Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Türk kahvesinin faydaları
        1

        ‘Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var’ diyen büyüklerimiz… Kahve sabah miskinliğini üzerimizden atmak için, bir arkadaşımızla keyif yapmak hatta kız istemelerimizde bile gelenekselleşmiş olan kültürümüzde yer alan bir içecektir.

        2

        İçerisinde belirli oranla kafein, antioksidan ve niasin içeren Türk kahvesi Tip 2 diyabet, Parkinson gibi birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olurken, vücuttaki toksinlerin de atılmasını sağlıyor.

        3

        Türk kahvesi sade olarak tüketildiği zaman sıfır kaloridir ve ayrıca diyet yaparken de açlık hissini bastırır ve fazla kalori alımını engeller. Ayrıca metabolizmayı da hızlandırır.

        4

        Özellikle spor öncesi içilen bir fincan sade Türk kahvesi spordaki enerjinizi artırır ve odaklanmanızı sağlar böylece daha fazla kalori harcanmasını sağlayabilir.

        5

        Türk kahvesini diğer kahve çeşitlerine kıyasladığımızda düşük kafein oranına sahip olmasıyla da tercih etme nedenlerimizdendir. Sağlıklı beslenme programlarında süt ile yapılan Türk kahvesi diğer yüksek kalorili kremalı kahvelere göre hem sağlıklı hem de tok tutucu bir ara öğün olarak güzel bir alternatiftir.

        6

        Kahvenin içinde bulunan kafeinin fazlası vücutta bazı hastalıklara ve idrarla fazla su atımına neden olabilir. Bu nedenle günde 2-3 fincandan fazla tüketilmemesi gerekir.

        7

        Köpüksüz ya da köpüklü kahve gibi ayırım yapabilir miyiz? Köpük bize sağlık açısından faydalı mıdır?

        Kahvenin fizyolojik ve zihinsel olarak birçok faydası bulunuyor. Bireyin konsantrasyonunu artırır, kişiyi zinde tutmakta ve unutkanlığı azaltıyor. Kahve aynı zamanda bir antioksidan kaynağıdır.

        8

        Özellikle telvesi ile pişen Türk kahvesinin antioksidan içeriği daha da artıyor.

        9

        Bol telveli yaptıktan sonra telveyi yiyorlar. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

        Kahve çekirdeklerinin içerisindeki koku ve yağların çoğu suya geçse de telvesinde bir miktar kalabilmektedir. Kahve telvesinin sindirim sistemine olumlu etkileri bulunmaktadır.

        10

        Yalnız kahve telvesinde şu durum göz önünde bulundurulmalı: Telveyi demir eksikliği olanlar fazlaca tüketmek istemektedir ancak bu durum demir eksikliği anemisini şiddetlendirebilir.

        11

        Çocuklar içebilir mi?

        Çocuklara yönelik kafein tüketimi kesinlikle zararlıdır diye bir çalışma yok. Fakat çocukların günlük kafein alımları 35-40 miligramı geçmemeli. Bir fincan Türk kahvesinin ortalama 60 miligram kafein içerdiği düşünüldüğünde sadece bir fincan ile bile çocuklar gereksinimlerinin yaklaşık 2 katını tüketir. Bu nedenle çocukların tercih etmemesinde yarar vardır.

        12

        Kahvenin öncesinde ya da sonrasında 1 bardak su içmek önerilir. Bunun nedeni nedir?

        Kahvenin diüretik yani idrar söktürücü bir özelliği vardır. Kahvenin diüretik etkisi kahvenin içindeki kafein miktarına bağlıdır. Kısacası kahve idrar ile birlikte atılan su miktarını da artırır. Bu nedenle kahve ile birlikte ya da sonrasında en az 1 bardak saf su ile alınmalıdır.

        13

        Yanında meyve yesek olur mu?

        Türk kahvesi açlık durumunu bastırdığı için özellikle meyve ile tüketildiğinde ara öğünler için ideal bir seçenektir.

        14

        Türk kahvesi hem kafein içeriğinden dolayı metabolizmayı hızlandırır meyve ise sağlıklı ve dengeli bir ara öğün oluşturur. Bu ikili ara öğünlerde gereksiz ve fazla kalori alımını önlemekte dolayısıyla kilo vermeye yardımcı olur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ