Türkiye ve Yunanistan'dan işbirliği
Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Türkiye ile Yunanistan ortak yapımı Romeo ve Juliet oyununu ilk kez İstanbul Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) sahneleyeceklerini, oyunun provalarının Yunanistan'da yapılacağını belirtti
ABONE OLTamer Karadağlı, Türk Ocağı Sahnesi'nde düzenlenen "Devlet Tiyatroları, 2024 Tiyatro Her Yerde" programında yaptığı konuşmada, Devlet Tiyatrolarının kurulduğu tarihte Ankara'da 2 sahne ile çıktığı sanat yolculuğuna bugün 75. yıla doğru ilerlerken 13 yerleşik, 10 yerleşik olmayan bölgede, protokol kapsamında ise 4 bölgede 52 sahnede devam ettiklerini belirtti.
Devlet Tiyatrolarının her yıl 100-120 arasında yeni prodüksiyon yaptığını vurgulayan Karadağlı, önceki yıllardan kalan oyunlarla beraber 200-250 civarında farklı oyunla, yılda ortalama 6 bin kez perde açtıklarını, böylesine büyük bir tiyatro fabrikasında, dertlerinin hemen herkese eşit bir biçimde tiyatroyu ulaştırmak olduğunu kaydetti.
Karadağlı, Devlet Tiyatrolarının Türkiye'nin tiyatro sanatı alanındaki en önemli yapıtaşlarından biri olduğuna işaret ederek, "Bu sene repertuvar yelpazesindeki çeşitli renklerle hemen herkese hitap edeceğiz. Önümüzdeki sezon bizim için bir ilke yönelmek istiyoruz. Özelikle çağdaş edebiyat eserlerimizin uyarlamalarını daha çok sahnelerde bulacaksınız." dedi.
Karadağlı, Devlet Tiyatrolarının her yıl olduğu gibi, festival sezonu olan mart ile haziran ayları arasında, dünya tiyatrosunun en özel eserlerine, adından söz ettirecek yerli yapımlara ve önemli projelere yine imza atacağını söyledi.
Avrupa'nın parmakla gösterilecek antik tiyatrolarına sahip topraklarda yaşamanın haklı gururunu taşıdıklarını dile getiren Karadağlı, "Yaz boyunca antik tiyatrolarda oyunlarımız, ülkemizi ziyaret eden konuklarımıza başta olmak üzere halkımıza sunulacak. Dünyada pek çok ülke kendi kültür, değer, birikim ve sanatlarını en iyi şekilde sunarken, aynı zamanda ülkelerin tanıtımında büyük bir rol oynayan turizmi de güçlendiriyor." diye konuştu.
Bu sene Türkiye'nin Yunanistan ile çok değerli bir sanatsal birlikteliğe imza atacağını açıklayan Karadağlı, şunları ifade etti:
"Kuşkusuz Shakespeare oyunları arasında en çok bilineni Romeo ve Juliet'tir. Kaderi ayrılık olan iki genç aşığın hikayesi, yüzyıllardır dilden dile yayılmış, acımasız dünyamızdaki bu denli saf aşkın düşüncesi bile bizleri bugün, hala mest etmeye yetmiştir. Devlet Tiyatroları ile Yunanistan Pire Şehir Tiyatrosunun ortak yapımı olan oyun iki ülke arasındaki ilişkiyi daha da güçlendirecek, sergilenen aşk masalı üzerinden sevginin değeri bir kere daha vurgulanacaktır. Yunanistan'da provaları yapılacak oyun, ilk defa İstanbul'da AKM'de seyirciyle buluşacak. Ankara ve İzmir’in ardından Atina’da sahnelenecek. Böylece bir kere daha koşulsuz sevgi bizlere merhem olacak."