Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam TESK Başkanı Palandöken, Perakende Yasası'nın düzenlenmesi talebinde bulundu - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yazılı açıklamasında, raf ile kasa fiyatı arasındaki farkın tüketicinin güvenini sarstığını bildirdi.

        Rafla kasa arasındaki fiyat farkının ceza keserek önlenemeyeceğini vurgulayan Palandöken, "Bunun için perakende sektörünü düzenleyen yasa güncellenmeli. e-Ticaret üzerindeki satışlara yönelik düzenleme iyi oldu. Benzer bir düzenlemenin perakende sektöründe de yapılmasıyla hem bu sorun ortadan kalkacak hem de herkes her işi yapamayacak. Bir mağazada tüm sektörleri ilgilendiren binlerce ürün satılırsa fiyatlar zamanında güncellenmez. Bunun için yapılması gereken, herkes her ürünü satamamalı, kendi işini yapmalı." değerlendirmesinde bulundu.

        REKLAM

        Palandöken, fiyat istikrarsızlığının tüm kesimleri olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, zincir marketlerdeki fiyat artışlarının vatandaştan esnafa, tedarikçiden nihai tüketiciye kadar tüm kesimleri doğrudan ilgilendirdiğini vurguladı.

        Vatandaşın rahat alışveriş yapabilmesi için ticari düzenlemenin şart olduğunun altını çizen Palandöken, tüketicinin kaliteli ürünü daha ucuza alabileceği bir sistemin gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

        "İNDİRİM ALDATMACASININ ÖNLENMESİ İÇİN KURAL KONULMALI"

        Palandöken, rafta, stantta ve reklamda müşteriyi cezbedecek şekilde yapılan kampanyaların gerçeği yansıtmadığına dikkati çekerek, "Eskiden indirim sezonlarında meslek kuruluşlarından müsaade alınırdı. Artık rafta, stantta, reklamlarda ve indirim broşürlerinde belirli ürünlerle müşteriyi cezbedecek şekilde kampanyalar yapıyorlar. Bir gün bakıyorsunuz ki 100 liralık ürün 30 liraya kadar düşmüş. Böyle bir kar marjı olamaz." ifadelerini kullandı.

        Küçük esnafın korunması ve indirim aldatmacaların önlenmesi için ticarette kuralların konulması gerektiğini vurgulayan Palandöken, şunları kaydetti:

        "İnternet üzerinden ticaret dönemi başladı. Bu teknolojiye direnmek mümkün değil. O yüzden de ancak belirli kurallar konularak düzenleme yapılabilir. Bu kapsamda e-ticaretteki düzenleme bazı konularda çok iyi oldu. Küçük esnafımızın da ayakta kalmasını sağlamak ve indirim aldatmacalarının önüne geçmek için Konfederasyon olarak yıllardır üzerinde durduğumuz Perakende Yasası mutlaka düzenlenmeli."

        HABERTÜRK TV'YE KONUŞTU

        TESK Başkanı Bendevi Palandöken Habertürk TV'de Sena Alkan'ın sorularını yanıtladı. Palandöken'in sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

        Raf fiyatı ve kasa fiyatı arasında fark olabiliyor? Siz de bunlara değinmişsiniz. Perakende yasası ile ne değişir, nasıl bir düzenleme öngörülür?Raf fiyatı ve kasa fiyatı arasında fark olabiliyor? Siz de bunlara değinmişsiniz. Perakende yasası ile ne değişir, nasıl bir düzenleme öngörülür?

        Sektör temsilcileri ile fiyatların düşmesi ile ilgili çalışma yapılıyor. Daha önce Ticaret Bakanımız ve Sanayi Bakanımızla yaptığımız istişari toplantılarda şunları söyledim; kalıcı bir kanuni düzenleme olmadığı sürece vatandaşımız bu tür alışverişlerinde hem fiyatların düşmeyeceği hem de iki üç fiyatın bir arada olacağını zaten tespit edildi. Bu ceza ile de düzelmiyor. Her dükkana zabıta veya kolluk kuvveti mi koyacaksınız? Siz ucuz bir ürünü alırken oradaki bir tuzak ürün bütün aldığınız emtia kadar onlara kazanç sağlıyor. Yasal düzenleme olmadığı sürece fiyat istikrarının sağlanması mümkün değildir. 60 yıldır esnafım, böyle anormal düşüş ve çıkışların olması mümkün değil. Şimdi camlarda görüyorsunuz, en çok ilanla yüzde 50 artı 40. Böyle bir kazanç olur mu? Vatandaş da şaşırmış vaziyette. Cuma, ucuzluk cuma gibi istedikleri fiyatta satıyorlar, piyasada aktör sayısı azalıyor. Kanuni düzenleme yapacaksınız. Bu düzenlemede tüketicinin korunmasıyla ilgili zaten Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu var. Nasıl önlem alınıyor? 'Serbest piyasada koşulunda sen benim fiyatımı ayarlayamazsın' deniyor.

        Bu bahsettiğiniz düzenleme ne olmalı? Bir gün gidiyorsunuz başka fiyat, diğer gün gidiyorsunuz bambaşka bir fiyat... Ne olursa yasada bunun önüne geçilmiş olur?

        Kasadaki fiyat ile raftaki fiyat değişebiliyor. Bu konudaki müşteri memnuniyetini sağlamak için oraya 'getirin fişinizi kontrol edelim' gibi özel birim kuruyorlar. İtimat telkin etmek için. Aslında tüketicinin yanılması için kurulmuş tuzak. Vatandaş kendisini otomatik olarak kontrol etmedi. Ne için, ne almak için gittiyse en az üç dört market gezmeli. 3 TL'ye domates satılıyor, ertesi gün 13 TL oluyor. Orada duran insanlar sizleri tanıyan insanlar değil. Marketlerde çalışanlar kısa süreli oluyor. Bunlar emeklerini heba ediyorlar. İşten çıkınca tazminat da alamıyorlar. Esnaf olsa orada, bir daha müşterinin yüzüne bakamaz. Eskiden fişleri kontrol etme imkanımız vardı vergi iadesinden dolayı. Şimdi katlayıp atıyorsunuz. Bir imaj var; ucuz deniyor. Dolayısıyla onların insafına kalmış durumda. Yasal düzenleme olmalı. Perakende Yasası deyince tüketicinin gerçekten korunmasını istiyorsak, en kaliteli, en kısa mesafede en uygun fiyatlar olacak. Ticaret Bakanlığı internet sitesindeki satışlara düzenleme getirdi. Aynı şartlar olsa fiyatlar en az yüzde 30-40 düşecek. Vatandaş mağdur olmayacak, esnaf ticaret yapacak.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ