Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Ukrayna krizi piyasaları nasıl etkiledi? - Para Haberleri

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıyacağını duyurması piyasalarda bir 'savaş paniği' yaşanmasına yol açtı. Borsalarda sabah saatlerinde yaşanan kayıplar öğleden sonra telafi edildi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın ve ABD Başkanı Joe Biden'ın beklendiği kadar sert bulunmayan yaptırım açıklamalarının ardından Moskova Borsası ve Ruble yükseldi.

         ABD Başkanı Biden'dan kritik açıklamalar
        ABD Başkanı Biden'dan kritik açıklamalar Haberi Görüntüle

        Yurtiçinde artan gerilimin en büyük etkisi kur üzerinde gözlemlendi. Dünü 13.70'den kapatan dolar/TL bugün 13.90'a kadar yükseldi. Günlük yükselişi yüzde 1.3'ü aştı.

        BIST 100 GÜNÜ YÜZDE 1 DÜŞÜŞLE TAMAMLADI

        Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi ise gün içerisinde yüzde 2.2 değer kaybıyla 1.979 puana kadar geriledi. Ancak öğleden sonra endeks kayıplarının bir kısmını telafi etti ve kapanışa doğru yeniden 2.000 puanın üzerine tırmandı. Yine de BIST 100'deki düşüş yüzde 1'i buldu. BIST 100 günü yüzde 1.01 düşüşle 2 bin 17 puandan tamamladı.

         Kuzey Akım 2 projesi neden kritik?
        Kuzey Akım 2 projesi neden kritik? Haberi Görüntüle

        MOSKOVA BORSASI YÜKSELDİ

        Moskova Borsası ise gün içinde yüzde 3'ü aşan bir kayıp yaşasa da kapanışa doğru yüzde 2 yükseldi. Günü yüzde 1.58 yükselişle tamamladı.

        Bu yükselişte İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, 5 Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını açıklaması etkili oldu. Johnson ayrıca Putin'e yakınlığı ile bilinen 3 Rus milyarderin de İngiltere'deki tüm varlıklarının dondurulacağını açıkladı.

        Bunlar olumsuz haberler olarak gözükse de analistler şimdilik beklenen sertlikte Rusya'ya Batı cephesinden bir cevap gelmediğini, bunun da en azından doğrudan savaş endişelerini yatıştırdığını belirtti.

        ABD Başkanı Biden'ın açıklamalarının ardından Moskova Borsası'nın gösterge endeksi MOEX seans sonrası işlemlerde yüzde 5.9 yükseldi.

        Moskova Borsası pazartesi günü yüzde 14’e yakın değer kaybederek Kasım 2008’den bu yana yaşanan en sert düşüşünü kaydetmişti.

        REKLAM

        Öte yandan Ruble dolar karşısında yüzde 1.67 değer kazandı.

        AVRUPA SAKİN

        Avrupa borsaları da açılışta düşse de benzer şekilde öğleden sonra yönlerini yukarı çevirdiler. Avrupa borsaları, haftanın ikinci işlem gününü karışık seyirle tamamladı. Stoxx Europe 600 gösterge endeksi günü yüzde 0.07 artışla, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0.13 değer kazanarak tamamladı. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0.26, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0.01, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0.02 geriledi.

         Ukrayna-Rusya gerilimi Türkiye’yi nasıl etkiler?
        Ukrayna-Rusya gerilimi Türkiye’yi nasıl etkiler? Haberi Görüntüle

        ABD BORSALARI DÜŞTÜ

        ABD borsaları Salı gününe Rusya-Ukrayna gerginliğinin etkisinde düşüşle başladı. Dow Jones yüzde 1.42, Nasdaq yüzde 1.21, S&P 500 yüzde 1.01 değer kaybetti. Biden'ın konuşmasından önce Dow Jones ve Nasdaq'ta kayıplar yüzde 2 seviyesindeydi.

        GRAM ALTIN KURLA YÜKSELDİ

        Kriz anlarında gözler her zaman olduğu gibi altına çevrildi. Ancak yatırımcının altın talebinde önemli bir artış yaşanmadı. Dün 1.906 dolara yükselen altının ons fiyatı bugün 1.910 doları gördü, ardından 1.902 dolara geriledi. Tabii altın fiyatının halihazırda şubat genelinde yüzde 6 yükseldiğini belirtmek gerekiyor.

        Dolardaki yükseliş sebebiyle ise gram altın fiyatında artış yaşandı. Gram altın fiyatı 837 liradan 850 liraya çıktı.

        NİKELİN TONU 25 BİN DOLARIN ÜZERİNE ÇIKTI

        Nikel fiyatı 2011 yılından buyana ilk kez ton başına 25 bin doların üzerine çıktı. Paslanmaz çelik ve şarj edilebilir pillerde kullanılan nikeldeki artış yüzde 3.1’i buldu.

        Alüminyumun tonu 3 bin 380 doların üzerine çıktı. Bu 2008’den buyana görülen en yüksek fiyat.

        BRENT PETROL 97 DOLARI AŞTI

        Rusya'nın dünyanın en büyük enerji ihracatçılarından birisi olması sebebiyle artan gerilimin en büyük yansımalarından birisi petrol fiyatları üzerinde oldu. Brent petrolün varil fiyatı günlük yüzde 2'lik yükselişle 97 doları aştı.

        Kripto paralarda ise Putin'in açıklamasının ardından ilk anda gelen panik satışları yerini tepki alımlarına bıraktı. Sabah saatlerinde 36 bin 488 dolara kadar gerileyen Bitcoin akşama doğru yeniden 38 bin doları aştı. 2 bin 510 dolara kadar gerileyen Ethereum ise yeniden 2 bin 600 doların üzerine çıktı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ