Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Suriyeli sığınmacılardan flaş başvuru! Gönüllü askerlik... | Güncel Haberler

        Konya'da yaşayan çok sayıda Suriyeli sığınmacı, TSK'nın Zeytin Dalı Harekatı'na destek vermek için askerlik şubesine başvuruda bulundu.

        Kentte yaşayan 18-45 yaşlarındaki çok sayıdaki Suriyeli sığınmacı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Zeytin Dalı Harekatı'na destek vermek için sosyal medyada örgütlendi.

        AA'nın haberine göre; ellerinde Türk ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bayrağı ile tekbirler getirerek Konya Askerlik Şubesi'ne gelen yaklaşık 150 Suriyeli, Afrin'deki harekatın başarıyla sonuçlanması için Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti.

        Suriye'nin Şam kentinden Türkiye'ye gelen üniversite öğrencisi Muhammed Taci, son yaşanan gelişmelere kayıtsız kalmak istemediklerini söyledi.

        REKLAM

        "KONYA'DA BELKİ BİNLERCE SURİYELİ, ASKER OLMAK İSTİYOR

        Türk askerinin ihtiyacını karşılamak için canlarını feda etmeye hazır olduklarını aktaran Taci, şöyle konuştu:

        "Asker olmaya hazırız. Neye ihtiyaç varsa onu karşılamak istiyoruz. Bizlere kapılarını açtılar. Türkiye'ye sonuna kadar minnettarız. Türkiye, ülkemizdeki terörü temizlemek amacıyla Afrin'e girdi. Allah razı olsun. Her türlü yardıma hazırız. Bugün buraya, askeri harekata katılmak için başvuruda bulunmaya geldik. Genci, yaşlısı ve çocuğuyla toplandık. Başvurumuz kabul edilirse, asker olmak istiyoruz. Hepimiz şehit olmaya hazırız. Çok sayıda arkadaşımız da gönüllü asker olmak istiyor. Konya'da belki binlerce Suriyeli, asker olmak istiyor."

        Taci, ülkesindeki iç savaştan kaçarak kendilerine ev sahipliği yapan Türk halkına, devletine ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

        Askerlik Şubesi önünde uzun kuyruk oluşturan sığınmacılar, "gönüllü askerlik" dilekçesini doldurarak yetkililere teslim etti.

        ANKARA VE KASTAMONU'DAKİ SURİYELİLERDEN DE DESTEK GELDİ

        DHA'nın haberine göre; Ankara veKastamonu'da yaşayan Suriyeli sığınmacılar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Afrin'ndeki terör örgütlerine karşı başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı'nı sevinçle karşıladı. Suriyeli Adnan Hacıismail, "Bu operasyonu destekliyoruz. Sayın Recep Erdoğan'ı destekliyoruz. Türk ordusuna bu operasyonla ilgili başarıları dileriz. Ben o kadar heyecanlıyım ki bordo bereli askerlere ben de katılmak isterdim" dedi.

        Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) hazırladığı rapora göre, Ankara'daki 80 bin Suriyeli sığınmacının yarısı Altındağ ilçesinde yaşıyor. Altındağ'ın Ulubey Mahallesi'nde ise 10 bini bulan Suriyelilerin nüfusu, Türk vatandaşlarını geçti. Buradaki Suriyeli sığınmacılar, ülkelerindeki savaşın bitmesini ve geri dönmek istediklerini dile getirdi. Ulubey Mahallesi'nde yaşayan Suriyeli Hasan Ahmedi ve Hasan Hatip, ülkelerinde şu anda çok zor bir hayat olduğunu ve süregelen savaşın bitmesini istediklerini söyledi.

        Hasan Cuma Hatip (14) ise "5'inci sınıf öğrencisiyim. Türkiye'den memnunum. 4 yıldır Türkiye'de okuyorum ve Türkçeyi öğrendim. 4 kardeşim var. Burada mutluyuz. Savaş çıktığı için buraya geldik. Herkes kendi vatanına dönmek ister. Ailem, 'Belki döneriz, savaş bitmek üzere' diyor ama bekliyoruz" diye konuştu.

        Muhammed Doulah da "Suriyeliyim 6 sene önce savaştan çıktım. Evliyim,1 çocuğum var. Burada hayat iyi, çalışıyoruz. Savaşlar bittiği zaman biz Suriye'ye döneceğiz. Bütün Suriyeliler olarak Türkiye'yi seviyoruz" ifadelerini kullandı.

        Aynı mahalledeki Türk vatandaşı Fatih Yılmaz iseiç içe yaşadıkları Suriyeliler hakkındaki düşüncelerini, şöyle ifade etti:

        "Burası artık bir Suriye mahallesi oldu. Burada Türk diye bir şey yok artık. İnşallah iyi olur. Bir problem yaşamıyoruz. Kendileri ticaretlerini kendileri yapıyor. Bizimkiler gitmiyor. Onların yemekleri ayrı, bizimkilerinki ayrı. Buradakilerin kimseye zararı yok. İnşallah savaş biter, Türkiye orada başarılı olur da bir an önce giderler ve herkes rahata kavuşur."

        'BEN DE BORDO BERELİ OLMAK İSTİYORUM'

        Kahramankazan ilçesinde yaşayan Suriyeliler de Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekâtı ile ilgili konuştu. Suriyeli sığınmacılar, operasyonla bölgedeki terör unsurlarının yok edileceği inancında olduklarını ve bunu mutlulukla karşıladıklarını anlattı.

        Türkiye'ye 5 yıl önce sığınan 2 çocuk babası Adnan Hacıismail (26), "Bu operasyonu destekliyoruz. Sayın Recep Erdoğan'ı destekliyoruz. Türk ordusuna bu operasyonla ilgili başarıları dileriz. Ben o kadar heyecanlıyım ki bordo bereli askerlere ben de katılmak isterdim. Biz; PYD ve YPG, oradaki örgütleri ortadan kaldırmak istiyoruz. İnşallah Türkiye bu operasyonla başaracak ve Afrin'i o örgütlerin elinden alacak" dedi.

        Operasyonu yürekten desteklediklerini belirten 3 çocuk babasıAbdullah Hacıismail (53) de "Ben Azez'de kalıyordum. Akrabalarım Azez'de hastanenin yanında yürürken YPG ve PKK'lıların hastaneyi bombalamalarıyla yaralandılar. Bu operasyon başarılıdır ve inşallah Türkiye bu operasyonla başaracak, çok güzel gidiyor" diye konuştu.

        'TÜRKİYE SINIRINI KORUMASI İÇİN HAKLIDIR'

        Suriye'de doktorluğu bırakıp Türkiye'ye sığınanAbdullah Muhammed Elhasır (36) ise şunları söyledi:

        "Bu iş uzun zamandır beklenen bir şeydir. Türkiye'nin sınırını koruması için Suriye'ye girmesinde hakkı vardır. Bu hak nereden geliyor; Orada Kürt partileri kendi aralarında değil de başkalarına karşı ayrımcılık yaptı. Fırat Kalkanı Harekâtı'yla başlayan süreçte Türkiye ile birlikte bizde bu orduyu ve Türkiye'yi destekliyoruz. Hatta bizim çocuklarımız da bu orduda var. Biz de Türkiye'nin yanındayız. Uzun zamandır bunu bekliyoruz. Dolayısıyla bu operasyonun yapılması bizim için çok iyi oldu."

        'ALLAH TÜRK ASKERİNİ BAŞIMIZDAN EKSİK ETMESİN'

        Kastamonu'da yaşayan Suriyeliler de Türkiye'nin Afrin'e düzenlediği operasyona destek verdiklerini söylediler.

        5 yıldırKastamonu'da yaşadığını belirten Muheymod Kuteybe,"Her şey için Tayyip Baba'ya teşekkür ederiz. Biz bu operasyon haberini duyunca içimiz çok ferah oldu. Biz PKK ve IŞİD'den Suriye'nin temizlenmesini istiyoruz. Allah Türk askerini başımızdan eksik etmesin" dedi.

        Suriyeli Saban Basar ise "Her şey için Türk milletine, Türk Başkanına teşekkür ederiz. Şu an bu haberi duydukça içimiz çok ferah oldu. Televizyonlarda gördüğümüzde Türk bayrağı dalgalanıyor. İnşallah PKK ve DEAŞ kalmasın" diye konuştu.

        AYDIN'DA DA YABANCI UYRUKLU SIĞINMACILAR BAŞVURUDA BULUNDU

        Aydın Askerlik Şubesi'nin önüne ellerinde Türk bayrakları ile gelen Suriye veAhıska Türklerinin de bulunduğu yabancı uyruklular, 'Tek umut Türkiye', 'Bırakın vefa borcumuzu ödeyelim', 'Afrin için tek yürek' yazılı dövizler açtı. Grup, harekâta katılmak için dilekçelerini doldurarak askerlik şubesine başvurdu.

        Türkiye'nin zor zamanlarında kendilerine kucak açtığını belirten Suriyeli Fadim Mousa, "Türkiye-Suriye sınırında, terör örgütleri yüzünden sıkıntılar oluyor. Bundan dolayı Türkiye, Afrin'e operasyon başlattı. Bizler de gönüllü asker olarak Afrin'e gitmek istiyoruz. Bunun için gerekli başvuru yapacağız. Kabul edilirse hemen gitmeye hazırız. Türkiye için huzur ve sağlık diliyoruz" dedi.

        Ali Şan Konyalı ise "Biz Ahıska Türkleri olarak çok göç, çok zorluklar, çok sürgünler yaşadık. Bu sürgünlerin sonucunda gerçekten vatanımıza kavuştuğumuz için çok mutlu olduk. Vatanımızın da artık bu savaş hallerinden kurtulup daha rahat hallerine kavuşmasını istiyoruz. Bu anlamda Zeytin Dalı Harekâtı'nı destekliyoruz. Hükümetimizin vermiş olduğu kararların arkasındayız, destekliyoruz. Allah askerlerimize zeval vermesin. Onların duacısıyız" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ