Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Gözden kaçanların sergisi

        Ece ULUSUM / HT CUMARTESİ

        Ne işadamı yanını bırakıyor Ziya Tacir ne de sanatçı yanını. Yıllardır böyle... Şimdi yeni sergisi için kolları sıvamış. Ama önce Merkur Galeri organizasyonuyla Eski Bomonti Bira Fabrikası’nda People’s Palaces sergisi kapılarını açıyor. Tacir, 19 Eylül’e kadar devam edecek sergisini anlattı.

        ■ Fotoğrafladığınız mekânlarını neye göre tercih ettiniz? Mekânları, uzun araştırmalar sonunda belirliyorum. En önemli kriterim, heyecan uyandırması. Amacım, gelenlerle fotoğraf yoluyla iletişime geçebilmek, onların detaylara dalarak bir hikâye yaratmasını sağlamak

        . ■ İşadamı disiplinini, eserlerinize yansıtabiliyor musunuz sizce? Mühendislik disiplinli ve mükemmeliyetçi yapıda olmam fotoğraflarıma genellikle simetri ve derinlik olarak yansıyor. Ayrıca fotoğrafa bakanın kendini o mekânda hissetmesini sağlayacak detayları da yakalayabiliyorum.

        ■ Fotoğraf çekmek için mi seyahatlere çıkıyorsunuz yoksa plansız bir rota mı izliyorsunuz? Önceden tasarlanmış çekimler dışında hiç fotoğraf çekmem. Genellikle turist olarak gittiğim yerlere de makinemi götürmem. Önceden planlanmış ve her detayın düşünülmüş olması gerek. Gelecek yıl, temmuzda başlayacak projem için şimdiden rotamı belirlemeye başladım bile!

        ■ Sergiye gelenler öncelikle neyi bilerek gelmeli? Ve sergiden çıktıklarında ziyaretçiler sizce nasıl bir kazanımla evine dönmüş olacak? Bu seçkide gündelik hayatın endişesinde gözden kaçırdığımız güzellikleri fotoğraf aracılığıyla hatırlatmaya çalıştım. Gelenler bunun farkına varacaktır. Mesela Stockholm ve Moskova’daki metro istasyonlarının mimari ve sanatsal açıdan iki ülke arasındaki kültürel ve yaşamsal farklılıkları yansıtması serginin diğer bir amacı.

        ■ Son olarak, sergi mekânınızı nasıl yorumluyorsunuz? Serginin yapılacağı mekânın fotoğraf kariyerimde ayrı bir önemi var. İlk kişisel sergimi oluşturan mekân olarak fotoğraflarını çektiğim, diğer bir deyişle ev sahibiyim. Renovasyonla tekrar topluma kazandırılıyor ve kapılarını sergimle açıyor. Üstelik sergide binanın eski halinin fotoğrafları da var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ