Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Batmanlılar, Batman'e dava açıyor

        Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Batman kentinin ismini kullanarak para kazandığını iddia ettiği 'Batman' filmi yapımcısına dava açmaya hazırlanıyor. Konu hakkında açıklama yapan Kalkan, İngiltere'de bir köşe yazarının, dünyaca ünlü Batman çizgi filminin yüksek hasılatına rağmen, kadınların intihar ettiği, sokaklarda çocukların yaşadığı Batman Belediyesinin bu konuda hiçbir girişimde bulunmadığı konusunda eleştirdiğini söyledi. Bunun üzerine bu konuda yoğun araştırmalara giriştiklerini belirten Kalkan, "Batman Belediyesi bu konuda isim hakkında sahip olan bir kenttir, telif hakkı Batman'a ait olan bir kenttir. Batman, yasalarda ve uluslararası dilde de bu şekilde kullanılıyor. Aynı zamanda bu ülkenin de bir kenti durumunda. Bundan herhangi bir şüphemiz yok tabi. Bizim şu anda üzerinde durduğumuz, açılması gereken davalar Türkiye'de midir, yoksa o ülkenin yasalarıyla mı açılması gerekiyor? Bu konuda sıkıntılarımız var" dedi.

        Belediyenin Hukuk Komisyonu ile araştırma yaptıklarını ve aldıkları son bilgiye göre davanın ABD'de açılması gerektiğini ifade eden Kalkan, "Çünkü suçun işlendiği yer orası. Suç olmasa da, durum orada söz konusu. Çünkü film orada çevriliyor ve merkez orası" dedi.

        Yapımcı şirketin, şu anda da yeni bir Batman filmi çekmeye devam ettiğini belirten Kalkan, "Dünyada sanırım en çok izlenen çizgi film. Doğrusu biz bundan çok büyük bir tazminat bekliyoruz. Tabi dava sonucu bu ortaya çıkacaktır, ama bu umutla, bu yaklaşımla bunu ortaya koyduk. Yakın süreçte dava açıldığı zaman tüm basına gereken açıklama yapılacaktır" dedi.

        Yıllardır farklı versiyonları çekilen Batman çizgi filmi ve sinema filmleri varken, neden davayı şimdi açtıklarının sorulması üzerine ise Kalkan, Batman'lı bir gazetecinin böyle bir teklifte bulunduğunu söyledi. Bunun üzerine zaten sürmekte olan araştırmaları olduğunu ve bu girişimi başlattıklarını söyledi.

        Davayı en kısa zamanda başlatmak istediklerini ve bu konuya herkesin büyük ilgi gösterdiğini belirten Kalkan, "Telefonlar susmadı, internetimiz yoğun ilgi gördü. Basınımızın da yoğun ilgisi oldu. Bunu başarmamız durumunda çok mutlu olacağımızı ifade etmek istiyorum" dedi.

        Yapımcıyla bir görüşmeleri olmadığını, şu anda tüm hukuksal süreçleri, uluslararası yasaları incelediklerini belirten Kalkan, tazminat beklentileri ile ilgili olarak da, "Eğer tazminat kazanırsak, hasılatın ne kadarı olur onu mahkemede göreceğiz. Hasılattan pay bekliyoruz. Davayı kazanırsak, kazanılmış tüm haklarımızı Batman halkına ve oradaki sokak çocuklarına, hizmet için kullanmak üzere kullanacağız. Özel bir çabamız yok. Batman halkının, çocukların ve kadınların sorunlarına çözüm getirmek için kullanmayı amaçlıyoruz. Özel bir işimiz yok" dedi.

        İngilizcedeki Batman ile, Batman kent isminin farklı anlamlarda olduğunun belirtilmesi ve gerçekten bu davayı kazanacağına inanıp inanmadığının sorulması üzerine ise Kalkan, 'Batman'ın 'ağırlık' anlamına geldiğini, ancak farklı anlamların kendilerini ilgilendirmediğini söyledi. Kalkan, "Bunu tabi hukuk belirleyecektir. Mahkemeler bunu ortaya koyacaktır. Biz şu anda mahkemenin açılacağı yeri araştırıyoruz. Büyük ihtimalle de ABD'de açılması gerekiyor. Yakın süreçte oradaki hukukçularla görüşeceğiz. Davanın açılması gerekiyorsa ve davayı kazanma şansı varsa biz durmadan dava açacağız" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ