"Babam da devletin içindeki derin çetelerin farkındaydı"
DP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Özal Kutlu Esendemir'e konuştu
ABONE OLKUTLU ESENDEMİR /AHT
Türkiye uzun bir dönem 12 Eylül Darbesi sonrası hazırlanan Anayasa’yı ve Kürt sorununu konuşuyor. Tabii 12 Eylül deyince, Cunta’nın ardından halk oyuyla iktidara gelen Anavatan Partisi (ANAP) Lideri, dönemin Başbakanı ve 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın bıraktığı derin izleri unutmak olası değil.
Oğlu, işadamı Ahmet Özal da, o dönemin en popüler figürlerinden biriydi. Şimdi Hüsamettin Cindoruk liderliğindeki Demokrat Parti’nin (DP) Genel Başkan Yardımcısı olan Ahmet Özal’la 12 Eylül’den tam 30 yıl sonra referanduma gidecek.
Anayasa değişikliklerini ve babası Turgut Özal’dan bugünlere arta kalan siyasi gelişmeleri konuştuk.
*Babanız Turgut Özal bugün hayatta olsa siyasi yelpazenin neresinde olurdu?
Rahmetli, ırkçı milliyetçilik değil de, “Türkiye milliyetçiliği”, “Türkiye’nin milliyeti”, “Bayrak milliyeti” diyordu. Türkiye’nin bütünlüğü için Kürt-Türk ayrımı da yapmadı. Muhafazakârlığı yanında sosyal adaletçiydi.
* Siyasi iktidara karşı geniş bir muhalefet var. Babanız sizce hangi cephede yer alırdı?
Babam AK Parti ’nin yaptığı birçok icraatı onaylar, bazı davranışlarını da onaylamazdı. Rahmetli Özal için milli irade çok önemliydi. Toplumsal çoğunluğa sahip olmanın, herşeyi söylemek, herşeyi yapmak olmadığını söylerdi. Mutabakatın, tartışmanın yararına inanırdı.
* Ne gibi?
Mesela Kürt meselesinde federasyonun Türkiye için fayda görmediğini söylerdi. Bunun, Türklere de, Kürtlere de zarar vereceğini söylerdi. “Ama bunu anlamaları için tartışılması lazım. Tartışılmadan bu da anlaşılmaz” derdi. Babamın bu hükümetten farklı olan tarafı, tartışma, istişare ve uzlaşma tarafının ağır basmasıydı.
* Belki de Erdoğan’ın başarısı burada gizli...
Tayyip Bey’in de yapısı bu. Bu iyi midir, kötü müdür halk karar verir.
*Erdoğan, babanızın aksine milliyetçilerle derin bir görüş ayrılığı içinde.
Bugünkü tabloya bakarsak AK Parti ’yle MHP arasında çok sert bir söylem var. Babam aşırı sol da olmak üzere, herkesle oturup konuşur, herkesi partisine davet eder, herkesle uzlaşı arardı. Tayyip Bey’in yaşı babamdan çok daha genç, çok daha belki keskin tarafları vardır. Tabii kendisinin yavaş yavaş değişik kesimlerle de daha yumuşak olması lazım.