaçlıyoruz. Stadın yüzde 50'si bitmiş durumda." ifadelerini kullandı.

        İzmir'deki on beşer bin kişilik iki stadın yapımına ise devam ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ