Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Tutuklu konsolosluk çalışanı Metin Topuz'un ifadesi

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 17-25 Aralık 2013'teki kumpası ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davalarda yargılanan eski polis müdürleri ve askerler, firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatı olduğu iddiasıyla tutuklanan ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz ile ilgili soruşturma derinleştiriliyor.

        AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca yürütülen soruşturma kapsamında, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, 25 Eylül'de gözaltına alındı. Topuz, 4 Ekim'de savcılıkça ifadesi alındıktan sonra tutuklanması talebiyle İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.

        REKLAM

        Savcılığın, hakkındaki tutuklanma talebiyle hazırladığı sevk yazısına göre, Topuz'un "FETÖ/PDY'ye üye olmak" suçundan hakkında soruşturma yürütülen 121 kişiyle ve Bylock kullanıcıları ile irtibatlı olduğu iddia edildi.

        1994-2017 arasında 120 kez yurt dışına giriş çıkış kaydı bulunduğu belirtilen Topuz'un başkası adına kayıtlı cep telefon numarasını kullandığı, FETÖ'nün 17-25 Aralık girişiminde dış istihbarat ve ülkeler arasında "aracılık görevini" yürüttüğü öne sürüldü.

        "GÖREVİM NEDENİYLE İRTİBAT KURDUM"

        Metin Topuz, savcılık ifadesinde "İsmi geçen kişilerle görevi nedeniyle irtibat kurduğunu, 1982'de ABD Konsolosluğu bünyesinde göreve başladığını, 1993 Şubat ayında ABD Konsolosluğu Amerikan Federal Narkotik Polis Teşkilatı İstanbul Bürosu'na geçtiğini ve halen aynı görevi yürüttüğünü" söyledi.

        Konsolosluğun tahsis ettiği telefon hattını kullandığını, adına kayıtlı herhangi bir hattın olmadığını, FETÖ'yle hiçbir ilgisinin bulunmadığını ifade eden Topuz, Zekeriya Öz ile Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde iki defa görüştüğünü, ilk görüşmenin 2013'te Amerika'dan gelen bir heyetle yaptıkları ziyaret olduğunu anlattı.

        REKLAM

        İkinci görüşmenin Zekeriya Öz'ün makamında Mali Şube ile yürüttülen bir başka dosyayla ilgili olduğunu belirten Topuz, Yakub Saygılı'yı da Mali Şube'de görev yaptığı dönemde birçok kez ziyaret ettiğini kaydetti.

        Topuz, darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturmada tutuklanan ve hakkında dava açılan eski İstanbul İl Jandarma Komutanı Albay Gürcan Sercan ve eski Yarbay Oktay Akkaya'nın jandarma içerisinde irtibat kurduğu kişiler olduğunu, yine darbe suçundan tutuklu bazı eski polisler ile de iş gereği tanıştığını öne sürdü.

        Metin Topuz, firari eski Emniyet Müdürü Tufan Ergüder ile Narkotik Şube Müdürü olduğu dönemde tanıştığını ve iş ilişkisi nedeniyle görüşmeye devam ettiğini iddia etti.

        Bazı şahıslarla görüştüğünü hatırlamadığını ifade eden Topuz, görüşmüşse de iş gereği vize amaçlı olabileceğini ileri sürerek, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile hiçbir irtibatının olmadığını ve Türkiye Cumhuriyeti aleyhine hiçbir yasa dışı işe girişmediğini öne sürdü.

        REKLAM

        Sevk yazısında, Topuz'un soruşturma dosyasındaki sahte delil ve ses kayıtlarının yurt dışına çıkarılması konusunda, FETÖ mensuplarının dış irtibatı olduğu yönünde kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu iddia edildi.

        Savcılık Topuz hakkında, "17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbe girişimini yöneten FETÖ mensuplarıyla ABD'nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan FETÖ lideri Fetullah Gülen arasındaki irtibatı sağladığı, bu şekilde üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve tutuklama nedeninin bulunduğu" iddiasıyla tutuklama talep etti.

        Topuz, İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nce ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'', ''devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' suçlamalarıyla tutuklandı.

        Topuz, tutuklandıktan bir gün sonra İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bazı soruşturmalarda usulsüzlük yaptıkları, "kurgulanmış soruşturmalar" kapsamında bazı polislerle bir hakimi dinledikleri iddiasıyla firari sanık Fetullah Gülen ve 44 polisin yargılandığı davanın duruşmasında söz alan tutuklu sanık eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı, bu şüpheliyi tanıdığını ve görüştüğünü kabul etti.

        REKLAM

        SORUŞTURMA DERİNLEŞTİRİLİYOR

        Soruşturma kapsamında ifadesi alınan ve tutuklanan şüpheli Metin Topuz'un beyanları doğrultusunda, savcılık soruşturmayı derinleştirdi. Topuz'un beyanları üzerine FETÖ örgütlenmesinde yönetici konumda olduğu iddia edilen S.C. ve K.İ.C. hakkında yakalama ve gözaltı kararı verildi.

        Söz konusu şüpheliler Amasya'da yakalanarak adli işlemleri için İstanbul'a getirildi. İsmi geçen şüphelilerin eşi ve babası konumundaki, herhangi bir diplomatik bağışıklığı bulunmayan ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı N.M.C. ise ifadesinin alınması amacıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na davet edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ