Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ticaret Bakanlığı'ndan Kılıçdaroğlu'na "küçükbaş hayvan" cevabı - Güncel Haberler - İş-Yaşam Haberleri

        Ticaret Bakanlığı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dile getirdiği Katar'a 2.5 milyon küçükbaş canlı hayvan ihracatı yapıldığına dair ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

        Ticaret Bakanlığı, medyada Katar’a 2 buçuk milyon canlı küçükbaş hayvan ihracatı yapıldığı yönünde haberlere ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

        Açıklamada, 2021 yılı Kasım-Aralık döneminde, Katar’a gerçekleştirilen küçükbaş hayvan ihracatı miktar bazında 22 bin 600 olduğu bilgisi verilerek, “2022 yılı Ocak ve Şubat ayları içerisinde ise Katar’a 22 bin 575 küçükbaş hayvan ihracatı gerçekleştirilmiştir. 2022 yılı Mart ayında Katar’a 9 bin 850 küçükbaş hayvan ihracatı yapılmıştır. Bakanlığımız verilerine göre, 2020 yılında toplam 155 bin 736 küçükbaş hayvan ihracatı gerçekleştirilmiştir. Katar’a 2020 yılında gerçekleştirilen küçükbaş hayvan ihracatı miktar bazında 72 bin 5’tir. 2021 yılında ise toplam 264 bin 216 küçükbaş hayvan ihracatı gerçekleştirilmiştir. Katar’a 2021 yılında gerçekleştirilen küçükbaş hayvan ihracatı ise miktar bazında 96 bin 797’dir” ifadelerine yer verildi.

        Açıklamada, 18 Mart itibarıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından canlı büyük ve küçükbaş hayvan ihracatına ilişkin sertifikasyon işlemlerinin durdurulduğu kaydedildi.

        Açıklama, şöyle devam etti:

        “Dolayısıyla, Katar’a 2,5 milyon küçükbaş canlı hayvan ihracatı yapıldığına ilişkin medyada yer alan iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmamakta olup, konu hakkında kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına Bakanlığımız tarafından yapılan bildirimlere itibar edilmesi noktasında hassasiyet gösterilmesi önem arz etmektedir.

        Ticaret Bakanlığı olarak herkesi kamuoyunda spekülasyonlara neden olacak somut bilgiye dayalı olmayan beyanlardan kaçınmaya ve sorumlu davranmaya davet ediyoruz.”

        REKLAM

        KILIÇDAROĞLU NE DEMİŞTİ?

        CHP Lideri Kılıçdaroğlu dün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmasında hükümete 'Katar aşkından vazgeçmesi' çağrısında bulunarak "Son 2 ay içinde 2.5 milyon küçükbaş hayvanı ihraç ettiler. 2.5 milyon hayvanı gönderdiniz bize gelince yüzde 48 zam yaptılar. Onlar ucuz et yiyecek, biz et yiyemeyeceğiz" sözleriyle Ticaret Bakanlığı'nın cevap verdiği iddiayı dile getirmişti.

        ET İHRACATINDA YÜZDE 78 ARTIŞ

        Son açıklamada Ticaret Bakanlığı'nın paylaştığı verilere göre Katar Türkiye'nin toplam küçükbaş ihracatında yüzde 36.6'lık paya sahip oldu. Bu oran canlı hayvan ihracatında oluştu. TÜİK ile Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre küçükbaş et ihracatı ise 2021'de 2020'ye oranla yüzde 78.3 artarak 132 tona ulaştı. Bu ihracatın yüzde 78.6'sı Katar'a yapıldı. Katar'a toplam 103 ton küçükbaş et ihracatı gerçekleştirildi. Katar'ı 12 tonla Kuveyt ve 9.6 tonla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) takip etti.

        REKLAM

        ORTALAMA TÜKETİM 1.5 KİLOGRAM

        Tarım ve Orman Bakanlığı'nın son yayımladığı rapora göre son beş yıllık kırmızı et tüketimi

        incelendiğinde, 2012 yılında 12.4 kg olan kişi başı yıllık tüketimin, 2014 yılında 12.9 kg olarak gerçekleştiği, 2017 yılında 14.1 kg seviyesine yükseldiği görüldü. 2018 yılında ise kişi başı kırmızı et tüketimi 14.84 kg seviyesinde gerçekleşti ve bunun 13.3 kg’ını dana eti, 1.5 kg’ını ise küçükbaş eti oluşturdu.

        Kişi başına küçükbaş et tüketim verileri incelendiğinde tüketimin en fazla olduğu ülkeler 8.5 kg ile Avustralya ve 6.6 kg ile Uruguay oldu. Dünya ortalamasının 1.7 kg olarak kayıtlara geçti.

        54 MİLYON BAŞ HAYVAN

        TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2020 yılında 54.1 milyon baş küçükbaş hayvan varken

        bunun yüzde 78’ini koyun, yüzde 22’sini ise keçi varlığı oluşturdu.

        Bunun yanında geçen yıl Türkiye'nin sığır eti ihraç ettiği ülkeler arasında ise KKTC yüzde 65.7 ile en büyük paya sahip oldu. Bu ülkeyi yüzde 15.1 ile Kongo ve yüzde 9.1 ile Gana takip etti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ